Hlavní obsah

Co si pořídit letos na Vánoce do domácnosti? Klasické cibuláky

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Přestože Vánocům většinou vévodí barvy červená, zelená, zlatá, stříbrná a bílá, Češi se rádi vracejí ke klasice. Tou může být například i tradiční český cibulákový porcelán. Chybět pak o svátcích v žádné domácnosti nesmí ani svíčky, byť třeba v netradičních tvarech. Prohlédnout si je a načerpat inspiraci mohou návštěvníci letošního veletrhu Stříbrné vánoční dny v pražských Letňanech až do neděle 10. prosince.

Co si pořídit letos na Vánoce do domácnosti? Klasické cibulákyVideo: Novinky

 
Článek

„Málokdo by si cibuláky s Vánoci spojil, ale lidé je milují. Porcelán se hodí na vánoční tabuli, nebo ho lidé kupují jednoduše jako vánoční dárek,“ řekla Novinkám zástupkyně firmy Český porcelán z Dubí Romana Kubíková.

Svíčky

Svíčky a svícny bývají nedílnou součástí každé domácnosti. Na svátky si člověk může dovolit popustit uzdu fantazii a pořídit si i kreativnější osvětlení netradičních tvarů.

„Svíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Na svátky jsme vyrobili speciální tvary sněhuláčků a andělíčků,“ řekla Novinkám Laura Tkáčová ze společnosti České svíčky s tím, že největším hitem jsou tzv. lodičky štěstí. Ručně dělaná svíčka připomíná lodičku vyrobenou z papíru.

Foto: Novinky

Ručně vyráběné svíčky ve tvaru sněhuláků nebo andělíčků.

Zajímavé je, že tyto svíčky skutečně plavou. Lidé je posílají s vánočním přáním po řece, nejčastěji si je ale dávají doma na stůl, kde je nechají plavat v míse s vodou. „Zpříjemňují atmosféru Vánoc,“ tvrdí Tkáčová.

Foto: Novinky

Lodičky štěstí jsou hitem letošních Vánoc.

Formičky

Vedle cibuláků v kuchyni nesmí pravé hospodyňce chybět i řádná výbava na pečení. Nejbohatší výběr nerezových odlehčených formiček nabízí firma Chez Vera.

„Máme přes sedm set druhů tohoto zboží. Nejrůznější tvary od sobů, Mikulášů nebo jelínků... každý si zde vybere. Asi nejoblíbenější jsou formičky na linecké, které mají uprostřed otvor, takže se pak těsto nemusí zvlášť vykrajovat. Velmi oblíbené jsou i formičky s 3D efektem,“ vyjmenovala prodejkyně Dagmar Dušková.

Foto: Novinky

Formičky na cukroví s 3D efektem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám