Jak na plochu 28 m2 vměstnat veškeré funkční části bytu, jenž by měl být vzhledem k zamýšlenému pronajímání navíc univerzální. To byl nelehký úkol pro architektku Lucii Mlýnkovou z Atelieru Spectrum.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis Panel Plus

Investor se pak ve svých požadavcích zaměřil zejména na maximální množství úložných prostor a pracovní místo.

Finální dispozici si vybral z několika architektkou navržených variant. Realizace rekonstrukce trvala tři měsíce.

Úložný prostor jako stavební prvek

Požadavek na úložné prostory beze zbytku splňují vestavěné skříně "obíhající" okolo dvou stěn místnosti, kde vytvářejí niky. V první rohové, situované naproti dveřím do předsíně, je umístěn spací kout. Prostorná postel současně plní funkci sedacího nábytku.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis Panel Plus

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis Panel Plus

V druhé nice umístěné co nejblíže oknu se nachází požadovaná domácí pracovna. Z ní vybíhá pod okno nízká skříňka určená pro televizi. Stěna vedle vstupu do pokoje nyní patří kuchyňské lince.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis Panel Plus

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis Panel Plus

Centrem místnosti se stal varný ostrůvek, který slouží i jako jídelní stůl. Jedna z vestavěných skříní ukrývá kotel a pračku.

Hra o funkční koupelnu

Původní koupelna a WC zůstaly na svém místě. V koupelně však byla odstraněna vana, která zabírala téměř celou její plochu. Nahradil ji sprchový kout vytvořený díky blízkosti stoupačky pouze spádováním do odtokového žlabu, čímž odpadla nutnost instalace sprchové vaničky.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis Panel Plus

Do nově uspořádané koupelny se vešlo i malé umyvadlo integrované do skříňky.

Nevelká předsíň byla hendikepována čtveřicí do ní ústících dveří, proto se jí architektka rozhodla odlehčit skládacími dveřmi na WC a posuvnými dveřmi do pouzdra, jimiž oddělila koupelnu.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis Panel Plus

Neviditelná část rekonstrukce

Než došlo na vybavení nábytkem, byla provedena kompletní výměna elektroinstalace, vodovodního a kanalizačního připojovacího potrubí, instalováno ústřední vytápění.

Jako finální krytina byla v obytné místnosti položena plovoucí laminátová podlaha, v předsíni, koupelně a WC odolnější a dobře udržovatelná dlažba.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis Panel Plus

Jistě nikoho nepřekvapí, že se při takto specifickém řešení prostoru musel veškerý nábytek nechat vyrobit na míru. I když se při celkovém výběru materiálů hledělo na cenu, aby rekonstrukce byla v kontextu s budoucím pronájmem rentabilní, interiér nevyvolává dojem nudného standardu. Přispívají k tomu zajímavé detaily jako závěsná uhlíková digestoř z Ikea nebo koupelnový radiátor od P.M.H. s integrovanými háčky na zavěšení ručníků.

Hlavní slovo tu, jak zaznělo v úvodu, mají barvy. Většina nábytkového vybavení je bílá, aby se nezmenšoval již tak malý prostor. Pro oživení a zároveň optické vymezení jednotlivých zón bytu použila architektka zářivé barvy. Ty dodávají celému prostoru originalitu.