Hlavní obsah

Do malého bytu se vešel i kousek přírody

Mladý pár si pořídil byt 2+kk, který měl celkovou plochu 45 m2 v době výstavby. Na plánku dvojici připadal dostatečně velký. Setkání s realitou bylo jiné. Když do bytu poprvé vstoupili, připadal jim velmi malý.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS (8x)

V obývacím pokoji umístila designérka do zadní části pokoje kuchyňskou rohovou linku vyrobenou na zakázku.

Článek

Dvojice si nevěděla se zařízením malého prostoru rady, proto se na doporučení obrátila na designérku.

Kousek přírody do nového bytu

Majitelé měli představu moderního interiéru ve světlých barvách, bylo nutné dodržet omezený rozpočet.

Protože oba milují přírodu, chtěli kousek z ní přenést i do svého nového bytu.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Pro designérku Natálii Rudenko byla jejich volba světlých barev velmi důležitá. Vstupní prostor bytu není rozhodně velký, opticky jej zvětšuje vestavěná skříň, jejíž čelní plochy dveří tvoří zrcadlo.

Světlé přírodní barvy

Designérka se musela vyrovnat jak s omezeným prostorem, tak i s orientací oken. Byt je totiž situovaný na severovýchodní stranu, a i když má velká okna, v odpoledních hodinách se dovnitř dostane jen minimum slunce.

Autorka návrhu proto zvolila světlé přírodní barvy, bílou, smetanovou, světle šedou. Přidala i velké zrcadlové plochy.

Nábytek na míru

Do malého bytu bývá nejlepším řešením nábytek na míru. Protože ateliér NatAlex 2+2 má k dispozici vlastní truhlářskou dílnu, mohla designérka bez problémů navrhnout i některé atypické prvky, včetně hodin na stěně v jídelní části.

Kuchyně v zadní části pokoje

V obývacím pokoji umístila do zadní části pokoje kuchyňskou rohovou linku vyrobenou na zakázku. Pro povrchovou úpravu dvířek kuchyně zvolila lesklou bílou fólii, na pracovní desku pak vysokotlaký laminát v lávovém odstínu, v němž je zapuštěný šedý granitový dřez s odkapní plochou.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Sádrokartonový podhled v šedé barvě

Výrazný prvek narušující „sterilitu“ bílé kuchyně představuje obklad jedné stěny z dubu, včetně police. Obklad stěny je ze speciálně upraveného dýhovaného dřeva.

Prostor kuchyně vymezuje sádrokartonový podhled v šedé barvě se zabudovaným osvětlením.

Lustr ve tvaru květu

Jídelní část tvoří stůl s bílou deskou a čtyřmi bílými židlemi s dřevěným podnožím. Nad stolem vynikají hodiny vyrobené podle návrhu designérky a lustr ve tvaru květu.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Menší rozkládací pohovka poskytuje místo na spaní pro případnou návštěvu. Na stěně za televizí byla použita tapeta imitující kámen.

Dominantní prvek ložnice - vliesová tapeta

V ložnici je minimum nábytku. Postel a noční stolky v čistých, jednoduchých tvarech byly vyrobeny z masivního dubu v přírodním odstínu.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS
Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Na míru vznikla také vestavěná skříň poskytující dostatek úložného prostoru.

Střídmé vybavení doplnila pouze menší komoda, která v kombinaci s kruhovým zrcadlem slouží i jako toaletní stolek.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS
Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Dominantní prvek představuje v ložnici vliesová tapeta použitá na stěně za postelí, s motivem smetanových květů koresponduje i lustr ve tvaru růží.

Byt jako harmonický celek

Řada lidí se domnívá, že pořízením drahých designových prvků do interiéru nemohou udělat chybu a výsledkem bude stejně krásný a vkusný interiér. Atraktivita jednotlivých interiérových prvků ale nezaručuje, že celý interiér bude nakonec působit harmonicky.

„Nejdůležitější je, jak spolu jednotlivé části interiéru ladí barevně, materiálem a stylem jako celek. Pokud jsou tyto v disharmonii, interiéru designové doplňky nepomohou, spíš ještě více uškodí,“ upozorňuje designérka.

Designérka spolu s manželem v roce 2000 založili studio, které se zabývá rekonstrukcemi a renovacemi bytů. Před několika lety otevřeli i malou truhlářskou dílnu, kde se vyrábí veškerý nábytek i kuchyně na míru podle návrhu designérky. Ta začínala jako návrhářka nábytku na míru, nyní se specializuje na kompletní návrhy interiéru bytů a domů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám