Byt prodali se vším zařízením, a tak v prakticky nezměněné podobě slouží i současným majitelům.

Byt měl malou komoru

Hlavními kritérii pro výběr bytu byla větší plocha, než jakou disponoval předchozí byt majitelky, blízkost školy a v neposlední řadě lokalita a také cena.

„Vyhovoval nám velký obývací prostor s kuchyní, je to příjemné pro nás i časté návštěvy,“ vysvětluje paní majitelka, čím je developerská nabídka zaujala, současně si však posteskne nad jedním obecným nedostatkem: „V žádném bytě není dostatek úložných prostor, na tento problém jsme naráželi i zde, i když alespoň malou komoru byt měl.“

Dodrželi finanční rozpočet

Kromě časového limitu se majitelům podařilo dodržet i finanční rozpočet. Výhodou pro ně byly v tomto ohledu předchozí zkušenosti, které zúročili při plánování.

Pořízení nábytku je jedna věc, ale další položky, jako záclony, žaluzie, světla, představovaly další náklady v řádech desetitisíců.

FOTO: Robert Virt, časopis Panel Plus

Vyměnili podlahy a dveře

Třípokojový byt s kuchyňským koutem neprošel žádnými změnami oproti projektu. Developer podle slov majitelky úpravy umožňoval za velmi nevýhodných podmínek, proto zvolili standardní vybavení, vyjma podlah a dveří.

FOTO: Robert Virt, časopis Panel Plus

„Neměla jsem dobrou zkušenost s běžnou laminátovou podlahou. V předchozím bytě jsem měla dřevěnou podlahu v odstínu dub, dala jsem proto tomuto materiálu přednost i zde. Netvoří se na něm chuchvalce prachu, jako u umělého povrchu. Nakonec jsem dřevo použila i před kuchyňskou linkou, kde jsme nejprve hledali způsob, jak do jednotné plochy podlahy zakomponovat trvanlivější krytinu.”

FOTO: Robert Virt, časopis Panel Plus

V předsíni použili Novilon

„Dlažba se mi v kuchyni neosvědčila, je moc studená, tvrdá, špatně se čistí spáry. Volba dřeva v celém prostoru kuchyně a obývací části se osvědčila i z estetického pohledu – vyhnula jsem se přechodům. Nakonec provoz kuchyně podlahu nijak víc nezatěžoval, jen u myčky je protiskluzový koberec na zachycení vody. V předsíni byl místo dlažby použit Novilon, rozdíly výšky podlah se přikryly prahovou lištou,“ popisuje majitelka nejzásadnější změnu v interiéru.

Sádrokartonový podhled v kuchyni

Jedinou stavební úpravou je sádrokartonový podhled nad prostorem kuchyně a jídelního koutu ukrývající odsávání digestoře a elektroinstalaci pro zabudované bodové osvětlení.

Vzhledem k tomu, že obývací pokoj s kuchyňským koutem má celkovou plochu 32 m2, bylo prý docela oříškem vymyslet elegantní a současně praktické řešení osvětlení.

FOTO: Robert Virt, časopis Panel Plus

S vlastní invencí

Zařizování je velkým koníčkem paní majitelky, která se o svoje zkušenosti neváhá podělit.

„Za svůj život jsem se několikrát stěhovala, a tak jsem si postupně vyzkoušela, co k sobě ladí a neladí. Jsem hodně konzervativní, byt má hlavně sloužit, být praktický. Stůl má být stolem, židle židlí. Na jednoduchosti a funkčnosti se dá vystavět velmi útulné bydlení,“ vysvětluje základní pravidla.

„Řídím se pravidlem tří barev, jako základní používám bílou. Nikdy se neokouká. Domácí teplo dodá prostoru běžné vybavení, knížky, záclony. Zatím se mi při zařizování vyplácelo zvolit kvalitní podlahu v přírodním materiálu, bílé stěny i dveře. Pak doplňuji nábytek podle potřeby, jednoduchý základ mi dovolí si se zbytkem víc pohrát,“ dodává.

Vítězná Ikea

Nábytek majitelé vybírali především z nabídky Ikea. Jednak jím doplňovali zařízení, s nímž se přistěhovali z předchozího bytu, zároveň jim vyhovovala i jeho variabilita a cena. A také fakt, že byl hned skladem.

FOTO: Robert Virt, časopis Panel Plus

„Byli jsme ve velké časové tísni, celý byt se nám povedlo zařídit za týden od převzetí a ve stejném týdnu se i přestěhovat. Znamenalo to výpomoc více členů rodiny a trochu logistické pečlivosti. Jen na postel do dětského pokoje a na psací stůl jsme čekali, byl od jiného dodavatele,“ vzpomíná majitelka.

FOTO: Robert Virt, časopis Panel Plus

Všechna plus pro obývák

Jako jednoznačně nejoblíbenější místnost označila rodina obývací prostor. Je světlý, velký, příjemně sladěný. Slunce skrze záclony vytváří krásné barevné odlesky.

Nejkrásnějšími okamžiky pak byly ty, kdy se v něm rodina sešla s velmi příjemnou návštěvou.

Život je změna

Vzhledem k tomu, že současní vlastníci byt koupili s kompletním vybavením včetně obrazů, a pouze využili možnosti modulových sestav Ikea, aby si některé úložné prostory upravili podle svých potřeb, ponechal si nadále nejen svůj vzhled, ale i útulnost, která je dobře patrná z fotografií.

FOTO: Robert Virt, časopis Panel Plus

Aktuálně byt získal velký bonus, neboť se novým majitelům podařilo přikoupit pozemek přiléhající k domu, kde budují zahrádku, na níž budou vstupovat přímo z bytu.

Od svých prozíravých předchůdců, kteří tuto investici nestihli zrealizovat, dostali malý dárek ve formě připraveného vývodu vody, takže rostliny mají již dopředu zajištěn přísun tolik potřebné vláhy.

Dispozice
Byt 3+kk disponuje podlahovou plochou 80 m2. Osu bytu tvoří chodba ve tvaru písmene „L“, kdy kratší rameno slouží jako zádveří a druhé jako spojovací chodba, do níž po levé straně ústí WC, koupelna a komora, po pravé pak ložnice rodičů a dětský pokoj. V čele chodby se nachází vstup do centrálního obytného prostoru spojujícího v sobě obývací pokoj, jídelnu a kuchyňský kout s linkou, opět v elkovém tvaru. O teplo se stará ústřední vytápění.