Hlavní obsah

Úpravou dispozice získal malý byt více prostoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úkolem bytové designérky bylo navrhnout rekonstrukci malého bytu pro dvě osoby, a to s menší úpravou dispozice. Došlo ke zrušení uličky v chodbě vedoucí k WC a koupelně. Díky tomu se koupelna zvětšila, toaleta byla přesunuta do vymezeného prostoru za vstupními dveřmi.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus (6x)

Článek

Obě důležité místnosti (koupelna, WC) jsou přístupné z chodby bytu. Vzhledem k tomu, že došlo při úpravě k úbytku prostoru právě v chodbě, zvětšila bytová návrhářka Kateřina Mlejnková její část směrem do nitra bytu, kde vytvořila výklenek pro vestavěnou skříň.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

Původní stav bytu

Menším posunutím chodby se vytvořily podmínky pro nové, větší dveře do společenského pokoje. Komora byla ponechána na původním místě. V malém bytě jistě nalezne adekvátní uplatnění.

Další úložné prostory

V menším pokoji, kam se vstupuje z obývacího prostoru, byla navržena malá ložnice. Postel je netypicky umístěna v rohu pokoje. S ohledem na parametry bytu a to, že jej mohou obývat maximálně dvě osoby, to určitě nebude vadit.

Navíc tak vznikl další úložný prostor, zlepšila se i průchodnost příslušným pokojem. Do ložnice se, kromě šatní skříně, vešel i prádelník a židle pro odkládání věcí.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

Relaxační zóna

Ve společenském prostoru se nachází kuchyňská linka s jídelním stolem uprostřed a samozřejmě relaxační zóna. Netypický je průchod ´přes kuchyňskou linku´ do místnosti. V případě takto malého bytu to ale není na závadu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

Návrh nového zařízení bytu

Světlý dekor dřeva

Uprostřed společenské místnosti je kulatý stůl pro 4-6 osob. Ve výklenku naproti oknům designérka navrhla velkou knihovnu, která poskytuje potřebný úložný prostor, je do ní zakomponována i malá pohovka. Vedle na stěně je umístěna velká televize, pod oknem pohovka, mobilní dvousedák.

Na podlaze je v celém bytě použit světlý dekor dřeva, je uplatněn i na nábytkovém vybavení. V tomto případě v kombinaci s bílými plochami na kuchyňské lince, také na koupelnových skříňkách.

Vše kontrastuje s tmavými prvky a dekory, jako jsou například tmavé židle, výmalba za knihovnou. V chodbě je kromě vestavěné skříně sestava skříněk ve výklenku před koupelnou, která skýtá úložný prostor pod stropem. Je zde také umístěn botník s věšákem na svršky.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

Police pro uložení osušek a ručníků

V koupelně byl navržen velký sprchový kout, umyvadlo s odkládacím prostorem a skříňka se zásuvkami. Vznikl také prostor pro umístění pračky.

Své místo tu našly i police pro uložení osušek a skříňka s prostorem na kosmetiku. Na WC se vešlo i malé umyvadlo, do prostoru nad nádrž na vodu navrhla designérka výklenek s osvětlením.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

Obklady v koupelně jsou navrženy v krémové barvě, stejně jako výmalba v celém bytě. Ve stejném tónu se nese dřevodekor, doplňky i textil.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám