Hlavní obsah

Živá zahrada ve stylu první republiky s květinami, které pěstovaly naše babičky

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Květiny, které pěstovaly naše babičky, zahradní architektura, květinové záhony jako vystřižené z doby Karla Čapka, atmosféra meziválečného období. To vše a mnohem více nabízí výstava Živá zahrada ve stylu první republiky, kterou návštěvníci najdou v pražském Národním zemědělském muzeu. Přístupná je od středy 18. července.

Živá zahrada ve stylu první republiky s květinami, které pěstovaly naše babičky Video: Novinky

 
Článek

„Je to stylizovaná zahrada, která má připomenout zahrady, které vznikaly v době první republiky. Má ukázat dnešním návštěvníkům, co pěstovaly naše babičky,“ řekl Novinkám vládní zmocněnec pro koordinaci projektu Společné století Zdeněk Novák.

Na záhonech před muzeem lze spatřit mnoho nádherných rostlin, které byly tehdy v módě. K vidění jsou růže, jasmín, trvalky, sloupovité buky, červenolistý myrobalán, popínavé rostliny a mnoho dalších.

Foto: Novinky

Živá zahrada ve stylu První republiky s květinami, které pěstovaly naše babičky

Kromě již zmiňovaných záhonů před budovou muzea jsou některé ukryty také na střeše budovy.

„Stromkové růže byly tehdy v módě, skleněné koule nemohly chybět v žádné zahrádce. Sortiment, který se tehdy pěstoval, popsal podle mě nejlépe Karel Čapek ve své knize Zahradníkův rok,“ doplnil Novák s tím, že v rámci celého projektu také vznikla speciální publikace.

Podle Nováka chce Národní zemědělské muzeum touto originální zahradou dokázat, že nejenom ve výtvarném umění nebo v hudbě se české umění ve světě prosadilo, ale právě i v umění zahradním.

Rozdíl mezi dnešní a prvorepublikovou zahradou je podle něj především v sortimentu a přítomnosti bazénu. „Dnes jsou naše zahrady skutečně internacionální, žádné zahradě v podstatě nechybí bazén. Tehdy si je dovolili továrníci čili i současné zahrady jsou výrazem toho, v jakém blahobytu dnešní společnost žije. Tehdejší zahrady mnohem lépe prezentovaly soudobý terén zahradnického světa,“ dodal Novák.

Foto: Novinky

Součástí zahrady je samozřejmě i zahradní architektura.

Zahradní architektura

Kromě nádherných květin historickou atmosféru výstavy doplňuje také zahradní architektura. Altány, soudobá houpačka nebo prvorepublikový kolotoč jsou také její součástí, proto je prostředí vhodné i pro děti, které zde najdou skutečně velké vyžití. Kromě těchto atrakcí jsou k vidění i volně pobíhající drobná hospodářská zvířata.

Vstupné není závislé na vstupném do muzea, návštěva je zdarma. Výstava je přístupná veřejnosti od středy 18. července a bude i po celý rok. V jeho průběhu se pak vzhled zahrady bude měnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám