Hlavní obsah

V Nizozemsku chtějí již brzy prodávat domy tištěné z betonu

Novinky, Jana Nesvadbová

Nizozemské město Eindhoven, společně s tamní Technickou univerzitou a třemi soukromými společnostmi, vytvořilo projekt trojrozměrně tištěných domů, které by v následujících letech měly být připraveny k prodeji. Jako materiál pro jejich tisk slouží upravený beton. Autorem návrhu je designér Rob Wolfs.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Nizozemsku staví betonové domy za pomoci 3D tiskárnyVideo: Reuters

 
Článek

První trojrozměrně tištěný dům by měl vzniknout v příštím roce. Tvůrci počítají s tím, že se na něm naučí spoustu užitečných věcí, které pak budou moci využít při stavbě dalších domů. V následujících letech proto vybudují několik objektů, na nichž si novou stavební metodu náležitě osvojí, a budou pak schopni zákazníkům nabídnout komplexní služby s větším množstvím inovativních řešení.

„Proces trojrozměrného tisku vypadá následovně. Nejprve vytvoříme 3D model na počítači. Poté jej vytiskneme od země po střechu, pěkně vrstvu po vrstvě, aniž bychom potřebovali jakékoli bednění či jinou oporu,” popsal v rozhovoru s redaktorem agentury Reuters designér Rob Wolfs.

Jednou z předností zvolené technologie výroby domů je nižší spotřeba stavebního materiálu. Ten je totiž použit pouze tam, kde je ho skutečně potřeba. Tiskem vznikají ve vrstvách pouze tenké kostry, není třeba vytvářet velké masivní objemy. Tam, kde beton ve skutečnosti vůbec není potřeba, tam se prostě nedostává.

Jak dodává nizozemský designér, tím, že na výrobu domu stačí mnohem méně materiálu, je i mnohem ohleduplnější k životnímu prostředí.

„Na jedné straně můžeme vytvářet zcela odlišné typy staveb. Jsme schopni vytvářet domy, které dosud nebylo možné realizovat, protože to tradiční stavební postupy neumožňovaly. Na druhé straně to vlastní stavební proces přibližuje koncovému uživateli, který se nyní v mnohem větší míře může podílet na vytváření návrhu svého domu a upravovat si jeho podobu mnohem více k obrazu svému. Nové domy díky tomu tak už nemusejí vypadat jeden jako druhý,” vypočítává Rob Wolfs.

Podle něj se jejich projekt od ostatních ve světě liší tím, že jejich domy budou od začátku obydlené. K tomu je ovšem zapotřebí, aby byly nejenom pohodlné, ale splňovaly veškeré požadavky technické i legislativní. Ať jde již o kvalitu, bezpečnost atd.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám