Hlavní obsah

Promyšlená rekonstrukce nájemního bytu

Pražský byt, jehož rekonstrukci vám představíme, se nachází v domě z první poloviny minulého století, který svými třemi podlažími tvoří přechod mezi vysokou zástavbou mladšími bytovými domy a starousedlickými vilkami. Díky tomu si také mladí manželé uvědomili kontrast v orientaci jednotlivých místností bytu.

Foto: Václav Kahoun a časopis Bydlení mezi panely

Neutrální základ byl doplněn živějším kusovým nábytkem, květinami, knihami a předměty, které mají mladí obyvatelé bytu rádi.

Článek

„Tak trochu svobodomyslná představa o tom, jak by bylo hezké žít bez dluhů a bez pocitu vázanosti k určitému místu nás s manželem přivedla k myšlence řešit naši bytovou otázku nájemním bydlením. Navíc aktuálně vysoké ceny bytů nás v tom jen utvrdily,” podotýká architektka Petra Kocourková ze studia Mooza architecture.

Foto: Václav Kahoun a časopis Bydlení mezi panely

Chodba nabízí dostatek prostoru.

Takže když se kamarád manželů zmínil o tom, že má byt, který pronajímá, a který by potřeboval zrekonstruovat, netrvalo dlouho a dohodli se.

Foto: Václav Kahoun a časopis Bydlení mezi panely

Zajímavé pojetí šatny

Investici si postupně odbydlí

„Byla to příležitost upravit byt, v kterém budeme bydlet tak, aby nám maximálně vyhovoval a zároveň se vyhnout vysoké vstupní investici nutné k nákupu bytu. Dohodli jsme se, že rekonstrukci zařídíme a zaplatíme a následně pak budeme v bytě několik let bydlet za snížené nájemné a investici si tedy postupně odbydlíme,” doplňuje základní informace architektka.

Foto: Václav Kahoun a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyně je od předsíně oddělena pouze na míru vyrobenou skříní.

Polovina bytu je otočená do poměrně rušné ulice a polovina do klidu sdílené zahrady a zeleně dalších zahrad u vilek.

Foto: Václav Kahoun a časopis Bydlení mezi panely

Celý byt je zařízen v neutrálních materiálech, jako je například bílá laminovaná dřevotříska.

Vznikla základní potřeba uspořádat dispozici bytu tak, aby obytné místnosti, které budou manželé používat aktivně, byly orientovány do zahrady a ostatní do ulice. Toho se podařilo dosáhnout přemístěním záchodu a koupelny do středu dispozice. Na jejich místě pak mohla vzniknout kuchyně osvětlená hned třemi okny.

Foto: Václav Kahoun a časopis Bydlení mezi panely

Zaujmou i dýhová svítidla, která pro novomanžele vyrobili kamarádi jako svatební dar.

Kuchyně je od předsíně oddělena pouze na míru vyrobenou skříní, která je podle potřeby přístupná buďto z předsíně, nebo z kuchyně. Obsahuje kotel, tyč na kabáty a tašky, lednici a spoustu dalších úložných prostor.

Požadavek majitele

Jediným požadavkem majitele bytu bylo zachovat možnost v budoucnu pronajímat byt více studentům nebo mladým lidem a tedy zachovat dostatečné soukromí.

Byt měl v původním stavu dvě koupelny, což by bylo v případě sdíleného života více lidí výhodou. Dvě koupelny jsou ale pro mladou rodinu v takto malém bytě zbytečným komfortem, proto je v nové dispozici jedna využita jako komora. Je ovšem upravena tak, že v případě potřeby nebude složité z ní koupelnu opět vytvořit.

Foto: Václav Kahoun a časopis Bydlení mezi panely

Velká okna pouštějí do ložnice dostatek světla.

Dodáním kuchyně do jednoho z pokojů otočených do ulice je tedy možné byt pomyslně rozdělit na dvě samostatné jednotky pro pohodlný sdílený nájem.

Byt je zařízen v neutrálních materiálech, jako jsou bílá laminovaná dřevotříska a masivní borovicové dřevo na nábytku vyrobeném na míru a keramické obklady a dlažby v základních rozměrech i barvách.

Foto: Václav Kahoun a časopis Bydlení mezi panely

Byt měl původně koupelny, jedna malá současným majitelům stačí.

Původní kvalitní dřevěná podlaha zůstala zachována. Jednotlivé parkety byly dokonce nalepeny na OSB desce, takže bylo možné vyříznout díl podlahy ze zmenšované ložnice a opět ho položit v nové kuchyni, kde bez viditelného přechodu navázal stejnou barvou i vzorem na stávající podlahu obývacího pokoje.

Foto: Václav Kahoun a časopis Bydlení mezi panely

„Tento neutrální základ byl doplněn živějším kusovým nábytkem, květinami, knihami a předměty, které máme rádi. Například dýhovými svítidly, která pro nás vyrobili kamarádi jako svatební dar. Nebo plakátem britského grafika Henryho Riverse, který je vytištěný na folii a nalepený na skleněný předěl mezi koupelnou a předsíní,” konstatuje architektka.

Architektka Petra Kocourková
V roce 2013 stála spolu s Klárou Císařovskou u zrodu zmíněného studia. Může se pochlubit autorizačním razítkem a tak se často věnuje návrhům domů a tvorbě dokumentací pro stavební povolení. Krom toho dokáže vyladit k dokonalosti i interiér. Cit pro kombinace materiálů a barev se projevuje i na elegantním stylu oblékání. Studovala na pražské FA ČVUT a pracovní zkušenosti nabírala mimo jiné i ve španělské Barceloně a v Německu.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Vizitka bytu

Lokalita: Praha, Strašnice

Projekt - realizace: 2016

Užitná plocha: 70 m2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám