Hlavní obsah

Rekonstrukce kuchyně skončila proměnou poloviny bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panelové domy jsou typovou výstavbou, byty ve shodných domech jsou tak stejné, případně se liší jen v detailech. Požadavky majitelů na změny jsou však natolik odlišné, že nenajdete dva stejně řešené byty, které prošly kompletní rekonstrukcí. Specifické bylo i přání mladé rodiny na proměnu pražského bytu.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus (11x)

Tyrkysový odstín oživuje kuchyň i menší obývací pokoj.

Článek

„V případě mladé rodiny z Prahy 4 jsme řešili typický půdorys, ovšem s vyhlídkou na budoucí připojení sousední garsoniéry,“ popisuje Ing. arch. Radovan Demeter ze studia Kouba interier, která byla kompletním dodavatelem realizace.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Ničeho nelitujeme

„Naše spolupráce s realizační firmou byla opravdu skvělá. Z původní rekonstrukce kuchyně se náhle stala rekonstrukce půlky bytu - kuchyně, obývacího pokoje, chodby, koupelny i WC, ale ničeho nelitujeme. Náš byt jsme kupovali od předchozího majitele po rekonstrukci, ale pro rodinu s dětmi byl svými úpravami nevyhovující. Na což jsme ale přišli, až když jsme měli děti,“ říká majitelka rekonstruovaného bytu.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Požadavky majitelů bytu byly po konzultacích s architektem jasně dané: ponechat pracovnu, případně na přechodnou dobu ložnici, oddělené WC, koupelnu pro dva lidi s rohovou vanou. A znovu navrhnout kuchyňskou linku, následně i koupelnu a WC, protože stávající úprava se ukázala jako nevyhovující.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Velkou předsíň opticky ještě zvětšuje zrcadlo.

„Snažili jsme se půdorys navrhnout tak, aby byl byt dobře využitelný i v případě, že by se nezdařilo plánované připojení garsoniéry. Prostup do druhého bytu je hned ve vstupní části bytu, která se momentálně využívá na odkládání bot,“ vysvětluje architekt.

Chodbu opticky zvětšuje zrcadlo

Ve vstupní části vznikl dostatek úložných prostor, celkem tři velké vestavěné skříně, chodbu opticky zvětšuje zrcadlo. Z prostoru byla vyčleněna samostatná ložnice.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Předsíň nabízí dostatek úložného prostoru díky třem vestavěným skříním.

Na konci chodby je vstup na toaletu a do koupelny. Posuvnými dveřmi se vstupuje do obývacího pokoje s kuchyňským koutem.

Využitý je každý centimetr

„Obývací pokoj s kuchyní prostorem neoplývají, je zde proto minimum nábytku. Linka je zařízena maximálně účelně, kvůli úložnému prostoru jsme volili skříňky do stropu,“ vysvětluje Martin Kouba ze společnosti Kouba interier.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Kuchyň ve tvaru písmene U je řešená úsporně, ale s dostatečnou pracovní plochou i úložným prostorem. Využitý je každý centimetr.

Na kuchyňskou linku použil architekt vysokotlaký laminát. V tyrkysové barvě se objevil na spodní části skříní na jedné straně, kde horní skříňky zůstaly v klasické bílé, aby se tak napojily na bílý strop. „Technický blok" je v tyrkysové až do stropu.

Pracovní deska je z dubového laminátu s masivní dubovou hranou. „Na pracovní desky volíme technologii, která zajišťuje odolnost proti vodě. Na desku nejprve lepíme masivní dřevěné nákližky, a pak teprve lisujeme plochu laminátu,“ vysvětluje technologický postup Martin Kouba, který ve firmě vede truhlářskou výrobu.

Barevné řešení

Už v průběhu debat o vzhledu bytu padl nápad na využití tyrkysové barvy, která se majitelům líbí. Jako nosný prvek tak prochází celým bytem. Doplnil ji neutrální dub a bílá barva, která opticky celý prostor zvětšuje.

V celém bytě se podařilo vyrovnat podlahu do jedné úrovně, vinylová krytina tak prochází i do koupelny a na WC. Dveře jsou z laminátu s dekorem dubu.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Obývací pokoj je zařízený jenom s minimem nábytku.

Netradiční řešení koupelny

V koupelně si majitelé přáli rohovou vanu a umyvadlo na desce. Velké zrcadlo skrývá skříňku zapuštěnou do stěny.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Za rohovou vanou a na její obezdívce jsou použity ladné oblouky, které jsou obloženy skleněnou mozaikou v decentních barvách.

„V návrhu jsem využil tvar vany a zvolil netradiční řešení rohu koupelny. Vytvořili jsme oblouk se skleněnou mozaikou. Designově méně zajímavá rohová vana tak dostala šmrnc a celá koupelna působí svěže a odlehčeně,“ doplňuje architekt.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Koupelna působí svěžím a odlehčeným dojmem díky použitým barvám. Pocit lehkosti dodává i závěsná skříňka.

Koupelna představuje malý prostor, je tedy důležité, aby byl každý detail perfektně dokončený.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

„Za vanou a na její podezdívce jsou oblouky obložené mozaikou, což vyžaduje zkušeného obkladače. Všechny detaily jsme konzultovali v průběhu stavby s majiteli bytu. Jako samozřejmost beru kamenické rohy, které v obkladu nahrazují rohové lišty, a neviditelná revizní dvířka,“ popisuje problematiku rekonstrukce koupelny architekt.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Toaleta je barevně i materiálově shodná s koupelnou.

Nakonec to zvládli

„Díky architektu Demeterovi se naše plány měnily v reálné návrhy. Naši kreativitu vždy usměrnil, a nakonec to dopadlo ke spokojenosti všech. Po schválení návrhů však přišly mé bezesné noci. Představa stěhování na dva až tři měsíce se dvěma malými dětmi z bytu mě děsila, ale nakonec jsme to s pomocí rodičů zvládli,“ dodává spokojená majitelka.

Ing. arch. Radovan Demeter *1988
Je absolventem oboru architektura a urbanismus na Technické univerzitě v Bratislavě. V rodinné firmě Kouba interier pracuje na stavebních zakázkách a úspěšně zpracovává návrhy interiérů pro klienty firmy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám