Hlavní obsah

Moderní obchodní centrum našlo inspiraci v přírodě a tradicích

Novinky, nes

Velkou pozornost odborníků i laické veřejnosti v posledních týdnech poutá nový návrh belgického architekta a vizionáře Vincenta Callebauta. Tentokrát je jím projekt obchodního centra nazvaný Dřevěné orchideje (Wooden Orchids). Navrhovaná stavba nese charakteristický rukopis, a to nejen z hlediska vzhledu, ale především kvůli využití všech dostupných moderních technologií umožňujících minimalizovat vliv centra na životní prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Pro stavbu jsou charakteristické pravidelně se opakující prolamované tvary.

Článek

Callebaut se s projektem zúčastnil architektonické soutěže na návrh obchodního centra, kterou vypsali ve městě Žuej-čchang v čínské provincii Ťiang-si. A přestože ji nevyhrál, porota mu udělila čestné uznání v kategorii profesionálních architektů.

Foto: Profimedia.cz

Střecha centra by sloužila jako zelinářské zahrady a sady.

Stavba, jež by zabírala plochu 30 000 m2, je inspirována okvětními lístky orchidejí. Odtud také její název. Architekt si pohrál s tvarem, až vytvořil krabicový útvar, jímž prochází mnohokrát prohnutá rovina.

Těchto kostek (krabic) pak vedle sebe poskládal šest, a to celé pak ještě jednou zopakoval. Komplex tedy sestává z tuctu opakujících se základních jednotek. Středem mezi dvěma šesticemi vede hlavní pěší cesta, kterou překlenují pěší lávky propojující obě části.

Foto: Profimedia.cz

Důležitým prvkem návrhu jsou květiny.

O projektech belgického architekta Vincenta Callebauta čtěte například zde nebo zde.

V komplexu by se neskrývalo jen obchodní centrum, ale také sportovní centrum, plochy pro produkci biopotravin, farmářský trh atd. Umístěn měl být mezi horu Lu a jezero Pcho-jang, v nově se rozvíjející oblasti Molewa.

Foto: Profimedia.cz

Dvě části centra propojují pěší lávky.

Inspirace orchidejemi nebyla nikterak náhodná. Návrh počítá s bohatým osázením všech prostor květinami, protože právě jejich odkaz v historii čínské kultury je ústředním motivem celé oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Vizionářská představa obchodního centra

Jak je u Callebauta tradicí, prostory centra jsou navrženy jako velice vzdušné, se záplavou slunečního světla, důkladně využitého k výrobě elektrické energie.

Kromě tradičního stylu nákupu počítá s maximálním využitím všech moderních technologií umožňujících propojení s dodavateli potravin a zboží tak, aby zákazníci měli přesnou představu, odkud vše pochází a v jakých podmínkách je například kupovaná zelenina či ovoce pěstováno.

Foto: Profimedia.cz

Projekt předpokládá využití dešťové vody i slunečního světla.

Samozřejmostí je maximální využití dešťové vody, pasivní geotermální systém pro vytápění a chlazení, stejně jako výhradní využití elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Totéž platí o stavebních materiálech.

Foto: Profimedia.cz

Základním materiálem má být dřevo a další materiály z obnovitelných zdrojů.

Anketa

Líbilo by se vám takové obchodní centrum ve vašem okolí?
Ano, takovéhle centrum by se mi moc líbilo.
90,8 %
Možná, kdyby to bylo trochu menší.
1,4 %
Nevím, je mi to jedno.
0,5 %
Asi moc ne, něco mi na tom vadí.
2,9 %
Rozhodně ne! Nelíbí se mi to ani trochu.
4,4 %
Celkem hlasovalo 579 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám