Hlavní obsah

Malý byt s velkou přidanou hodnotou

Bydlení v pronájmu s sebou vždy nese jistá omezení. Pokud je tu ale od počátku možnost pozdějšího odkupu bytu, a navíc užitný prostor neohraničují čtyři stěny, získává doslova jiný rozměr.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Pohodlí nejen při sledování televize zajišťuje rohová sedačka s potahem ve smetanové barvě, která je doplněna bílým stolkem, který upoutává pozornost svými elegantními oblými tvary.

Článek

Přízemní byt v panelovém domě s podlahovou plochou necelých 56 m² by sám o sobě nesliboval příliš velký rozlet.

Ale když připočteme z poloviny krytou terasu o velikosti 16 m², na ni navazující předzahrádku, a to ještě v hlavním městě, jeví se tento byt ve zcela jiném světle. Proto nebyl důvod s podpisem smlouvy příliš váhat, přestože na počátku hledání nového domova dávala současná nájemnice na misky vah koupi vlastního bytu a pronájem.

Spokojený je i pes

Možnost případného odkupu pak byla tím, co pomyslný jazýček vah zásadně přiklonilo na stranu tohoto bytu. Jako podnikatelka, která je celý den v kontaktu se zákazníky, dokáže posezení s pohledem na malý kousek vlastnoručně vysázené a opečovávané zeleně náležitě docenit.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Terasa a zahrádka jsou pro tento poměrně malý byt velkým přínosem.

„Terasa a zahrádka je pro tento byt, a hlavně pro mě, velkým přínosem, protože mám pejska a ráda pěstuji květiny a bylinky,“ uvedla nová nájemnice.

Obytný prostor pod širým nebem oceňuje spolubydlící a věrný společník, irský teriér, možná ještě víc než jeho majitelka.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Efekt skutečného domova

Byt 2+kk disponuje obývacím pokojem, k němuž přiléhá kuchyňský kout vybavený linkou řešenou do „L“ nabízející jak dostatek úložného prostoru, tak integrované běžné spotřebiče.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Absenci přímého denního světla částečně vyvažuje její barevné ladění do teplého oranžového tónu, který usměrňuje obklad v dezénu dřeva s výraznou kresbou v hnědé barevné škále.

Kuchyňský kout je také jedinou místností, která již byla zařízena. Obývací pokoj, sousedící ložnici, stejně jako předsíň a hygienické zázemí si nájemnice vybavila po svém. Nábytek vybírala tak, aby k sobě celkově ladil a místnosti prosvětloval, ale také s ohledem na to, aby ho mohla dále využít i v případě, že by došlo na stěhování.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Shodný minimalistický design, který je možné spatřit v odpočinkové části bytu, je uplatněn i v kuchyňské části, které vévodí jídelní stůl se čtyřmi židlemi s chromovanou podnoží.

Společenské části dominuje netradičně pojatá nábytková sestava v bílém a černém laku, která přirozeně rámuje televizní obrazovku. Pohodlí při sledování televize zajišťuje rohová sedačka v krémové barvě doplněná bílým stolkem elegantních oblých tvarů.

K útulnosti interiéru přispívá kusový koberec, jemuž kamenný vzor na příjemné měkkosti neubírá, což ostatně nejlépe dokazuje spokojený čtyřnohý obyvatel.

Milá společnost Audrey Hepburnové alias Holly

Ve shodném minimalistickém designu je i jídelní stůl se čtyřmi židlemi s chromovanou podnoží. Nejen při snídani má uživatelka bytu usměvavou hvězdnou společnost v podobě mile svérázné Audrey Hepburnové alias Holly z nesmrtelné filmové klasiky Snídaně u Tiffaniho.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Subtilní futuristický lustr

Podstatnou část nevelké ložnice zaujímá pohodlné lůžko s čelem v dezénu světlého dřeva, v němž je pojata i praktická odkladní polička, vestavěná skříň na míru, ale také rohový pracovní kout.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Pruhovaná tapeta prostor ložnice velmi rozjasňuje a spolu se dřevem mu dodává téměř přírodní ráz.

Bílozeleně pruhovaná tapeta prostor rozjasňuje a rozveseluje a spolu se dřevem mu dodává až přírodní ráz. Vybavení doplňuje už jen subtilní futuristický lustr a kontrastní zrcadlo v tmavém masivním dřevěném rámu.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Ložnice je vybavena pohodlným lůžkem s čelem v dezénu světlého dřeva, v němž je zakomponována i praktická odkladní polička. Součástí spacího prostoru je také vestavěná skříň na míru a rohový pracovní kout.

Rovněž v předsíni vsadila uživatelka bytu na osvědčenou černobílou kombinaci. V dostatečně prostorné koupelně spojené s WC pak našla místo i pro pračku a sušičku.

Po šesti letech užívání byt již prozradil veškerá svá tajemství. To, čím své obyvatele zaujal, je jeho situování do přízemí, které je trochu paradoxně současně pozitivem i negativem.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

V poměrně prostorné koupelně, která je spojena s toaletou, se našlo místo i pro pračku a sušičku.

Minusem je jeho malá světelnost, umocněná tím, že jediným zdrojem denního světla jsou francouzská okna v čelních stěnách obývacího pokoje a ložnice, navíc stíněná balkónem v patře, který ovšem zároveň funguje jako zastřešení terasy v části před obývacím pokojem.

A právě toto konstrukční řešení je podle zkušenosti uživatelky bytu současně i plusem. „Byt je orientován pouze na východ, přesto v něm i v létě za velkých teplot, které nás v posledních letech sužují, není potřeba klimatizace, protože i v tropických vedrech teplota v bytě nepřesáhne velmi únosných 25 °C a na terase i v zahrádce se dá příjemně relaxovat.”

Dispozice přízemního bytu

Byt 2+kk s obytnou plochou 56 m² a terasou s užitnou plochou 16 m² přístupnou z obývacího pokoje i ložnice.

Pro úsporu místa jsou mezi obývacím pokojem a ložnicí osazeny posuvné dveře.

Vytápění je zajištěno konvektory zapuštěnými do podlahy v prostoru před francouzskými okny, v koupelně tuto funkci přebírá topný žebřík.

I když se možná ze spokojené nájemnice stane časem majitelka bytu, přesto dál sní o rodinném domku někde v přírodě kousek za Prahou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám