„V případě mladé rodiny z Prahy 4 jsme řešili typický půdorys, ovšem s vyhlídkou na budoucí připojení sousední garsoniéry,“ popisuje Ing. arch. Radovan Demeter ze studia Kouba interier, která byla kompletním dodavatelem realizace.

Ničeho nelitujeme

„Naše spolupráce s realizační firmou byla opravdu skvělá. Z původní rekonstrukce kuchyně se náhle stala rekonstrukce půlky bytu - kuchyně, obývacího pokoje, chodby, koupelny i WC, ale ničeho nelitujeme. Náš byt jsme kupovali od předchozího majitele po rekonstrukci, ale pro rodinu s dětmi byl svými úpravami nevyhovující. Na což jsme ale přišli, až když jsme měli děti,“ říká majitelka rekonstruovaného bytu.

Požadavky majitelů bytu byly po konzultacích s architektem jasně dané: ponechat pracovnu, případně na přechodnou dobu ložnici, oddělené WC, koupelnu pro dva lidi s rohovou vanou. A znovu navrhnout kuchyňskou linku, následně i koupelnu a WC, protože stávající úprava se ukázala jako nevyhovující.

Velkou předsíň opticky ještě zvětšuje zrcadlo.

Velkou předsíň opticky ještě zvětšuje zrcadlo.

„Snažili jsme se půdorys navrhnout tak, aby byl byt dobře využitelný i v případě, že by se nezdařilo plánované připojení garsoniéry. Prostup do druhého bytu je hned ve vstupní části bytu, která se momentálně využívá na odkládání bot,“ vysvětluje architekt.

Chodbu opticky zvětšuje zrcadlo

Ve vstupní části vznikl dostatek úložných prostor, celkem tři velké vestavěné skříně, chodbu opticky zvětšuje zrcadlo. Z prostoru byla vyčleněna samostatná ložnice.

Předsíň nabízí dostatek úložného prostoru díky třem vestavěným skříním.

Předsíň nabízí dostatek úložného prostoru díky třem vestavěným skříním.

Na konci chodby je vstup na toaletu a do koupelny. Posuvnými dveřmi se vstupuje do obývacího pokoje s kuchyňským koutem.

Využitý je každý centimetr

„Obývací pokoj s kuchyní prostorem neoplývají, je zde proto minimum nábytku. Linka je zařízena maximálně účelně, kvůli úložnému prostoru jsme volili skříňky do stropu,“ vysvětluje Martin Kouba ze společnosti Kouba interier.

Kuchyň ve tvaru písmene U je řešená úsporně, ale s dostatečnou pracovní plochou i úložným prostorem. Využitý je každý centimetr.

Kuchyň ve tvaru písmene U je řešena úsporně, ale s dostatečnou pracovní plochou i úložným prostorem. Využitý je každý centimetr.

Na kuchyňskou linku použil architekt vysokotlaký laminát. V tyrkysové barvě se objevil na spodní části skříní na jedné straně, kde horní skříňky zůstaly v klasické bílé, aby se tak napojily na bílý strop. „Technický blok" je v tyrkysové až do stropu.

Pracovní deska je z dubového laminátu s masivní dubovou hranou. „Na pracovní desky volíme technologii, která zajišťuje odolnost proti vodě. Na desku nejprve lepíme masivní dřevěné nákližky, a pak teprve lisujeme plochu laminátu,“ vysvětluje technologický postup Martin Kouba, který ve firmě vede truhlářskou výrobu.

Barevné řešení

Už v průběhu debat o vzhledu bytu padl nápad na využití tyrkysové barvy, která se majitelům líbí. Jako nosný prvek tak prochází celým bytem. Doplnil ji neutrální dub a bílá barva, která opticky celý prostor zvětšuje.

V celém bytě se podařilo vyrovnat podlahu do jedné úrovně, vinylová krytina tak prochází i do koupelny a na WC. Dveře jsou z laminátu s dekorem dubu.

Obývací pokoj je zařízený jenom s minimem nábytku.

Obývací pokoj je zařízený jenom s minimem nábytku.

Netradiční řešení koupelny

V koupelně si majitelé přáli rohovou vanu a umyvadlo na desce. Velké zrcadlo skrývá skříňku zapuštěnou do stěny.

Za rohovou vanou a na její obezdívce jsou použity ladné oblouky, které jsou obloženy skleněnou mozaikou v decentních barvách.

Za rohovou vanou a na její obezdívce jsou použity ladné oblouky, které jsou obloženy skleněnou mozaikou v decentních barvách.

„V návrhu jsem využil tvar vany a zvolil netradiční řešení rohu koupelny. Vytvořili jsme oblouk se skleněnou mozaikou. Designově méně zajímavá rohová vana tak dostala šmrnc a celá koupelna působí svěže a odlehčeně,“ doplňuje architekt.

Koupelna působí svěžím a odlehčeným dojmem díky použitým barvám. Pocit lehkosti dodává i závěsná skříňka.

Koupelna působí svěžím a odlehčeným dojmem díky použitým barvám. Pocit lehkosti dodává i závěsná skříňka.

Koupelna představuje malý prostor, je tedy důležité, aby byl každý detail perfektně dokončený.

„Za vanou a na její podezdívce jsou oblouky obložené mozaikou, což vyžaduje zkušeného obkladače. Všechny detaily jsme konzultovali v průběhu stavby s majiteli bytu. Jako samozřejmost beru kamenické rohy, které v obkladu nahrazují rohové lišty, a neviditelná revizní dvířka,“ popisuje problematiku rekonstrukce koupelny architekt.

Toaleta je barevně i materiálově shodná s koupelnou.

Toaleta je barevně i materiálově shodná s koupelnou.

Nakonec to zvládli

„Díky architektu Demeterovi se naše plány měnily v reálné návrhy. Naši kreativitu vždy usměrnil, a nakonec to dopadlo ke spokojenosti všech. Po schválení návrhů však přišly mé bezesné noci. Představa stěhování na dva až tři měsíce se dvěma malými dětmi z bytu mě děsila, ale nakonec jsme to s pomocí rodičů zvládli,“ dodává spokojená majitelka.

Ing. arch. Radovan Demeter *1988
Je absolventem oboru architektura a urbanismus na Technické univerzitě v Bratislavě. V rodinné firmě Kouba interier pracuje na stavebních zakázkách a úspěšně zpracovává návrhy interiérů pro klienty firmy.