Hlavní obsah

Z přechodného útočiště se stal plnohodnotný byt

V dnešní návštěvě nahlédneme do pražského bytu hudebníka žijícího trvale v zahraničí, kde patří k velkým propagátorům české klasické hudby. Prostor, který mu při pobytech v rodné zemi původně sloužil jako pracovna, proměnil v plnohodnotnou bytovou jednotku, jež se mu stala druhým domovem.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Sedací soupravu a osvětlovací tělesa si majitel dovezl ze Švédska.

Článek

Byt se nachází ve zvýšeném přízemí domu ze šedesátých let v lokalitě s dobrou dostupností centra hlavního města, což je pro majitele cestujícího nejen mezi dvěma zeměmi nutností.

Nové prostorové řešení

Z původních dvou místností sloužících hudebníkovi ke cvičení na housle a vyřizování administrativy vznikl byt s dispozicí 2 + 1 s celkovou podlahovou plochou 51,5 m2.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus
Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Z administrativní pracovny je nyní obývací pokoj, zkušebna se změnila v útulnou ložnici, technické místnosti poskytly prostor pro vytvoření koupelny s WC a šatny, do níž se ještě vešla skříňka s úklidovými potřebami. Nové prostorové řešení při rekonstrukci bytu navrhla Ing. arch. Jolana Fritschová.

Ve znamení bouracích prací

Rekonstrukci pojal majitel doslova „od podlahy“. Zmizela část stěny mezi dnešní kuchyní a obývacím pokojem.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Předsíň byla zkrácena a klasické otočné dveře vedoucí do dřívější pracovny, nahradily je posuvné, které v nevelkém prostoru nabízejí pohodlnější manipulaci a vyšší uživatelský komfort komunikační křižovatky včetně možnosti přímého vstupu do obývacího pokoje. Dalšími stavebními úpravami vznikla ložnice, koupelna spojená s WC a šatna.

Ve světle medovém odstínu

Zednické práce byly, kromě bourání příček a dveřních otvorů a přípravy pro nový rozvod elektřiny, již jen v rozsahu osazení nových dveří a dokončovacích úprav.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Podlahy sjednotila dřevěná plovoucí podlaha ve světle medovém odstínu, která bytu v přízemí dodává pocitovou hřejivost. Kresbou dřeva i barevným laděním s krytinou korespondují dýhované dveře značky Sapeli s obložkovou zárubní. V kuchyni a koupelně byla položena praktičtější dlažba.

Účelně i útulně

Prostoru vládnou teplé tóny. Spolu se zmiňovanou podlahou tvoří barevný základ jemně kávová výmalba, od níž se nenásilně odráží o několik tónů tmavší nábytek.

Sestavu skříněk v obývacím pokoji inspirovanou severskou nábytkářskou produkcí vyrobil na zakázku známý truhlář, stejně jako kuchyňský kout s lavicí s úložným prostorem. Sedací soupravu a osvětlovací tělesa si majitel dovezl ze Švédska. Vybavení ložnice pochází z Ikea.

Interiér dotváří výtvarné umění

Účelně zařízené kuchyni dominuje kuchyňská linka v dezénu světlého dřeva. Mimo varné desky jsou však veškeré spotřebiče integrované v protější skříňové sestavě, což místnost vizuálně odlehčuje a sjednocuje. Zaujme rovněž příruční vinotéka umístěná na boční straně sestavy.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Nedílnou součást interiéru tvoří výtvarné umění. Dává na srozuměnou, že s umělecky založeným majitelem tu bydlí i múzy.

Obývací pokoj propojen s kuchyní

Po úpravě dispozice vede z předsíně přímý vstup do kuchyně i obývacího pokoje, který je zároveň volně propojen s kuchyní.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus
Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Ložnice je situována do samostatné místnosti, koupelna je spojena s WC. Obývací pokoj a ložnice jsou orientovány na jihovýchod, kuchyně s koupelnou na severozápad.

Foto: Robert Virt, časopis Panel Plus

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám