Hlavní obsah

Rozlehlý byt se po rekonstrukci vyloupl do krásy

V okamžiku, kdy investor potřeboval nově vyřešit vlastní bydlení, byl světlý, velkoryse rozlehlý byt v pražských Kunraticích unavený dlouhodobým pronájmem a volal po rekonstrukci. Při té příležitosti se investor rozhodl zrealizovat i změny dispozice vedoucí k vyššímu komfortu užívání.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Velkým oříškem bylo elegantní zakrytí nevzhledného potrubí vzduchotechniky propojující kuchyňskou digestoř s větrací šachtou.

Článek

Z původního stavu 3+1 vznikl sloučením dvou pokojů byt 2+1 , který interiérová designérka Veronika Haroldová na přání majitele zařídila v moderním stylu s prvky etno.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Ta v první fázi navrhla tři významnější změny dispozice. Posvětila záměr majitele propojit vybouráním dělicí příčky dva menší pokojíky do jediného, prostorově velkorysejšího prostoru s nádherným horizontálním oknem a výstupem na lodžii. Obývací pokoj s výměrou 24 m2 svou dimenzí lépe odpovídá rozloze bytu.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Jedna z úprav vedla k intenzivnějšímu využití bytové komunikace, ze které byla doslova vykrojena průchozí šatna.

Druhou změnou bylo zvětšení koupelny tak, aby se do ní vešel sprchový kout, případně i pračka.

Poslední úprava vedla k intenzivnějšímu využití bytové komunikace, ze které byla doslova vykrojena průchozí šatna.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Základní pocitový prvek bytu vytváří lehce načervenalá podlaha z odolného exotického dřeva spolu s krémovou výmalbou.

Nízký rozpočet

Protože byt měl řešit bytovou potřebu investora pouze na přechodnou dobu, zadání požadovalo nízkorozpočtovou realizaci. Většina mobiliáře tedy byla zakoupena v obchodním domě Ikea.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

K výrazně barevné podlaze, která na sebe přirozeně poutá pozornost, bylo třeba vybrat vhodnou materiálovou kombinaci pro nábytek.

Výjimku tvoří pouze elegantní jídelní židle, kožená sedačka a manželské lůžko z XXXLutz společně s nábytkem vyrobeným na míru.

Protože investor má časově náročné zaměstnání, které ve vzácných chvílích volna kompenzuje aktivním odpočinkem, pověřil montáží nábytku truhláře, který současně řešil i efektní „kapotáž”.

Elegantní zakrytí nevzhledného potrubí

Velkým oříškem bylo elegantní zakrytí nevzhledného potrubí vzduchotechniky propojující kuchyňskou digestoř s větrací šachtou, kterou stavební firma poněkud zapomněla zabudovat do skříněk.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Úprava bytu podtrhuje praktičnost, přehledné linie a čisté tvary nábytku v moderním stylu.

Vysoká pracnost s tím spojená, která zohledňuje křivost stěn, nerovně zavěšených skříněk a stropu podstatně zvýšila účet za truhlářské práce.

Styl a barevnost

Majitel bytu s duší dobrodruha a lovce vášnivě rád cestuje do vzdálených končin včetně exotických destinací, odkud si vozí originální suvenýry.

Současně mu vyhovuje praktičnost, přehledné linie a čisté tvary nábytku v moderním stylu. Architektka proto nadčasově neutrální základ oživila etno prvky, které interiéru dodávají osobitý styl a efektně demonstrují zálibu majitele v cestování.

Vybrat vhodnou materiálovou kombinaci

Styl etno inspirovaný převážně Afrikou vyžadoval teplé, zemité barvy. Základní atmosféru bytu vytváří lehce načervenalá podlaha z odolného exotického dřeva spolu s krémovou výmalbou. Tu oživuje zlatavě okrová a skořicová, které se prolínají celým bytem.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Majitel bytu s duší dobrodruha a lovce vášnivě rád cestuje do vzdálených končin, odkud si vozí originální suvenýry.

K výrazně barevné podlaze, která na sebe přirozeně poutá pozornost, bylo třeba vybrat vhodnou materiálovou kombinaci pro nábytek, která se s ní nebude přetahovat o pozornost a nechá ji naplno vyznít.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Vybouráním příčky mezi dvěma menšími pokojíky vznikl velkorysý prostor s nádherným horizontálním oknem.

Záměrně bez úchytek

Nábytek kombinuje černohnědé korpusy příhodně imitující tmavé exotické dřevo wenge. Ty tvoří dekorativní rám krémovým dvířkům ve vysokém lesku, která příznivě potlačují hmotu objemnějších korpusů.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Protože byt měl řešit bytovou potřebu investora pouze na přechodnou dobu, zadání požadovalo nízkorozpočtovou realizaci.

Decentní lesk a rytmus do interiéru bytu vnášejí nerezové dekorativní úchytky, pouze rozlehlá úložná sestava v obývacím pokoji zůstala záměrně bez úchytek.

Suvenýry z cest

Kapacitní sestava vyplňuje téměř celou jednu stěnu obývacího pokoje. Světlá lesklá dvířka ji vizuálně odlehčují a směrují pozornost do kontrastně tmavých výklenků s decentně nasvětlenými suvenýry z cest.

Protože dveře na balkón jsou velmi blízko rohu, sestavu v jejich bezprostřední blízkosti doplňuje mělká knihovna s nástavcem, která pomohla maximálně využít limitovaný prostor při zachování kompaktního dojmu vestavby.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Slovo interiérové designérky

„Příjemnou a hladce plynoucí komunikaci s majitelem bytu vyvažovala obtížná spolupráce s mnoha realizačními firmami, které svou liknavostí nejenže zdržovaly časový harmonogram prací, ale až příliš často nebyly schopny odvést práci v požadované kvalitě. Po zdlouhavém a vyčerpávajícím boji s těmito typickými nešvary se interiér nakonec doslova vyloupl do krásy," podotýká designérka.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Došlo i ke zvětšení koupelny.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Samozřejmě k velké úlevě investora, vyčerpaného nečekaně dlouhým realizačním procesem. Odměnou mu je byt dotažený do nejmenších detailů, který působí velmi kompaktně a majiteli nabízí příjemné, komfortní zázemí s dostatkem úložných prostor.

Veronika Haroldová
Vystudovala fakultu architektury ČVUT. Po praxi v několika projekčních kancelářích založila v roce 2003 vlastní architektonický ateliér se specializací na návrhy interiérů. Během své dvacetileté praxe shromáždila ve svém portfoliu více než 260 realizací různého rozsahu ze soukromého i veřejného sektoru. Věnuje se stavebním úpravám dispozic, návrhům interiéru, designu originálních svítidel a nábytku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám