Hlavní obsah

Propojení obytných zón obyvatelům bytu vyhovuje

Panelákový byt o ploše 67 m2 byl klientkou zakoupen po rekonstrukci. Na její přání se v bytě nedělaly stavební úpravy, jednalo se pouze o změny, které ve výsledku přispěly ke zhodnocení interiéru.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Majitelce bytu se líbilo, že předchozí majitelé provedli částečné stavební úpravy, například propojili obývací část s kuchyní.

Článek

V současné době je obvyklé propojovat více funkčních zón dohromady, nikdo nechce být od rodiny odtržen, když vaří, pracuje nebo relaxuje. Propojení vyžaduje cit, aby nábytek z jednotlivých zón přecházel nenásilně a plynule.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Půdorys: 1 - předsíň, 2 - šatna, 3 - kuchyň, 4 - obývací pokoj, 5 - ložnice, 6 - pokoj, 7 - koupelna, 8 - WC, 9 - lodžie

To se v interiéru obytného prostoru podařilo díky horním skříňkám, které z kuchyně přecházejí nad pracovní stůl. Mění se tak i viditelné vybavení v policích od dekorativní keramiky k solitérním doplňkům, šanonům a květinám.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyň je vyrobená na míru, kdy kuchyňská část je tvořena uzavřenými skříňkami, které pozvolna přecházejí do prostoru pracovny.

Stejně tak plynule na kuchyňskou pracovní plochu navazuje jídelní stůl, který je velikostně určen až pro pět osob.

Interiér byl od začátku řešen pro dvě osoby, takže plné osazení osob u stolu při rodinném setkání je spíše výjimečné.

Atypicky vyrobená knihovna

Protiváhou k nábytku v kuchyni a pracovní zóně je atypicky vyrobená knihovna. Materiálově jsou nábytkové kusy ve stejném provedení, celý prostor tak působí kompaktně. Nezbytnou součástí obytného prostoru je vedle knihovny křeslo, pohovka a televizor.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Barevnost a výraz interiéru lze po čase změnit novými dekoracemi.

Charakteristickým prvkem interiéru jsou květiny. Po celém bytě jich je spousta a místnosti jsou tomu uzpůsobeny novými širokými parapety.

Zvláštním prvkem je parapet v ložnici. Byl vyroben na zakázku a na odkládací plochu navazují zásuvky na šperky a bižuterii. Parapet vedlejšího pokoje se zase stal součástí velkého pracovního stolu.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Květinová tapeta z kolekce Marimekko je nyní hlavním propojovacím prvkem obytného prostoru.

Červená v ložnici

V ložnici dcery je hodně výrazně zastoupená červená barva, základ opět tvoří bílý nebo jemně tónovaný nábytek, který doplňuje výrazná tapeta s červenými květy a doplňky ve stejné barvě.

Pokoj je určen i pro studium, proto byla zvolena barva, která vyvolává energii a chuť do práce.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Barevné pojetí pokoje dcery určuje tapeta s výraznými červenými květy. Vzor Hanna 8533 navrhla designérka Hanna Werning pro Boras Tapeter.

„V mé ložnici, která slouží převážně ke spánku a je i nejmenší místností v bytě, byly použity světlé barvy a tapeta s nenápadnou grafikou a jemným leskem, který se mění podle úhlu pohledu na stěnu," upozorňuje majitelka bytu.

Zajímavě řešená šatna

Součástí bytu je také velká šatna vybavená šatními tyčemi, policemi na oblečení a boty. Nechybí boxy pro umístění šátků a doplňků. Tento prostor je soukromý a tomu odpovídá i volba materiálů a způsob provedení. Sousední pokoj má stejně jako ložnice základ ze světlých barev. Oživením je dekorativní tapeta s výraznými barevnými akcenty, k nim jsou laděny potahové textilie, doplňky v policích nebo květináče.

Interiér má několik pojících prvků, aby působil celistvě. Kromě podlahy, která prochází celým bytem, propojuje vstupní chodbu, obytný prostor a pracovní zónu tapeta s květem Marimekko. Barevně byl zvolen odstín, který ladí jak s podlahou, tak i dekorem stávajících dveří. Tapeta je první věc, kterou člověk vidí při vstupu do bytu. Příjemné vstupní prostory jsou velmi důležité pro první dojem z interiéru.

V koupelně byly dokončeny obklady a dlažba, které neodpovídaly vkusu klientky, ani architektky.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

„Koupelna byla vybavena pouze vanou, při návrhu jsem se snažila maximálně zakrýt nevhodně zvolené obklady s ohledem na zachování příjemného prostoru. Díky nábytku na míru a velkému zrcadlu, které do koupelny vnáší pocit většího prostoru, se podařilo nevhodné obklady minimalizovat,” podotýká architektka Eva Bradáčová.

Světlá podlaha prostor opticky zvětšuje

Velkou výhodou bylo, že v bytě dosud nebyla položena podlaha. Tím se nabízely větší možnosti ve výběru odstínu. Světlá podlaha prostor panelákového bytu opticky zvětšuje.

Efektu zvětšení pomáhá také bezprahové řešení podlahy a položení stejné krytiny v celém bytě.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Zajímavě je řešen parapet v ložnici, kromě odkládací plochy poskytuje také zásuvky pro šperky a bižuterii.

Protože se neplánovala výměna interiérových dveří, bylo nezbytné vzít v potaz jejich barevnost. Bez stavebních zásahů se musely řešit také nové pozice osvětlení. V obytném prostoru se světla z původních míst rozmístila pomocí prověšených kabelů.

Názor architektky

„V současné době je velkým trendem propojovat více účelových zón dohromady. Tyto návazností vyplývají z běžných nároků člověka. Nikdo nechce být od rodiny odtržen, když vaří, pracuje nebo relaxuje. Propojení by se mělo navrhovat s citem, aby nábytek z jednotlivých zón přecházel nenásilně a plynule. To se myslím v této realizaci podařilo a výsledek dokazuje, že i v panelových bytech můžete být obklopeni kvalitním designem,” konstatuje architektka.

Architektka Eva Bradáčová
Navrhování interiérů je mojí vášní! Vím, že důležitým prvkem pro interiér šitý na míru je otisk charakteru klienta. Je důležité podpořit jeho životní styl, ať již jde o mladého člověka, který vyznává dynamický styl života, nebo rodinu, která chce vytvořit harmonické a bezpečné místo, či starší klienty, kteří si dopřejí pohodlí a poklidně laděný interiér.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám