Hlavní obsah

Domov pro mladé studentky pomůže vylepšit změna dispozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rekonstrukcí bytu je vždy vhodné zjistit, jaké rozměry bytu máte, s jakými příčkami lze hýbat, nebo za jakých podmínek je možné bourat. V dnešní době není nic jednoduššího než si stáhnout nějakou free verzi počítačového programu a začít s kreslením plánku s původním stavem bytu. Na základě toho můžete lépe navrhovat a tvořit různé varianty, jak by měl byt po rekonstrukci vypadat.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS (12x)

Článek

Další možností je oslovit architektonické nebo designérské studio, připravte se ale na to, že návrhy nebudou zadarmo. Další inspiraci můžete získat v seriálu o proměnách bytu, kde bytová návrhářka Kateřina Mlejnková názorně ukazuje, jak se lze s jednotlivými typy bytů rekonstrukčně a designově úspěšně vyrovnat.

Dopis čtenářky
Dobrý den, paní Mlejnková, při hledání pomoci pro případnou rekonstrukci zděděného panelákového bytu se nám dostal do ruky časopis o bydlení a moc nás zaujaly úpravy bytů, které jste tam udělala. Stejně tak velmi sledujeme vaše kreativní návrhy na Novinkách.
Rádi bychom vás s manželem oslovili, abyste nám pomohla s totální rekonstrukcí našeho bytu. Bydlíme s našimi dvěma dcerami v Praze a máme teď po babičce panelákový byt na Chodově, který je pořád v původním stavu, jen s několika málo úpravami, které nestojí za řeč. Jde nám o to, že starší dcera studuje prvním rokem vysokou školu a mladší letos začne také a obě dvě budou tento byt obývat a odstěhují se od nás.
Jde nám s manželem o to, nejen byt kompletně zrekonstruovat, ale aby bylo vše zařízeno pro potřeby dvou mladých studentek, které zde samozřejmě budou možná bydlet i po studiích. Nevíme si rady, jak vytvořit oddělené prostory pro každou z nich, ale samozřejmě i prostory společné, které musejí vyhovovat oběma. Navíc je každá jinak zaměřená. Mladší dcera je sportovní typ, tráví hodně času venku, má kolo, které v bytě chce mít uložené pro denní potřebu. Starší dcera zase studuje jazyky a překladatelství, takže tráví doma více času. Mají samozřejmě rozdílný vkus, ale v bytě bychom chtěli vytvořit nějaké neutrální prostředí, které by už z jejich strany nepotřebovalo příliš zařizovat. Budou potřebovat svoje soukromí, ale jsou to velké kamarádky, a také mají společné známé, takže samozřejmě společný prostor spolu sdílet chtějí.
Myslíte, že byste takovou úpravu zvládla, je to vůbec možné v takovém bytě? Rozpočet máme docela velký, ale samozřejmě nemáme na mysli použít nějaké super drahé materiály a nábytek. Jsme ale ochotni zainvestovat náročnější stavební úpravu nebo dražší vybavení, pokud to bude mít smysl a praktické využití pro obě, abychom byli spravedliví. Pokud si nás vyberete, budeme moc rádi. Děkujeme, Martina Š. Praha

Zásadní změna dispozice

„Rozhodla jsem se změnit dispozici bytu docela zásadně, a to z toho důvodu, že jsem vytvořila dvě oddělená křídla, kde bude mít každá sestra svůj soukromý prostor. Také jsem vytvořila společné prostory pro obě. Zásadní náročnost nové dispozice spočívá v tom, že každá dívka má nejen vlastní pokoj, ale i koupelnu s WC a kuchyň. Společné tak zůstávají vstupní prostory a pokoj s balkónem," vysvětluje Kateřina Mlejnková.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nový návrh

Dvě samostatné koupelny

Návrhářka zcela zrušila příčku, která původně oddělovala předsíň a obývací pokoj. Oba pokoje propojila v jeden velký prostor. Ponechala jen chodbu, která vedla doprava od vstupních dveří.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Návrhy koupelny

Původní umístění koupelny a WC je nyní rozděleno na dvě samostatné koupelny s toaletou a na ně navazující kuchyně. Každá dívka má ke svému pokoji, jak již bylo řečeno, koupelnu s WC a kuchyň.

Úložné prostory ve vestavěné skříni

Koupelny jsou v podstatě skoro stejně velké, s ohledem na situaci je v jednom křídle větší kuchyň a menší pokoj, v druhém křídle větší pokoj a malý kuchyňský kout na chodbě.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Pračka je společná a umístěna ve velké kuchyni. Pro obě jsou pak společné prostory zádveří a společenský prostor s velkým stolem. Ty nejsou odděleny stavebně, ale vestavěnou skříní do L, která tak tvoří zásadní úložné prostory v bytě.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Barevné ladění místností

V celém bytě byla použita dlažba s obkladačkami do koupelny a kuchyně ve výrazném dekoru. Dále pak posuvné dveře do pokojů v tmavě lososové barvě. Do koupelen jsou standardní dveře v antracitové barvě s kulatým oknem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Kuchyň

Nábytková dělicí skříň je v provedení světlého dřeva, které je použito i na skříně a nábytek, taktéž se na nábytku opakuje antracitová a lososová barva, nakonec dominuje bílá.

Hravé a mladistvé prostředí

„Zásadním doplňkem jsou modré čalouněné rolety a výrazné tapety. Celkově jsem chtěla, aby byl byt dekorován s ohledem na to, že jej budou obývat mladé studentky, ale zároveň, aby nešlo o minimalistické strohé a chladné řešení interiéru, ale hravé a mladistvé prostředí s trochou vkusu," poznamenává návrhářka.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Společné prostory

Při vstupu do bytu je tedy navrženo relativně velké zádveří, kam se vejde kolo, ale i malé odkládací a úložné prostory pro obuv. Samozřejmě nechybí věšák.

V této nábytkové sestavě jsou pak dvoukřídlé dveře, kterými se prochází do společného prostoru. Tam jsou umístěny nástěnné skříňky a police, velký stůl, který by měl sloužit jako jídelní i pracovní.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Z této místnosti je přístup na balkón, následují dvoje posuvné dveře, kterými se vchází do jednotlivých křídel rozděleného bytu.

Obě křídla nebylo možné vyřešit totožně

„Prvními dveřmi se vejde do relativně velké kuchyně, kam jsem umístila i pračku, která je pro obě společná. Z této kuchyně vedou dveře do koupelny a do menšího pokoje. Druhé dveře ze společné místnosti pak vedou do chodby, kde je umístěn malý kuchyňský kout, dalšími dveřmi se vchází do koupelny a do většího pokoje.

Jedna sestra bude mít větší kuchyň, ale menší pokoj, druhá zase větší pokoj, ale menší kuchyňský kout na chodbě. S ohledem na možnosti bytu nešlo tato dvě křídla vyřešit úplně totožně," doplňuje Mlejnková.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Obě ložnice s pracovním stolem

Co se týče vybavení, návrhářka zařídila obě ložnice velkými postelemi šířky 120 cm, pracovním stolem, knihovnami a skřínkami, jak jen to bylo možné a odpovídalo danému prostoru.

Nechybí ani pohodlné křeslo, koberec a samozřejmě optimálně řešené osvětlení.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

S ohledem na potřeby mladých studentek

Celkově je byt relativně velký, ale samozřejmě po takovém rozdělení už tak nemusí působit. Nicméně s ohledem na potřeby mladých studentek je dostatečně vybaven a veškeré zařízení je řešeno velmi prakticky.

„Barevné řešení a dekorace je možné poupravit podle vkusu obyvatelek,” dodává Mlejnková.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Kateřina Mlejnková
Hlavním oborem a zároveň také jejím velkým koníčkem je navrhování nábytku a interiérů, jejich následná realizace se vším, co s vybavením interiérů více či méně souvisí a co vlastně dělá domov domovem. V letech 1997 - 2001 absolvovala SUPŠ obor nábytkářství. Od roku 2001 se zabývá projektováním interiérů a bytovým designem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám