Hlavní obsah

Byt prošel náročnou rekonstrukcí, majitel je spokojený

Brněnská Masarykova čtvrť je velmi vyhledávaným místem pro bydlení. Vznikala především na přelomu 19. a 20. století. Vyskytují se tu jak vily v secesním slohu, tak především vynikající funkcionalistické stavby. V tomto zajímavém seskupení se nachází i dům z roku 1928, v němž si pořídil byt programátor Jaroslav.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Byt je nyní krásně otevřený, inspirativní a zároveň osobitý. Navržená dispozice by nevyhovovala každému, většina lidí preferuje oddělenou ložnici.

Článek

„Koupil jsem ho před deseti lety od emeritní barové tanečnice, která tu měla postel s nebesy, vedle ní tyč a strašně kouřila. Její vášní bylo zatloukat po celém bytě velké hřebíky jako věšáky," uvedl majitel.

Původní dispozice byla příliš členitá

Rekonstruovaný byt se nachází v přízemí malého bytového domu, okna jsou orientována na severovýchod a jsou stíněna stávající zelení. Byt byl před rekonstrukcí hodně tmavý.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Původní dispozice byla navíc příliš členitá, nebyla zde kompaktní obytná plocha. Proto se majitel bytu rozhodl byt z gruntu "překopat", ale sám se k tomu neodhodlal, a proto se obrátil na odbornici na slovo vzatou - architektku Veroniku Zimkovou z architektonického ateliéru Magion architekti.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Odstranění příčky

Hlavním cílem architektky bylo byt co nejvíce prosvětlit, proto navrhla otevřenou dispozici, kdy je hlavní obytný prostor osvětlován oběma okny.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Předsíň vyřešila architektka velmi účelně. Dekorativní prvek tu představuje podlahová dlažba. Stejnou majitel bytu vybral i do koupelny.

Kýženého efektu se podařilo dosáhnout odstraněním příčky, použitím světlých materiálů, například v kuchyni, a důmyslným rozmístěním osvětlovacích těles. Svou podstatnou roli v prosvětlení bytu sehrálo okno do koupelny.

Postele v nice

Architektonické řešení počítá s tím, že se v bytě budou vyskytovat maximálně dvě osoby a nezbytný přítel člověka - pes. Nebylo proto nutné uvažovat o striktním oddělení ložnice.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Požadovanou vzdušnost architektka docílila otevřením celého prostoru. V jediné místnosti tak našly své místo všechny základní funkce obytného interiéru.

„Byt je nyní krásně otevřený, inspirativní a zároveň osobitý. Navržená dispozice by nevyhovovala každému, většina lidí preferuje oddělenou ložnici. Jsem proto ráda, že majitel bytu na toto řešení přistoupil," konstatuje architektka.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Spací kout je od obývacího pokoje oddělen knihovnou na celou výšku místnosti. Police byly navrženy nepravidelně, aby pojaly knihy nejrůznějších výšek.

Aby měl spací kout alespoň nějakou intimitu, je od obývacího pokoje oddělen knihovnou na celkovou výšku dané místnosti. Postele jsou zapuštěny v nice a pod nimi se nacházejí velké zásuvky. Noční stolky nahrazuje širší čelo, na které lze odkládat nejnutnější potřeby.

Mobilní nízká komoda s televizí

Kuchyň je umístěna v místě původní ložnice. Kuchyňská linka zabírá celou stěnu místnosti. Naproti ní je umístěn pracovní ostrůvek, na něj navazuje jídelní stůl.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Kuchyňský jídelní kout s výraznými industriálními svítidly

Kuchyňský kout je od obývací části oddělen pouze opticky nízkou televizní komodou. Tu je možné i s televizí posunovat. Třeba ji umístit ke stěně mezi okna a kuchyň s obývací částí tak ještě více propojit.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Dveře do koupelny jsou vyrobeny z mléčného skla, tím je zachováno určité soukromí.

Vana byla nahrazena sprchovým koutem

Koupelna zůstala na svém místě. Jen původní vana byla nahrazena sprchovým koutem a klozet otočen o 90°.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Koupelna zůstala na svém místě. Původní vana byla nahrazena sprchovým koutem a klozet otočen o 90°.

Sprchový kout je navržen pouze se spádovanou podlahou, od zbytku koupelny je oddělen čirým sklem, aby koupelna působila větší a nic tady nepřekáželo.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Sprchový kout byl navržen pouze s vyspádovanou podlahou. Od zbytku koupelny ho dělí jenom čiré sklo, což opticky daný prostor zvětšuje.

Technická místnost na místě původní kuchyně

Jednoznačně nejvíc potěšila majitele bytu technická místnost, což je podle něj vzletný název pro prostor, kam se dá nahrnout nepořádek, když má přijít návštěva.

Místnost, která vznikla na místě původní kuchyně, je spojena se šatnou a jsou v ní soustředěny prakticky všechny úložné prostory a také je tu umístěna pračka se sušičkou.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Nejvíc potěšila majitele bytu technická místnost, což je prý vzletný název pro prostor, kam se dá nahrnout nepořádek, když má přijít návštěva. Místnost, která vznikla na místě původní kuchyně, je spojena se šatnou, je tu také umístěna pračka se sušičkou.

Naproti postelím je umístěn pracovní kout

Obývací pokoj tvoří sedačka s lehkými stolky, ke stolkům je možné umístit taburety, které slouží zároveň jako příležitostné sezení u jídelního stolu nebo na odkládaní věcí u postele.

Spací kout je, jak již bylo řečeno, od obývacího pokoje oddělen knihovnou na celou výšku místnosti. Police byly navrženy nepravidelně, aby pojaly knihy nejrůznějších výšek.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Naproti postelím je také v nice situován pracovní kout. Je tak opticky oddělený od zbytku místnosti, přesto poskytuje přehled o dění v bytě.

Naproti postelím je také v nice situován pracovní kout. Je tak opticky oddělený od zbytku místnosti, přesto poskytuje přehled o dění v bytě.

Osobité kouzlo obytného prostoru

Majitel bytu měl jenom obecnou představu o barevném ladění rekonstruovaného bytu. S konkrétními nápady přišel až v průběhu rekonstrukce. Jednalo se například o typ dlažby v koupelně, použití výrazně barevného koberce, nebo výběru industriálních svítidel.

„To je pro mne to nejlepší, když se hned od začátku nesnaží investor navrhovat, ale spíše popsat, co od rekonstrukce bytu očekává. Investorovy vlastní prvky bytu velice pomohly, protože mu dodaly určitou osobitost a kouzlo. Velice mne potěšila také sbírka originálních plakátů, z nichž některé výrazně oživily stěny bytu a podtrhly svébytnost daného prostoru," dodává architektka a autorka úspěšné rekonstrukce.

Ing. arch. Veronika Zimková
Vystudovala architekturu na VUT v Brně. V říjnu 2010 založila s Ing. arch. Gabrielou Blažkovou architektonický ateliér Magion architekti, který se zabývá architekturou a interiéry od návrhu po realizaci. Tvorba obou architektek je zaměřena na bydlení, rodinné a bytové domy, rekonstrukce domů a bytů a řešení jejich interiérů. Dále se zabývají projekty komerčních objektů a interiérů. Navrhují interiéry kanceláří, restaurací, ordinací nebo obchodů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám