Hlavní obsah

Nizozemský vědec chce stavět budovy, které se samy opraví

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikrobiolog Henk Jonkers představil světu beton, který je schopný se sám zacelit. S technologií, jež se na trh dostane už letos, by se opravy budov mohly obejít bez lidské pomoci.

Foto: smithsonianmag.com

Článek

Jonkers se neinspiroval vědeckofantastickými romány, ale lidským tělem. „Když si zlomíte nohu, kostní buňky, tzv. osteoplasty, začnou vylučovat kolagen a ten je pak základem nové kosti,“ popisují jeho inspiraci stránky smithsonianmag.com.

Henk Jonkers tak do betonu přidal kapsle se speciálními bakteriemi. Když beton praskne a dovnitř se dostane vzduch a vlhkost, bakterie začnou působit. Přítomný laktát vápenatý promění na kalcit a právě ten díry zaplní.

„Na betonu se většinou už při stavbě objeví drobné prasklinky, které oslabí těsnění a kvůli nimž pak mohou zrezivět ocelové výztuže budovy,“ vysvětluje Jonkers, jak může pomalu a nenápadně dojít k pádu budovy.

Bakterie by přitom mohly zůstat v „klidovém“ stadiu i 200 let, cena materiálu tomu však odpovídá. Za jeden čtvereční metr zaplatíte mezi 800 a 1100 českých korun. Jonkers však prý už pracuje na levnější variantě, aby si každý mohl postavit dům, který se dokáže sám opravit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám