Hlavní obsah

První 3D vytištěný rodinný dům ve Francii bude přidělen potřebné rodině

Novinky, Jana Nesvadbová

Ve francouzském Nantes otevřeli pro veřejnost první trojrozměrně tištěný rodinný dům v zemi. Na projektu pracovali studenti místní univerzity pod vedením profesora Benoita Fureta. Dům by měl už v červnu získat své první obyvatele z řad čekatelů na byt, další podobné budovy radnice města plánuje přistavět.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Francii otevřeli veřejnosti dům postavený pomocí 3D tiskárnyVideo: Reuters

 
Článek

První tištěný obytný dům ve Francii vytvořili pomocí speciálního tisknoucího zařízení studenti a technici ve městě Nantes na řece Loiře. Studenti tamní univerzity použili ovšem trochu jinou metodu než jiné týmy ve světě.

Standardně se jako tisknoucí materiál používá směs na bázi betonu. Její složení se pak musí velmi citlivě navolit tak, aby tvrdla dostatečně rychle na to, aby se nově „vytištěná” vrstva neroztekla do stran. Na druhé straně nesmí směs tuhnout přespříliš rychle, protože jinak by tuhla ještě před „vytištěním”.

Francouzi k tisku používají speciální polymer, který na potřebné místo rameno robota vystřikuje v tenkém pramínku. Na vzduchu se pak polymer „nafoukne” do tvaru housenky. Tímto způsobem tým vytvořil vnější a vnitřní vrstvu obvodového zdiva domu. Prostor mezi nimi pak vyplnil již tradičním betonem. To, co tým vytiskl, je tedy ve skutečnosti izolace, která zároveň posloužila i jako bednění.

Vybavení interiéru 

V interiéru stavby je umístěno několik čidel sledujících kvalitu vzduchu, jeho vlhkost, teplotu a akustiku. Obyvatelé tak mají možnost nepřetržitě sledovat stav vnitřního prostředí domu, podle toho regulovat vytápění, stínění atd. a šetřit tak efektivně energiemi a náklady na ně.

Radnice města Nantes plánuje přidělit první tištěný pětipokojový dům rodině, na niž vychází pořadí podle místního systému přidělování bytů. Jinými slovy, navzdory neobvyklému charakteru, z hlediska své bytové politiky město naloží s vytištěným domem stejně jako s kterýmkoli jiným uvolněným nebo nově postaveným obydlím. První obyvatelé se mají do domu nastěhovat v červnu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Dům je v současné době otevřen pro veřejnost, aby se mohla s jeho systémem konstrukce blíže seznámit. Není to ovšem poslední budova, která bude metodou trojrozměrného tisku ve městě vytvořena. Rada Nantes plánuje, že stejným způsobem nechá postavit další dům, určený pro služby veřejnosti, jeho celková plocha má být úctyhodných 350 čtverečních metrů. Na předměstí je pak plánována celá čtvrť tvořená soukromými domy o různých velikostech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám