Hlavní obsah

Pálená, betonová, plechová? Střešní krytinu volte podle typu domu

Právo, Sylva Svobodová

Střecha dům chrání i zdobí. Volba tvaru i typu krytiny musí mít praktický důvod, ale domu také slušet. Zajímejte se rovněž o životnost, odolnost vůči počasí, údržbu, rychlost a náročnost pokládky.

Foto: Bramac (3x)

Střešní krytina Classic Protector Plus má dokonale hladký povrch, je stálobarevná. Vybavena je špičkovou technologií se speciální krycí vrstvou, která zabraňuje zašpinění tašky. Díky tomu je odolnější vůči vlivům počasí, neusazují se na ní mechy.

Článek

Možností, jakou krytinu pořídit, je několik. Každá má své přednosti i zápory. Vybírejte proto vždy podle konkrétní stavby: důležitá je lokalita, typ domu, nosnost krovu, sklon a členitost střechy, estetické i finanční hledisko.

Foto: Bramac

Střešní krytina Star má výjimečný povrch s pigmenty, které částečně odrážejí infračervené záření, a střecha se nepřehřívá. Krytina má rovný profil, klasické zbarvení, čisté linie. Ideální pro moderní architekturu.

V nabídce jsou betonové a pálené tašky, plechové materiály, asfaltové šindele. Počítejte s tím, že tvarově jednoduchá střecha má vždy jednodušší konstrukci krovu, menší spotřebu materiálu a rychlejší pokládku střešní krytiny.

Betonová a pálená taška

Betonové tašky se vyrábějí z kvalitních, recyklovaných materiálů. Jasnou předností této krytiny je její vysoká pevnost. Proto je možné vyrábět tašky větších rozměrů a tím snížit jejich počet na metr čtvereční. Jsou velmi odolné proti poškození mrazem. Hodí se i do extrémních podmínek, které panují například na horách.

Foto: Kmbeta

Pokládka betonových střešních tašek je rychlá a snadná. Pokud je nosná konstrukce bez závad, mohou se tašky pokládat i na stávající lašování. Ušetří se čas a finance.

Betonové tašky odolávají tlaku a deformaci, jejich pevnost se s věkem zvyšuje. Taška přitom není fádní, ale osloví mnoho stavitelů domu - vyrábějí se v mnoha barevných odstínech (cihlově červená, višňová, tmavě hnědá, černá a šedá) a povrchových úpravách.

Keramická pálená taška má, stejně jako betonová, životnost až 100 let. Je prověřená tradicí, přirozená v naší krajině, na pohled krásná, nezatěžuje při výrobě životní prostředí. Prodává se v režné podobě, ale i ve čtyřech povrchových úpravách.

Zajímavá je tzv. engoba (sametově matný povrch) nebo glazura (dodává tašce vysoký lesk, ale navíc tašku zpevňuje a chrání). Výhodou pálených tašek je vzhledová a barevná stálost a dlouhá životnost. Pálený střep má vysoký tepelný odpor, vynikající akumulační vlastnosti a příznivý součinitel prostupu vodních par.

Foto: Kmbeta

Střešní tašky se vyrábějí z kvalitních surovin, zejména z velmi jemného křemičitého písku, který vytváří hladký bezvrásčitý povrch. Krytiny mají tvary vhodné pro moderní i klasickou architekturu.

Proč plechovou střechu?

Velkou výhodou je nižší hmotnost, a proto se hodí na střechy s jednodušším krovem. Často se používá při rekonstrukci starších domů, jejichž krovy by použití těžkých krytin nezvládly. S plechovou krytinou se ušetří náklady, oceníme i rychlost montáže, mnoho typů, struktur a barev.

Foto: Bramac

Novinkou na trhu je plechová krytina Decra® zhotovená ve špičkovém designu. Vyznačuje se nízkou hmotností, velkými formáty a rychlou pokládkou. Je stálobarevná, odolná vůči korozi, neboť je opatřena kvalitním pokovením.

Plechová střecha je sice lehká, ale to neznamená, že je nestabilní. Určitě při poryvu silného větru neulétne, protože odolnost krytiny je dána způsobem kotvení (typem a množstvím kotevního materiálu).

Stejně tak je třeba vyvrátit další mýtus, že plechová střecha hůře tepelně izoluje nebo je hlučná. Vždy totiž závisí na volbě tepelné izolace.

Foto: Satjam

Plechová střecha má mnohem nižší hmotnost než jiné, konstrukci krovu lze proto zjednodušit a tím i zlevnit.

Nabídka plechových krytin je pestrá, prodávají se velkoformátové tvary s minimem spojů mezi nimi. Pokládka je logicky rychlá, vybírat lze klasické tvary, oblouk apod.

Maloformátové šablony jsou vhodné na členité střechy, protože se snáze tvarově přizpůsobí. Nabízejí se barvy od červené, černé po hnědou a odstíny šedé.

Foto: Satjam

Rombo je maloformátová krytina klasického čtvercového tvaru, která se klade na koso. Vyrábí se z vysoce jakostního ocelového pozinkovaného plechu s povrchovou úpravou na bázi polyuretanu. V nabídce šest základních barev.

Asfaltový šindel

Šindele jsou šikovné na zastřešení starých eternitových střech nebo složitých střech, které neunesou těžké krytiny. Dovedou nabídnout super zastřešení drobných staveb, jako jsou třeba zahradní domky, pergoly, garáže, přístřešky.

Poslouží při rekonstrukci starších eternitových střech nebo domu, který vyžaduje použití lehké střešní krytiny.

Foto: Iko

Asfaltové šindele jsou extrémně odolné výkyvům počasí, a jsou tedy vhodné na sruby a chalupy do horských oblastí. Skvěle se jimi pokrývá i rozmanitě členitá střecha.

Krytina je odolná vůči extrémním povětrnostním podmínkám, lze ji použít ve sklonech od 9,5°až do 90°. V nabídce objevíte jak základní šindele, tak šindele se zárukou 30 let. Škála barev jde od klasicky červené přes hnědou, zelenou, černou až po odstíny šedé, hnědé.

Asfaltové střechy se snadno pokládají, krovy nezatěžují, odolávají větru a extrémně nízkým tepelným podmínkám.

Foto: Iko

Asfaltové šindele jsou ideální na stavby, které vyžadují lehkou střešní krytinu: zahradní domky, garáže, pergoly, přístřešky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám