Jeden takový manželský pár, jehož děti pomalu „vylétávají z hnízda“, žije v Olomouci. Doposud žili společně v rodinném domě, ale postupně nastal čas myslet na budoucnost.

"Osamocení" rodiče

Rozhodli se pořídit si byt pro zatím příležitostný pobyt, který však bude schopen poskytnout veškerý komfort, až pro „osamocené“ rodiče přijde okamžik přestěhování se natrvalo.

A tak, když se naskytla příležitost získat jednotku v bytovém domě nového developerského projektu, neváhali.

Zádveří vytváří hlavní komunikační osu bytu a díky vestavným skříním a zrcadlu na dveřích působí prostorným dojmem.

Zádveří vytváří hlavní komunikační osu bytu a díky vestavným skříním a zrcadlu na dveřích působí prostorným dojmem.

Bourání sotva hotového

Když zmíněný manželský pár „záložní“ byt kupoval, byl již připraven k nastěhování – jak se říká „na klíč“.

Původní stav

Původní stav

Vybavení ani dispozice jim však vůbec nevyhovovaly. Byly totiž řešeny pro „klasickou“ rodinu – přáním nových majitelů bylo upravit je tak, aby naplnily nadstandardní potřeby páru.

Proto se rozhodli pro radikální krok „bourání sotva hotového“ a návratu na úplný začátek.

Zabudované úložné prostory zajišťují čistotu prostředí v přeneseném i skutečném smyslu slova.

Zabudované úložné prostory zajišťují čistotu prostředí v přeneseném i skutečném smyslu slova.

Obrátili se na odborníky

Zásahy takového rozsahu se samozřejmě neobjedou bez odborné pomoci. Prvním úkolem architektonického ateliéru, který noví majitelé oslovili, bylo vymyslet ideální dispozici bytu.

Kuchyně, v níž je každý kousek místa maximálně využit, odděluje od jídelny malý barový pult.

Kuchyně, v níž je každý kousek místa maximálně využit, odděluje od jídelny malý barový pult.

Cílem bylo najít řešení bez kompromisů, omezení představovaly pouze nosné prvky, poloha stoupaček a umístění oken, které bylo limitováno vnějším vzhledem bytového domu.

Díky velkým oknům jak v samotné kuchyni, tak „naproti“ v jídelně si architekti mohli dovolit vybrat pro linku tmavý odstín.

Díky velkým oknům jak v kuchyni, tak „naproti“ v jídelně si architekti mohli dovolit vybrat pro linku tmavý odstín.

Jednoduchá finální dispozice

Při hledání nové dispozice vycházeli architekti z hlavní myšlenky zadání: aby odrážela potřeby vyvěrající z nové životní etapy investorů a odpovídala nejen jejich potřebám, ale i vkusu. Téměř stometrový byt je maximálně vzdušný, otevřený, prosluněný.

Nový stav

Nový stav

Raději méně pokojů, ale více volného prostoru – tak formulovali majitelé svou vizi. Současně ale mělo být pamatováno na velké množství úložných prostor a nezbytné pomocníky do domácnosti, jako jsou pračka, sušička…

Výsledek? Poměrně jednoduchá finální dispozice. Decentní moderní vzhled ponechávající prostor pro uplatnění vkusu majitelů i případné budoucí změny.

A především vzdušnost a spousta světla na relativně nevelkém prostoru původně „obyčejného“ třípokojového bytu.

Hlavní komunikační uzel bytu

Ze zádveří, které tvoří zároveň hlavní komunikační uzel bytu, se vstupuje do společenské části – otevřeného obytného prostoru se sezením, stolováním a kuchyňským „zákoutím“.

Současně jsou odtud přístupny i ložnice, pracovna a koupelna. Samo zádveří slouží rovněž jako šatna – kromě šatní stěny je zde k dispozici i stěna s věšáky, praktická lavice a velké zrcadlo, umístěné na dveřích do ložnice.

Moderní interiér

Při výběru vybavení a návrhu „atypů“ dbali architekti na to, aby poměrně velký prostor nezahltili těžkým nábytkem. Tam, kde je to možné, je nábytek zavěšen na stěnách nebo naopak integrován do stěn tak, že se stává jejich součástí.

Pracovna poslouží hned několika účelům – stačí pár drobných úprav a sofa se změní ve dvoulůžko.

Pracovna poslouží hned několika účelům – stačí pár drobných úprav a sofa se změní ve dvoulůžko.

Vzdušnost obytného prostoru podtrhuje výběr křehkých skořepinových jídelních židlí, čirých plastových barovek, celoskleněného konferenčního stolu či speciálně pro tento byt navržených stolů do jídelny a pracovny.

Tuto až minimalistickou lehkost záměrně narušuje robustnější ikonická sedačka Tufty Time a oranžové čtecí křesílko, obojí z pera španělské designérky Patricie Urquioly.

Maximální využití prostoru

Masivní velkoformátová dřevěná podlaha, jemná barevnost stěn a doplňků, okenní závěsy a půvabné textilní tapety firmy Arte byt zútulňují a vytvářejí protipól technicistní části vybavení: lampám a lustrům, lesklým skleněným a nerezovým plochám a tmavě šedé kuchyni.

V ní je kuchyňská linka rozmístěna s maximálním využitím určeného prostoru a obsahuje vše, co se od moderní kuchyně žádá – od odolných a snadno udržovatelných materiálů po vestavné spotřebiče, jejichž umístění počítá s narůstajícím věkem svých uživatelů.

Postel a noční stolky řešeny "bez nohou"

V ložnici je dán největší prostor dřevu a textilu. Barevnost v přírodních tlumených odstínech má navodit uklidňující atmosféru. Postel a noční stolky jsou opět v souladu s celkovou koncepcí nábytku řešeny „bez nohou“, jako by se vznášely nad podlahou.

Světlo je leitmotivem celého bytu – i v ložnici, tónované do příjemných přírodních odstínů, hraje hlavní roli.

Světlo je leitmotivem celého bytu – i v ložnici, tónované do příjemných přírodních odstínů, hraje hlavní roli.

Přímo z postele lze ovládat a upravovat intenzitu osvětlení místnosti. Z ložnice mají majitelé přístup na menší terasu, orientovanou do vnitrobloku.

Kouzla se světlem

Nemenší pozornost pak architekti věnovali koupelně. Prvním krokem bylo na přání majitelů oddělit záchod od zbytku koupelny skleněnou příčkou, ale tak, aby z ní zůstal přístupný. Kromě dvou umyvadel se vešla i vestavná pračka a sušička.

WC tvoří na přání investora součást koupelny, větší soukromí zajišťuje jeho vydělení skleněnými dveřmi.

WC tvoří na přání investora součást koupelny, větší soukromí zajišťuje jeho vydělení skleněnými dveřmi.

Největší devízou je tu však světlo. Místnost je situována doprostřed bytu, přesto je prozářena denním světlem. Stačilo udělat jednu stěnu (tu, která sousedící s obývákem a jeho spoustou oken) ze skla.

Matovací fólie přitom uživatelům koupelny poskytuje plné soukromí; prosvítají pouze obrysy těsně za stěnou – tedy osob stojících u umyvadel.

Skleněná stěna přivádí do středu bytu nadstandardní množství přirozeného světla.

Skleněná stěna přivádí do středu bytu nadstandardní množství přirozeného světla.

Obdobný trik s matovaným sklem byl použit i u předsíně oddělené od obývacího prostoru posuvnými skleněnými dveřmi. V celém bytě tak nenajdete jediný kout, kam by denní světlo nemělo přístup.

Možné budoucí změny

Poslední z místností je aktuálně využita jako pracovna, její řešení je však provedeno jako „multifunkční“ – je pamatováno na možné budoucí změny využití tohoto pokoje.

Vedle hlavní funkce tak dokáže příležitostně posloužit až dvěma hostům nebo dětem majitelů: sofa lze rozložit do podoby dvoulůžka a skříň, částečně vestavěná do původního otvoru po dveřích, skrývá kromě příslušenství k TV také komodu a šatní tyč na oděvy pro hosty.

Byt je tak nachystán splnit všechna přání svých nových majitelů – v každém ohledu a v každém čase.

Ateliér Velehradský - Jsme architekti. Vymyslíme, navrhneme, nakreslíme a vyprojektujeme jakýkoliv váš záměr. Od konceptu po detail.