Hlavní obsah

Jako pavilon plovoucí na vodě, i tak může vypadat hausbót

Novinky, Jana Nesvadbová

Pavilon, který se kdesi utrhl a volně pluje po vodě - asi tak lze nejpřesněji popsat hausbót, který navrhli architekti ze španělského ateliéru Mano de Santo a jehož prototyp pomohl vyrobit španělský tým KM Zero Innovation Hub. Jejich dílo zaujme na první pohled svým až nečekaně prostým tvarem a především způsobem, jakým řeší soukromí obyvatel, aniž by je ochuzoval o výhled do všech stran na moře.

BEZ KOMENTÁŘE: Hausbót vypadá jako pavilon uprostřed mořeVideo: Sergio Belinchón

 
Článek

Hausbót, který někomu může při pohledu z dálky připomínat přepravní kontejner plovoucí po moři, nese název Punta de Mar, což lze velice volně přeložit jako Výběžek pevniny vystupující z moře.

Foto: Sergio Belinchón

Hausbót má jednoduchý kompaktní tvar, soukromí jeho obyvatel chrání svislé latě po obou stranách. Ty ale zároveň nezabraňují výhledu do všech stran.

Architekti při jeho vytváření měli na mysli hned dva cíle. Předně chtěli pro potřeby turistického ruchu nabídnout typ atraktivního příbytku, jehož provoz i výroba budou v souladu se zásadami trvalé udržitelnosti.

Druhou významnou vlastností, na niž se tvůrci zaměřili, je snadná manipulovatelnost.

Prototyp, který je zatím vytvořen, má sice domovské kotviště ve španělském letovisku Dénia, v provincii Alicante, navržen je ovšem tak, aby jej bylo možné snadno a rychle přesunout, třeba i po silnici, kamkoli jinam, anebo odvléci po vodě.

Třetím, neméně důležitým cílem bylo nabídnout uživatelům plně moderní prostředí, s nímž lze komunikovat stejně jako s chytrou domácností, tj. pomocí aplikace v telefonu či tabletu.

Foto: Sergio Belinchón

Autoři hausbót navrhli tak, aby nabídl trvale udržitelný příbytek zejména pro potřeby turistů.

Příbytek, jenž má dohromady plochu 74 m², předpokládá obývání dvojicí osob a je rozdělen do dvou úrovní. Jeho zařízení architekti záměrně volili minimalistické, aby nic nerušilo obyvatele od vnímání všudypřítomného moře.

Díky speciálně navržené fasádě z na výšku orientovaných latí je totiž vidět do všech stran a člověk tak má pocit, jako by byl zcela sám uprostřed moře.

Foto: Sergio Belinchón

Hausbót je navržen tak, aby jej bylo možné snadno přepravovat jak po vodě (vlečením), tak po souši (kamionem).

Spodní paluba má plochu 40 m², je zde koupelna, noční zóna a chráněná terasa, jež je s interiérem propojena posuvnými skleněnými dveřmi.

Horní paluba slouží ke slunění a k užívání si moře. Měří 34 m² a právě tohle je místo, které má každého návštěvníka nejvíce nadchnout. Obě paluby mají vlastní osvětlení a na obě je rozvedena reprodukovaná hudba.

Foto: Sergio Belinchón

Horní paluba je místem, kde si člověk za hezkého počasí užije pobyt na hausbótu nejlépe.

Foto: Sergio Belinchón

Zábradlí s výpletem z provazu. Architekti navrhli hausbót tak, aby odpovídal požadavkům na trvalou udržitelnost. Volbu materiálů tomu samozřejmě přizpůsobili.

Veškeré zařízení hausbótu má podobu modulů, které pracují na principu plug Obytná část hausbótu spočívá na pontonu, v němž jsou zabudované nádrže s pitnou vodou, šedou vodou i užitkovou a příslušná čerpadla k nim.

Teplotní komfort interiéru zaručuje především přirozená cirkulace teplého a chladného vzduchu, ale v případě potřeby také klimatizace.

Foto: Sergio Belinchón

Na první palubě je obytný prostor určený především k nocování a koupelna.

Aby byl zážitek obyvatel hausbótu opravdu dokonalý, mají možnost jeho funkce ovládat pomocí aplikace. Nastaví si tak nejen míru osvětlení, ale i hlasitost reprodukované hudby, intenzitu klimatizace, aromat atd.

Foto: Sergio Belinchón

Interiér je propojen s terasou pouze skleněnými posuvnými dveřmi.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám