Hlavní obsah

Chata ve stylu Divokého západu překvapí množstvím dobových artefaktů

Novinky, Jana Nesvadbová

Ve stylu Divokého západu a s očividnou inspirací spaghetti westerny si zařídil majitel dřevěnou chatu na svém soukromém ostrově uprostřed jezera Harding v americkém státě Georgia. Majitel, který si chatu sám zařídil a vyzdobil, v ní žije už 24 let. Za tu dobu vytvořil cosi, co není jen domovem, ale v jistém smyslu i muzeem.

Foto: Profimedia.cz

Srdcem chaty je velká společenská místnost s barem. Nabízí spoustu posezení a především – návštěvník neodtrhne oči od obrovského množství nasbíraných předmětů souvisejících s Divokým západem a jeho historií.

Článek

Ostrov o velikosti jednoho hektaru je porostlý stromy. Chata je mezi nimi téměř celá skrytá. Další budovou, která zde je, je už jenom malá loděnice. Poslední stavbou ostrova je pak šedé dřevěné molo.

Přes jezero se pne elektrické vedení - návštěvník, který by se obával až přílišného spartánského prostředí, tak může být v klidu.

Foto: Profimedia.cz

Chata je zasazena do idylického prostředí a nabízí naprosté soukromí.

Samotná chata je postavena tak, aby připomínala domy známé z dob Divokého západu. Majitel ji nechal postavit tak, aby se člověku zalíbila hned na první pohled svou drsností a v jistém smyslu i romantickou hrubostí. Stejný styl pak dodržel i v interiéru.

Foto: Profimedia.cz

Stylová chata stojí na malém soukromém ostrově uprostřed jezera Harding v americkém státě Georgia.

Dovnitř se přichází přes verandu, které se táhne po celé šířce domu. Její zábradlí je z nahrubo otesaných trámů.

Ve vstupní místnosti, která trochu připomíná stáj, je vystaveno 13 starých sedel z města Santa Fé, z nichž některá jsou z 19. století.

Foto: Profimedia.cz

Součástí sbírky, jež je v chatě k vidění, jsou historická kožená sedla. Některá jsou i z 19. století. Čutory zavěšené u stropu sloužily převážně jako rekvizity ve filmech.

Veškerý interiér je dřevěný, tak jako chata samotná. Ze dřeva jsou nejenom zdi, ale také stropy, podlahy a samozřejmě veškerý nábytek. Ten je překvapivě čalouněný, nikoli polstrovaný kůží.

Zajímavostí jsou staré těžké dřevěné žebříky, které majitel koupil a vyrobil z nich konferenční stolky, aby bylo kde vystavit další artefakty.

Foto: Profimedia.cz

Nejmoderněji je zařízena kuchyň, kde nechybí žádný ze spotřebičů, které si současná kuchařka může přát.

Logicky nejméně westernovým stylem je poznamenána kuchyň, která je zařízena všemi spotřebiči, bez nichž se moderní člověk dnes již neobejde. V ostatních místnostech se pak duch dávno zašlé slávy Divokého západu projevuje naplno.

Podlahy zdobí tkané koberce s indiánskými a mexickými vzory, na zdech je spousta tematických obrazů, nechybějí dobové zbraně, lebky bizonů nebo petrolejové lampy zavěšené na trámu u stropu. Vstup do hlavní místnosti střeží dřevěné sošky vyřezávaných indiánů.

Foto: Profimedia.cz

Jen pár kusů nábytku má sedáky potažené kůží, například barové stoličky. Součástí sbírky jsou pak i spousty petrolejových lamp zavěšených u stropu.

Jak poznamenávají redaktoři serveru deníku Daily Mail, dům je od země po strop vyzdoben sbírkami, které majitel nastřádal za posledních 20 let. Odrážejí jeho zálibu v historii – speciálně v Divokém západě.

Zároveň jsou mnohé z nich odkazem na místa, která má nejraději. Chata se tak stala v jistém smyslu malým soukromým muzeem anebo by okamžitě mohla sloužit jako kulisa pro nějaký nový spaghetti western.

Foto: Profimedia.cz

Ve stylově zařízené ložnici nechybějí ani historické zbraně, které k historii Západu neodmyslitelně patří.

Chata je v současnosti na prodej za 1,3 miliónu dolarů, tedy v přepočtu 28,7 miliónu korun.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám