Hlavní obsah

Zajímavostí rekonstruovaného bytu mladé rodiny je barevná koupelna

Jsou lidé, kteří oželí nějaký ten metr čtvereční podlahové plochy bytu a dají přednost atraktivitě lokality, ve které se byt nachází. A pak je druhá skupina lidí, kteří se raději vzdají atraktivní lokality a volí větší byt. Do té se zařadila i mladá rodina se dvěma dětmi.

Foto: Nabastav a časopis Panel Plus (11x)

Výběr obkladů a dlažby do koupelny byl zcela na majitelích bytu, zalíbila se jim pestrobarevná série Fineza Happy.

Článek

Rodina bydlela v menším bytě v širším centru Prahy, ale pak se jim naskytla příležitost se přestěhovat do většího bytu po rodičích v menším středočeském městě nedaleko Prahy. Tam je dostupná veškerá občanská vybavenost pro spokojené žití této rodiny, cesta do centra Prahy netrvá déle než 30 minut.

Foto: Nabastav a časopis Panel Plus

Původní stav

Vzhledem k faktu, že byt byl v původním stavu bez jakékoli modernizace, byl předpoklad, že před nastěhováním bude nutné provést komplexní modernizaci, aby vyhovoval současným potřebám a trendům.

Foto: Nabastav a časopis Panel Plus

Nový stav

Na základě referencí se majitelé obrátili na stavební společnost, aby se poradili s odborníky a získali projektovou dokumentaci připravované rekonstrukce.

Propojení obývacího pokoje s kuchyní

„Byt byl řešen jako čtyřpokojový se samostatnou kuchyní, veškeré vnitřní dělicí příčky byly provedeny z dřevovláknitých desek, jejich stav nebyl zrovna uspokojivý. Vzhledem k požadavku drobnějších dispozičních úprav bylo nutné celou vnitřní dispozici vybourat a dělicí příčky nahradit novými, a to z plynosilikátových tvárnic," konstatuje Martin Klíma z dodavatelské společnosti Nabastav.

Foto: Nabastav a časopis Panel Plus

Efektivně je využita zejména chodba, po jejíž celé jedné straně je řada vestavěných skříní.

Drobnější dispoziční úpravy spočívaly v propojení obývacího pokoje s kuchyní, což je dnes velkým trendem. Vznikl otevřený prostor pro každodenní fungování celé rodiny.

Výměna otopných těles

Po dokončení hrubých vyzdívek došlo ke kompletní výměně všech vnitřních rozvodů elektroinstalace, včetně bytové rozvodnice. Současně byly provedeny slaboproudé rozvody pro napojení kabelové televize a síťový rozvod pro počítač.

Foto: Nabastav a časopis Panel Plus

Dalším požadavkem mladých majitelů bytu bylo nepatrně dispozici ozvláštnit. Tak vznikla oproti striktně pravoúhlé dispozici původního bytu rozšiřující se chodba směrem do obývacího pokoje s kuchyňským koutem.

S novými vyzdívkami byly vyměněny i všechny instalační rozvody vody, kanalizace a vzduchotechniky pro koupelnu s WC i kuchyni. Na přání majitelů došlo i k výměně všech otopných těles za modernější desková.

Sádrokartonový podhled se zápustnými LED svítidly

V prostoru obývacího pokoje s kuchyní, chodby a koupelny s WC byl proveden snížený sádrokartonový podhled se zápustnými LED svítidly. Prostor podhledu byl též využit pro vedení elektroinstalací, aby se eliminovalo sekání v betonových stěnách.

Do prostoru kuchyně byla na míru vyrobena kuchyňská linka, která obsahuje veškeré potřebné vybavení, tak i dostatečný pracovní prostor.

Foto: Nabastav a časopis Panel Plus

Do prostoru kuchyně byla na míru vyrobena kuchyňská linka, která obsahuje veškeré potřebné vybavení, tak i dostatečný pracovní prostor.

Podlaha v bytě je zvolena pro svoji nenáročnou údržbu z lepených vinylových dílců Thermofix v dekoru Mozaika Trend. Před samotnou pokládkou bylo nutné povrch zbavit původních zbytků lepidla, vybrousit nerovnosti a celý podklad vylít samonivelační stěrkou, jejíž povrch je po finálním přebroušení již dostatečně rovný a hladký pro pokládku tohoto typu podlahové krytiny.

Foto: Nabastav a časopis Panel Plus

Vnitřní dveře byly použity tradiční otevíravé s obložkovými zárubněmi v jednotném povrchu z CPL laminátu.

Bezpečnostní dveře s požární odolností

Vstupní dveře byly nahrazeny bezpečnostními s požární odolností, které byly osazeny do původní ocelové zárubně. Vnitřní dveře byly použity tradiční otevíravé s obložkovými zárubněmi v jednotném povrchu z CPL laminátu od firmy Gerbrich.

Foto: Nabastav a časopis Panel Plus

Novotou svítí i pěkně upravený dětský pokoj.

Zvětšení koupelny

Dalším požadavkem bylo zvětšení koupelny tak, aby zbyl prostor na úložné prostory, které jsou v současné dispozici nejen v koupelně, ale efektivně je využita zejména chodba, po jejíž celé jedné straně je řada vestavěných skříní.

V koupelně je místo vany umístěn sprchový kout, umyvadlo se skříňkou a prostor pro pračku.

Foto: Nabastav a časopis Panel Plus

„Vedle sprchového koutu vznikla vyzděná a obložená nika, do níž byla vsazena čelní dvířka a police, které splňují veškeré požadavky na úložný prostor v koupelně. Dalším požadavkem mladých majitelů bytu bylo nepatrně dispozici ozvláštnit. Tak vznikla oproti striktně pravoúhlé dispozici původního bytu rozšiřující se chodba směrem do obývacího pokoje s kuchyňským koutem, podobné řešení se opakuje i na druhé straně bytu v ložnici rodičů," popisuje Klíma.

Foto: Nabastav a časopis Panel Plus

Vedle sprchového koutu vznikla vyzděná a obložená nika, do níž byla vsazena čelní dvířka a police, které splňují veškeré požadavky na úložný prostor v koupelně.

Výběr obkladů a dlažby do koupelny byl zcela na majitelích bytu, kterým se zalíbila pestrobarevná série Fineza Happy, velikost 20x40 cm v bílo-tyrkysové kombinaci, která se podobně opakuje i na toaletě.

Foto: Nabastav a časopis Panel Plus

Bylo použito závěsné WC se zabudovanou splachovací nádržkou.

V koupelně je osazena sprchová vanička Jika se skleněnou sprchovou zástěnou a umyvadlo se skříňkou Jika, nad umyvadlem je osazena galerka s osvětlením. Na toaletě bylo použito závěsné WC se zabudovanou splachovací nádržkou. Přístup do instalační šachty, která je umístěna za zadní stěnou WC, je zajištěn podobkladovými dvířky, která jsou v zavřeném stavu téměř neviditelná, neboť obložený povrch splývá s okolním obkladem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám