Hlavní obsah

Na Manhattanu vyroste rozhledna připomínající nádobu z proutí

Novinky, nes

S jistou dávkou překvapení a možná i trochou jedovatosti komentují odborná i laická média v posledních dnech rozhodnutí radnice New Yorku nechat postavit na Manhattanu rozhlednu, kterou divák bez velké fantazie může chápat jako obyčejnou nádobu z proutí nebo jen jako propletenec schodišť a odpočívadel, která ovšem nikam nevedou. Autorem objektu je britský designér Thomas Heatherwick.

Foto: Profimedia.cz

Na newyorském Manhattanu přibyde nová a naprosto nevšední stavba.

Článek

Uprostřed veřejného prostranství, s parkem u své základny, vyroste objekt, který by asi nejjednodušeji bylo možné nazvat rozhlednou. Protože přesně tuto funkci bude stavba nazvaná víceznačně Vessel mít především.

V okolí je velké množství na pohled zajímavých budov, a také je tu řeka Hudson, což všechno stojí za vidění i z jiného perspektivy než ze země. Návštěvník Manhattanu tak díky Heatherwickově dílu získá možnost si vše prohlédnout i z ptačí perspektivy.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé a návštěvníci New Yorku získají stavbou nazvanou Vessel nezvyklý druh vyhlídkového místa složeného jen ze samých schodišť a odpočívadel.

Na rozdíl od mnoha jiných rozhleden se však nebude muset mačkat na jediném úzkém schodišti a přemýšlet, zda ho víc děsí pohled z výšky dolů, anebo myšlenka, že se stejnou cestou bude muset později prodírat zase nazpět.

Foto: Profimedia.cz

Stavba začíná šestiúhelníkovou základnou, jednotlivá schodiště ji pak pravidelně rozšiřují do stran.

Název struktury tvořené přesnou geometrickou spletí kovem obložených schodišť a odpočívadel v angličtině znamená „nádoba“, ovšem stejně tak i „plavidlo“. Svým charakterem splňuje obě možnosti.

Jednak má opravdu tvar nádoby spletené z proutí. Ovšem, zvláště při pohledu z dálky, její tvar může divákovi evokovat příď lodi, což vzhledem k bezprostřední blízkosti řeky není vůbec od věci.

Foto: Profimedia.cz

Název budovy může znamenat nádobu, ale také plavidlo. Ani jedna z možností není od věci. Z tohoto úhlu totiž bude připomínat pohled na příď lodi.

Pochozí socha, jak lze strukturu také nazvat, vyrůstá z šestiúhelníkové základny, která měří v průměru 15 metrů.

Každá z vrstev, které mezi sebou udržují šestiúhelníkové odstupy, je vždy o něco vysunuta ven do prostoru, než ta předchozí, čímž se „nádoba“ rozšiřuje až do konečných 46 metrů na nejvyšší úrovni. Celkem ji tvoří 15 schodišť, což je dohromady takřka 2500 schodů, jež jsou propojena osmi desítkami odpočívadel.

Foto: Profimedia.cz

Model budovy při jejím veřejném představení

V bezprostřední blízkosti objektu mají vzniknout zahrady se spoustou stromů. V nich bude možné objevit i 61 metrů dlouhou fontánu, která bude kolem protékat jako řeka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám