Hlavní obsah

Nejdéle obývaný skalní byt na Kokořínsku opustila majitelka před 34 lety

– Lhotka/Kokořínsko
Novinky, mak

Skalní byt ve Lhotce u Mělníka je jedním z mnoha skalních obydlí na Kokořínsku. Patří k těm nejzajímavějším, byl nejdéle trvale osídleným skalním bytem v Česku. Poslední majitelka v něm bydlela před 34 lety. Teď patří Regionálnímu muzeu Mělník, které ho zpřístupnilo veřejnosti.

Nahlédněte do nejzajímavějšího a nejdéle obývaného skalního bytu na KokořínskuVideo: Novinky

 
Článek

Jedná se o alternativní levný způsob bydlení, ke kterému se ubírali naši nemajetní předci. Do pískovcových skal šlo snadno vytesat různé světničky, komůrky, nebo chlívky. Mezi pískovcové oblasti patří právě Kokořínsko nebo Český ráj.

V pískovcovém bloku na kraji vsi Lhotka je vtěsnané celé hospodářství. Světnici naznačuje obílená vnější stěna se dvěma okny, jedny vstupní dveře vedou do síně a druhé do chléva, za kterým je možné sestoupit do sklípku nebo vystoupat do sýpky v patře, osvětlené dvojicí okének.

Areál dotvářejí přistavěné objekty bývalé řezárny, kde se připravovalo především krmení pro zvířata, a další malý hospodářský objekt.

Poslední majitelka, paní Marie Holubová, narozená v roce 1900, žila ve skalním bytě do roku 1982.

Foto: Novinky

Skalní byt na Kokořínsku

Nejstarší dochované záznamy pocházejí z roku 1859, kdy obydlí vyšší kategorie koupili manželé Benešovi. V bytě následně žil jejich syn Josef se svou ženou Rozálií a dcerami Annou a Marií, která se svým manželem Bedřichem Holubem patřila k posledním obyvatelům.

„Vybavení ve světnici je z velké části ještě po poslední majitelce. Měli zde pec, kterou topili i v létě, protože skalní byty obecně bývaly velmi chladné. Za pecí bylo místečko, kde mohly spát děti, a v místnosti byla i postel pro dospělé. Takže se všichni museli vtěsnat do té jedné světničky,“ uvedla mluvčí Regionálního muzea Mělník Kristýna Frelichová.

I přestože paní Holubová ovdověla, odmítala své milované obydlí opustit a žila zde až do svých dvaaosmdesáti let. Pak byla kvůli zdravotnímu stavu přemístěna do domova pro seniory do Řepína.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Majitelem skalního bytu je nyní Regionální muzeum Mělník, které ho zpřístupnilo veřejnosti. V plánu je také rekonstrukce objektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám