Hlavní obsah

Co všechno umí anatomický polštář

Právo, Karolina Černá

Polštář je oporou hlavy, takže by měl odolat tlaku až do váhy pěti kilogramů. Anatomické polštáře to umějí, navíc vás přinutí spát ve správné poloze. Mohou tak přispět ke zmenšení bolestí v oblasti krční páteře.

Foto: Tchibo (2x)

Gelový polštář pro oporu krční páteře při spaní na boku má tzv. dvě vlny. Jejich rozměry musí odpovídat dispozicím jedince, jinak spíše ublíží.

Článek

Díky použitým materiálům se polštáře vytvarují podle tvaru krku a hlavy, takže poskytují uvolnění šíjovým a ramenním svalům. Existují v různých tvarech a každý z nich slouží jiné poloze těla při spánku. Některé jsou určené pro spánek na boku a na zádech, jiné třeba jen na boku.

Foto: Moravia comfort

Všechna místa anatomického tvarování viskoelastické pěny polštáře Thermo reagují na tělesnou teplotu. V závislosti na ní mění svou tvrdost, zajišťují tak rovnoměrné rozložení tlaku.

Individuální volba tvaru

Tzv. komfortní výrobky se dají použít pro jakoukoliv polohu při zachování své funkce - tvarování podle krční páteře a hlavy. Také tzv. motýl (kříž) vyhovuje všem, kdo během spánku střídají polohy z břicha na záda, na bok atd.

Foto: Tchibo

Komfortní polštář optimálně rozloží tlak díky destičkám z viskoelastické pěnové hmoty a výplni z vláknitých kuliček. Podporuje anatomicky správné ležení a uvolňuje namožené šíjové a ramenní svaly.

Klasický tvar anatomického polštáře zajišťuje jen mírný předklon hlavy, který ocení spáči na zádech. Jeho rozměry jsou většinou proti tradičnímu polštáři (90 x 70 cm) menší.

Tvar jedné či dvou vln je vhodný pro spánek na boku, protože podpírá krk. Rameno přitom zůstává na matraci, na polštář nepatří.

Stejné je to u konstrukce se zakřiveným ohybem, který směřuje dopředu a podpírá tak horní části krční páteře. Zakřivený ohyb je uprostřed nižší a na stranách vyšší, aby zajistil správnou polohu krku.

Vybíráme materiál

Anatomické polštáře jsou většinou vyrobeny z tzv. líné neboli viskoelastické pěny. Jak funguje? Materiál měkne díky tomu, že přejímá teplo z lidské pokožky. V závislosti na něm mění svou tvrdost, a zajišťuje tak rovnoměrné rozložení tlaku v kontaktu s tělem.

Foto: Moravia comfort

Prodyšný polštář s vynikající schopností adaptability při ležení má jádro z líné pěny o vysoké hustotě. Přizpůsobí se tvaru hlavy a krku, aniž by vytvářela protitlak. Perforace umožňuje provzdušnění.

Při nákupu si tuto vlastnost můžeme ověřit - vyvineme-li na povrch polštáře tlak dlaní, pěna se pomalu vrátí do původní polohy. Podobně se přizpůsobuje křivkám těla, takže po uložení hlavy na polštář máme pocit, jako by nás vlídně objal. Díky tzv. efektu pomalého vracení snižuje napětí krčního svalstva a může zmírnit zdravotní potíže - bolesti hlavy a ztuhlost šíje. Některé značky obohacují pěnu o gelové segmenty (vnořené kapky) pro příjemnější oporu.

Na trhu jsou k dostání anatomické polštáře ještě z jiných pěnových materiálů, které se vyrábějí odlišnými technologiemi. Mohou být také plněné polyesterovými kuličkami, pěnovými drtěmi, vzdušnými PES vlákny nebo ovčí vlnou.

Foto: Magniflex

Snímatelný a pratelný potah z unikátní patentované termoregulační textilie Outlast, která byla speciálně vyvinutá NASA pro vesmírné skafandry, s viskózovým vláknem spolu s 3D větracím lemem zajišťují prodyšnost polštáře.

Povlaky jsou většinou z příměsí polyesteru s viskózou, z modalu (druh viskózy, celulóza bukového dřeva), které výborně odvádějí pot. Oblíbená je také prodyšná 3D síťovina. Mohou být napuštěné esenciálními vonnými oleji, ošetřené proti roztočům a plísním. Praktický a hygienický je snímatelný a pratelný potah na 60 °C.

Čeho se vyvarujeme

Je možné, že se během spánku na anatomickém polštáři cítíme po několika nocích ještě hůře než předtím. Příčinou může být nevhodná výška nebo špatný tvar polštáře. Možná nám nesedl přechod na línou pěnu z klasického měkkého polštáře z dutých vláken či peří.

Šíjové svalstvo si zvyklo na špatnou polohu, a když se uloží do jiné, byť anatomicky správné polohy, mohou se objevit ztuhnutí krčního svalstva a bolest zad. Podobně jako je tomu u zdravotní židle, problémy by měly do 14 dnů odeznít. Pokud ne, musíme zapátrat po příčině.

Foto: Moravia comfort

Chrápání se minimalizuje, když jsou krk a páteř v neutrální poloze, tzn. že krk je v přirozeném postavení a plynule navazuje na páteř.

Pozor! Anatomický polštář řeší pouze oblast hlavy, krku a ramen, takže nezachrání situaci, kdy nás bolí záda kvůli proleželé nevhodné matraci, případně i špatnému roštu. Volba vhodné matrace je proto nezbytná!

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Polštářem proti chrápání

Chrápání je občasné vydávání hrdelních zvuků v poloze na zádech. Nejčastějšími viníky jsou rýma, alergie, ale i suchý vzduch v místnosti. 

Tzv. habituální chrápání je takové, které provází člověka každou noc a v jakékoli poloze. Dochází k němu, když uvolněné struktury v hrdle začnou při dýchání vibrovat a vytvářejí zvuk. Je považováno za poruchu spánku, jeho těžká forma může mít závažné zdravotní, ale také vztahové důsledky.

Příčiny chrápání je proto dobré rychle odstranit. Zkusíme koupit anatomický polštář se správným tvarem a rozměry pro danou osobu. Krk a páteř musejí být v neutrální poloze, tj. v jedné rovině. Správný polštář zajistí, že to tak zůstane po celou noc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám