Hlavní obsah

Historický byt se stal pro majitele i architektku velkou výzvou

Koupě většího zděného bytu před rekonstrukcí s dominantními, téměř 100 let starými kachlovými kamny byla pro majitele jak velkou výzvou, tak i velkou neznámou. Nebáli se oslovit architektku, která jim měla pomoci nejen se stylem, ideálním dispozičním, barevným a materiálovým řešením, ale také dodržet stanovenou výši finančního rozpočtu.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus (8x)

Hlavní prostor bytu představuje obývací pokoj s historickými kachlovými kamny.

Článek

Architektka měla velkou radost, že mladá rodina upřednostnila dobovou atmosféru se zvýrazněním stylového interiéru před rekonstrukcí směrem k až zbytečně často používané moderně.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus

Jedinečný nádech dostala i zajímavě řešená chodba.

Společně se pustili do myšlenky vrátit rekonstruovaným prostorům duši a dodat i zdůraznit původní prvky korespondující s historickým stylem celého objektu.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus

V souladu s laděním celého bytu bylo vyřešeno i odkládací místo na kabáty.

Historická kachlová kamna

Hlavním pokojem bytu je obývací prostor s historickými kachlovými kamny. Podlahy a vysoké stropy jsou zakončeny dekoračními lištami, atmosféru luxusu zdůrazňují závěsy kolem oken. Velmi kvalitní nábytek v dýze třešně pochází z rodinné truhlářské dílny.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus

Základní myšlenkou bylo vrátit rekonstruovanému bytu duši.

Sněhobílá kuchyňská linka

Prostoru kuchyně s jídelní částí dominuje sněhobílá kuchyňská linka s masivními dvířky. Aby se rozšířila odkládací plocha a vaření bylo uživatelsky pohodlnější, protáhla architektka dubovou pracovní deskou až pod okno.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus

Prostoru kuchyně s jídelní částí dominuje sněhobílá kuchyňská linka s masivními dvířky.

Ložnici se podařilo maximálně prosvětlit stylovými tapetami s válečkovým vzorem a dekoračními lištami pod stropem. Elegantním prvkem je i křišťálový lustr a stolní lampy od českého výrobce z Nového Bydžova.

Zásadní odlišností v kuchyni i koupelně se stala změna vstupu. Vchod do koupelny z kuchyně byl v rámci uživatelského komfortu a jednoduchosti používání zrušen, nyní se do ní vstupuje z chodby.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus

Architektka měla velkou radost, že mladá rodina upřednostnila dobovou atmosféru.

Úzký prostor v koupelně je opticky vyřešen nikou a vestavným zrcadlem s masivním rámem. Architektka dbala na variabilitu osvětlení tak, aby se mohla klientka ráno dokonale nalíčit a večer zrelaxovat ve vaně u přímého LED bodového osvětlení v teplém tónu od výrobce Thornlighting.

Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus
Foto: Czech Deco Team a časopis Panel Plus

Ložnici prosvětlují stylové tapety s válečkovým vzorem.

Zajímavostí koupelny jsou obklady v imitaci techniky Majolika, která pochází ze Španělska a sahá do 15. století. Keramika má bílou glazuru s namalovanými rostlinnými motivy. Dominantou koupelny je zakázkově vyrobený dubový koupelnový stolek.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Architektka vedle tvorby návrhů dohlížela i na kompletní řemeslnou realizaci. Jejím dlouhodobým cílem v podkrkonošském městě Trutnově, který vhodně souzněl s přáními zadavatelů, je rozšiřovat klasickou atmosféru stylových interiérů do dalších historických domů, kam se často hodí mnohem více než moderní styl rodinných, bytových a panelových domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám