Hlavní obsah

Rekonstrukce dodá garsonce více prostoru. Vejde se i samostatná toaleta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud budeme uvažovat v rámci našich běžných zvyklostí, je garsoniéra nejmenší bytovou jednotkou. Často ani nezáleží na vnitřním řešení – vždy musí obsahovat sociální zázemí, tedy koupelnu a toaletu a samozřejmě kuchyňský kout. Stejně jako byt čtenáře Dominika.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS (11x)

Článek

Jak uživatel bytu naloží se zbylým prostorem, to je opravdu jeho věc. A když si s tím neví rady, obrátí se o pomoc na bytovou návrhářku nebo architekta.

Mohou vzniknout i zajímavá řešení

Na jedné straně je pravda, že dispoziční změny v garsoniéře žádné zázraky většinou provést nedokážou – prostor je tak malý, s předem daným umístěním sociálního zázemí a kuchyně, že se nejčastěji jedná pouze o kosmetické změny.

Rekonstrukce garsoniéry se zpravidla omezuje na výměnu zařizovacích prvků, které svým vzhledem či užitnými vlastnostmi nevyhovují současným nárokům. Stavební úpravy bývají minimální. Na straně druhé ale i zde mohou vzniknout zajímavá řešení.

Důležitá je účelnost

Pro většinu našich bytů je typický boj s nedostatkem úložných prostor. V bytě obývaném jedním člověkem může být problém sice menší, ale přesto není zanedbatelný. Úpravy v garsoniéře nepřinášejí více obytného prostoru, dokážou ale výrazně změnit standard bydlení.

Změny se nejčastěji týkají bytového jádra. V této souvislosti je často řešena otázka WC – zda je ponechat samostatné, či spojit s koupelnou. U garsoniéry stavební zákon toto řešení dovoluje.

„Ve prospěch řešení hovoří iluze většího spojeného prostoru a v malé vstupní části bytu ubudou jedny dveře. Rozmýšlení je ale na místě. Pokud v bytě skutečně bydlí pouze jeden člověk, rozhodnutí bych ponechala pouze na jeho zvyklostech. Pečlivěji zvážit případné spojení WC a koupelny bych ale vždy doporučovala v případě, kdy do bytu často chodí návštěvy, či občas přespává někdo jiný. Pak bych doporučila volit WC samostatné," poznamenává bytová návrhářka Kateřina Mlejnková.

Dopis čtenáře
Dobrý den, kamarád mi doporučil vaši poradnu, kde navrhujete čtenářům úpravy bytů v panelácích. Právě jsem koupil malou garsonku v paneláku v Praze a chtěl bych poradit s kompletní rekonstrukcí. Vzhledem k tomu, že jsem doposud obýval s ex partnerkou docela luxusně zařízený byt, rád bych, aby i tenhle malý panelákový byl opravdu komfortní. Protože tento byt budu obývat sám, budou tomu odpovídat i požadavky.
I když je byt malý, rád bych, aby byl maximálně otevřený jako jeden prostor. Nechci zde vytvořit žádné malé oddělené pokojíky. Pouze z praktického hlediska bych chtěl určitě stavebně oddělit samostatný záchod a koupelnu. V koupelně bych chtěl určitě mít pračku a raději než sprchu spíše vanu, možná i vanu se sprchovou zástěnou. Samozřejmě umyvadlo a úložné prostory vyřešit tak, abych nemusel pořád uklízet, takže pokud by to šlo, všechny skříňky zavřené.
Kuchyňská linka nemusí být velká, spíše dostatečně vybavená, také nepotřebuji klasický jídelní stůl, doposud jsem byl zvyklý na barové sezení a nemám s tím problém. Určitě potřebuji nějakou televizní stěnu a pohodlnou pohovku. V bytě potřebuji maximum úložných prostor, ať už skříně pro oblečení, obuv, nebo pro další věci.
Jsem docela detailista a mám rád věci uklizené na svém místě. Vysoké požadavky mám i na spaní, hodně cestuji a potřebuji opravdu pohodlnou velkou postel. Co se týče barev, nejsem nijak vyhraněný, preferuji spíše minimalismus, nadčasovost, jednoduchost …
Klasické dřevo mám rád, ale nesmí ho být moc, pak je to moc rustikální. Líbí se mi i lesklé lakované plochy. Určitě nechci, aby byly v bytě zbytečné dekorace a výzdoba. Pokud si můj byt vyberete, budu moc rád, předem děkuji. Zdraví Dominik A.

 Samostatná toaleta

„Vycházela jsem ze zadání čtenáře a vytvořila maximálně otevřený prostor. Stavebně jsem oddělila WC, které je hned u dveří, a koupelnu, která je přístupná z prostoru spacího koutu," doplňuje Kateřina Mlejnková.

Kombinace javoru a bílých ploch

Téměř všechen nábytek je vestavěný, a to až do stropu. Je doplněný o dřevěné obklady stěn tak, aby vše vypadalo kompaktně a vytvářelo příjemný pocit. K tomu přispívá i kombinace světlého dekoru javoru a lesklých bílých ploch.

Kuchyňská linka s vestavnými spotřebiči

Při vstupu do malého bytu je vytvořen i nezbytný prostor pro odkládání svršků, na který navazují vestavěné skříně.

Naproti je pak malá, ale dostačující kuchyňská linka s vestavnými spotřebiči a barový pult, který ji odděluje. Ten je umístěn v prostoru a může dobře sloužit i jako pracovní nebo odkládací plocha při jednotlivých činnostech v kuchyňském koutu.

V prostoru mezi relaxačním a spacím koutem

Na kuchyňský kout navazuje relaxační prostor, kde je umístěna pohodlná pohovka a vcelku velká knihovna. V prostoru mezi relaxačním a spacím koutem je dělicí příčka, kde je jak úložný prostor, tak i místo pro televizi. Tu je možné otočit i směrem k pohodlné posteli, přesně podle požadavků majitele bytu.

Pod oknem je pracovní stůl

Mezi okna umístila návrhářka ještě jednu velkou šatní skříň, která částečně i oba prostory odděluje. Okno v obývacím prostoru je více přístupné. Pod oknem ve spacím prostoru je umístěn pracovní stůl.

V čele postele jsou zavřené skříňky na drobné osobní předměty a také otevřené police pro knihy. Ty by se daly samozřejmě, v případě potřeby, nainstalovat i uzavřené, jak by si majitel bytu přál.

Úložné prostory v koupelně

Vybavení koupelny splňuje požadavky majitele na umístění pračky, vany se sprchovou zástěnou a velké umyvadlo. Prostor koupelny je vybaven dostatečně velkými uzavřenými úložnými prostory.

Barevnost neutrální a nadčasová

„Každý centimetr rekonstruovaného bytu jsem se snažila využít velmi prakticky. Podle požadavků majitele je barevné řešení neutrální a nadčasové. Jde o malý byt, který by měl sloužit velmi komfortně jedné osobě, případně dostatečně komfortně i dvěma," poznamenává Mlejnková.

Žádné řešení není univerzální

Malá garsoniéra pro jednoho člověka plně postačí a je možné v ní najít i místo na pracovní kout. V tomto sofistikovaném řešení se podařilo na bytu 1+kk vměstnat všechny požadované funkce.

Žádné řešení ale není univerzální. Je určitě možné přebírat zajímavé myšlenky a prvky, ale celková koncepce bytu velmi specificky vyjadřuje potřeby majitele, a tak by to mělo být.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám