Hlavní obsah

Majitelé úpravou téměř stoletého rodinného domu získali prostornou ložnici

Novinky, nes

Malý domek v historické části Phoenixu v americké Arizoně potřeboval renovaci. Majitelé při té příležitosti požádali architekty z ateliéru Chen + Suchart Studio o jeho rozšíření. Ti vymysleli přístavbu, která na zadní straně domu moderním způsobem opakuje hlavní prvek použitý na jeho čelní fasádě – dvojici štítů. Majitelé tak získali novou, prostornou ložnici a krytou terasu pro možnost venkovního posezení.

Foto: Matt Winquist

Architekti navrhli přístavbu, díky níž se dům rozrostl o příjemně velkou ložnici.

Článek

Dům postavený ve stylu, který se blíží nejvíce anglickému tudorovskému, měl v původní podobě užitnou plochu takřka 56 čtverečních metrů. Přístavbou získal navíc dalších 37 čtverečních metrů.

S výjimkou malé přístavby na zadní straně, kde vznikla komora, stál na svém místě téměř sto let bez jediné větší změny. Interiér byl proto rozdělen do spousty malých samostatných místností.

Foto: Matt Winquist

Pro čelní fasádu domu je charakteristická dvojice štítů, které se architekti snažili interpretovat na zadní přístavbě jazykem moderní architektury.

Foto: Matt Winquist

Podle místních pravidel musí jakékoli úpravy stávající zástavby odpovídat duchu, v jakém byla vytvořena, a ctít její styl.

Jak poznamenávají architekti, příprava návrhu přístavby nebyla otázkou svobodné vůle klientů nebo jejich, při své práci se museli podřídit pravidlům pro stavební úpravy zástavby v dané části města. Ta požadují, aby jakékoli úpravy či dodatky respektovaly a zachovaly ducha původní stavby a místního architektonického stylu.

Autoři proto navrhli přístavbu domu v takové podobě, že při pohledu ze zahrady člověk jako hlavní dominantu stavby vnímá dvojici štítů. Pod jedním je ukryta ložnice, druhý zastřešuje terasu před jídelnou. Oba jsou ale ozvěnou dvojice štítů z čelní fasády.

Foto: Matt Winquist

Architekti obložili fasády i pokryli střechu plechem v uhlově černé barvě.

Foto: Matt Winquist

Část přístavby, v níž je ložnice, má otevřenou i boční stěnu, kudy lze skrz posuvné skleněné dveře vycházet na betonovou terasu lemující celou nově přistavěnou část domu.

Foto: Matt Winquist

Společenský prostor interiéru je díky nově přistavěné části vytažen do exteriéru. zde architekti vytvořili příjemné chráněné zákoutí na terase, která jí mírně vyzdvižena nad terén zahrady.

Renovace interiéru domu pak proběhla především cestou zjednodušení původní dispozice a otevření zón určených pro společný život rodiny.

Oddělený obývací pokoj, jídelnu a kuchyň architekti sloučili do společného funkčního prostoru. Ten pak prodloužili ještě do exteriéru v podobě chráněné terasy, na niž se prochází posuvnými skleněnými dveřmi.

Foto: Matt Winquist

V interiéru domu zmizely všechny příčky, které od sebe oddělovaly kuchyň jídelnu a obývací pokoj. Domov tak nově působí mnohem odlehčenějším a vzdušnějším dojmem.

Foto: Matt Winquist

Zajímavostí řešení interiéru je využití oblých rohů a hran, které jsou v kontrastu k jasným ostrům úhlům jasně se rýsujícím v exteriéru.

Zásadní změnou proti původnímu půdorysu je přídavek plochy ložnice. Do ní se vstupuje z nově přistavěné části společenské zóny. Hned nalevo od vstupu do této místnosti je soukromá koupelna majitelů domu, za ní – v původní části domu – je nově vytvořená šatna.

Stěnu v ložnici směřující do zahrady nechali architekti celou prosklenou a vybavili ji posuvnými dveřmi. Navíc otevřeli i boky této části přístavby, aby do místnosti mohlo proudit světlo ze všech stran.

Foto: Matt Winquist

Zajímavě je řešena nová koupelna majitelů domu. Toaleta a sprchový kout jsou v samostatných boxech.

Foto: Matt Winquist

Celá stěna směřující do zahrady je v ložnici prosklená. Vznikla tak místnost plná světla.

Foto: Matt Winquist

Aby architekti odlišili nově přistavěnou část, zvolili pro ni jednotný obklad boků a střechy v podobě svařovaných plechových panelů v uhlově černé barvě.

Podlahy jsou z leštěného betonu, posuvné skleněné dveře a veškerá další prosklení jsou zasazena v hliníkových rámech.

Foto: Chen + Suchart Studio

Půdorys domu v původní podobě: 1 - pracovna, 2 - koupelna, 3 - ložnice, 4 - terasa, 5 - komora, 6 - prádelna, 7 - kuchyň, 8 - jídelna, 9 - studovna, 10 - obývací pokoj.

Foto: Chen + Suchart Studio

Půdorys domu v nové podobě: 1 - pracovna, 2 - koupelna, 3 - šatna, 4 - koupelna, 5 - ložnice, 6 - terasa, 7 - terasa, 8 - jídelna, 9 - kuchyŃ, 10 - obývací pokoj.

Foto: Chen + Suchart Studio

Nová podoba domu; přistavěná část je odlošena světlejší barvou střechy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám