Hlavní obsah

Díky promyšlené rekonstrukci vznikl v malém bytě potřebný dětský pokoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt, ve kterém bydleli mladí manželé s jedním dítětem, byl v původním stavu řešen jako 2+1. Jelikož ale čekali další přírůstek do rodiny, potřebovali v bytě vytvořit samostatný dětský pokoj.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely (9x)

Kvůli maximálnímu využití prostoru byly vyrobeny horní skříňky kuchyňské linky ve dvou úrovních a až do stropu.

Článek

V původním rozvržení byla ze vstupní chodby přístupná koupelna, samostatné WC a malá komora. Za koupelnou pak byla v nejmenším pokoji kuchyň. Z poměrně prostorného obývacího pokoje se vstupovalo do ložnice.

Několik návrhů nové dispozice

Realizační firma připravila hned několik možných návrhů nové dispozice se zohledněním požadavků majitelů. Vybraná varianta nakonec vyhovovala majitelům nejvíce.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

„Výchozím bodem návrhu bylo rozhodnutí, že největší pokoj bude sloužit jako hlavní obytná místnost – obývací pokoj s kuchyní,“ popisuje začátek spolupráce Ing. Alena Koubová z realizační firmy Kouba interier.

Kuchyňská linka je zde ve dvou liniích, podél stěny a v prostoru. Na linku navazuje jídelní stůl.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Z původní kuchyně je ložnice

Před francouzským oknem je sedací souprava, na stěně pak TV. Z obývacího pokoje se vstupuje do dětského pokoje, který pohodlně slouží dvěma dětem.

Z původní kuchyně je ložnice, kam se vešlo dvojlůžko a vestavěná šatní skříň. Toaleta zůstala na původním místě, koupelna je přesunuta k druhému oknu. V koupelně je prostorná vana, umyvadlo se skříňkou a nika na pračku se sušičkou.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Za vanou a proti toaletě je umístěn dekorační pruh mozaiky.

„Komoru jsme nahradili vestavěnými skříněmi, dispoziční změnou vzniklo uzavřené zádveří, což je též přínosem této rekonstrukce,“ doplňuje Koubová.

Při bouracích pracích se nezasahovalo do nosných konstrukcí, příčky oddělující pokoje zůstaly též na původních místech.

„Veškeré instalace jsou v bytě za WC, takže toaletu i koupelnu jsme bez problémů napojili. Otázka byla u kuchyňské linky. Nakonec se skladba podlahy ukázala dostatečná na to, abychom v ní vedli jak vodu, tak odpad. Náhradním řešením bylo malé domácí čerpadlo umístěné přímo v lince,“ popisuje odbornice průběh realizace.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Toaleta zůstala na původním místě.

Majitelé bytu si přáli řešení v kombinaci bílá, šedá – jako základ.

„Na podlahu chodby, koupelny a WC jsme vybrali velkoformátovou šedou dlažbu, pokračuje též na obkladu vany. V pokojích je pak vinylová podlaha v dekoru šedého dřeva. V koupelně je šedá podlaha doplněná velkoformátovým bílým obkladem. Za vanou a proti WC je dekorační pruh mozaiky,“ konstatuje odbornice.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

V koupelně je šedá podlaha doplněna velkoformátovým bílým obkladem.

Jako obklad sklo

Vestavěné skříně v chodbě jsou z bílého laminátu. Kuchyňská linka je bílá, s šedou pracovní deskou. Jako obklad je sklo, netradičně lakované do černé barvy.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyňská linka je bílá, pracovní deska je šedé barvy.

„Kvůli maximálnímu využití prostoru jsme volili horní skříňky ve dvou úrovních a až do stropu,“ doplňuje Ing. Martin Kouba, který ve firmě vede truhlářskou výrobu.

Je třeba ještě poznamenat, že majitel bytu si sám vyrobil jídelní a konferenční stůl z palet.

Dětský pokojík je také v neutrálních barvách, oživuje ho veškeré dětské vybavení a zařízení.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Dětský pokoj je navržen v neutrálních barvách.

„Patrová postel je z vysokotlakého laminátu, hrany desek jsou z masivního dřeva. Toto řešení se nám velmi osvědčilo, a to nejen vzhledově, ale i funkčně,“ vysvětluje Kouba.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely
Ing. Alena Koubová *1979
Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám