Hlavní obsah

Když jádro panelového bytu projde zásadní změnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původní stav navštíveného panelového bytu se před rekonstrukcí dispozičně nezměnil od doby výstavby. Byt byl velice pečlivě udržovaný s drobnými úpravami povrchů, nicméně po tolika letech vyžadoval již zásadní úpravy a opravy.

Foto: Lucia Majerová a časopis PANEL PLUS (10x)

Článek

"Po dohodě s klientem jsme vytvořili několik dispozičních alternativ a v souvislosti se zvyklostmi uživatele bytu vybrali jednu, u které se zvětšila jak kuchyň, tak koupelna a vytvořilo se místo pro prostornou technickou skříň za toaletou," poznamenává architektka Lucia Majerová z architektonického studia AREA.

Původní stav a zvýrazněné bourací práce

Do rozsahu prací bylo zahrnuto vybourání stávající konstrukce jádra, sanitárních předmětů, podlah, ocelových zárubní a dveří.

Vyzdění nových příček

Po vybourání práce pokračovaly vyzděním nových příček a provedením rozvodů vody, kanalizace, elektřiny a přípravou vzduchotechniky.

Místa vývodů byla určena předem v souvislosti s plánovaným umístěním nábytku, příslušných spotřebičů a koupelnových prvků.

Nová dispozice

Nový stav

Do koupelny se vešla i pračka

"Koupelna je navržena v bílošedé kombinaci obkladů s oživujícím světlíkem a vestavěnými svítidly. Umyvadlo je zabudované do nábytku, kam se vměstnala i pračka s předním plněním. Nad umyvadlem je přes celou zeď zrcadlo.

Oproti zrcadlu, vedle sprchového koutu je úložný prostor na hygienické potřeby, ručníky i dekoraci. Za touto skřínkou je šachta, ta je zpřístupněna z druhé strany, z místnosti toalety," poznamenává ing. arch. Lucia Majerová.

Vinyl všude, vyjma obývacího pokoje

Celý byt bylo potřeba nivelovat, a pak položit finální vrstvy podlahy. Zejména kvůli odolnosti, snadné údržbě a ceně byla vybrána vinylová krytina do celého bytu, vyjma obývacího pokoje. Tam architekti na přání klienta umístili pohodlný koberec.

Původní kovové zárubně byly nahrazeny obložkovými, obývací pokoj byl, podle schváleného projektu, oddělen od kuchyně posuvnými dveřmi.

Ložnice a obývací pokoj beze změn

"Více se už dispozice rekonstruovaného bytu nezměnila. Přišli jsme, při realizaci tohoto návrhu přestavby, o chodbu do kuchyně, ale získali jsme více prostoru v koupelně a na toaletě. Ložnice a obývací pokoj pochopitelně zůstávají na svých místech. Nebylo nutné do nich stavebně zasahovat," doplňuje architektka.

Souhlas družstva

K provedení stavebních úprav bylo potřeba vypracovat statický posudek a zprávu požárně-bezpečnostního řešení. Dále bylo nutné získat souhlas družstva a následně ohlásit začátek realizace rekonstrukce na stavebním úřadu.

Pro provedení stavebních prací byl vybrán jeden generální dodavatel. Rekonstrukce se tak obešla bez zbytečných stresů a neshod s jednotlivými dodavateli a výsledek splnil očekávání majitelů bytu.

Rady těm, kteří zvažují rekonstrukci

Především si stanovte svůj finanční strop. Rozhodně se nepouštějte do akce, na kterou nemáte dostatek finančních prostředků. U rekonstrukce si ponechte rezervu minimálně deset procent odhadované ceny přestavby.

Zvažte svoje potřeby, projděte si byt a napište si, co vám na něm nejvíc vadí. Málo světla, hluk, elektrické kabely a prodlužovací šňůry, málo úložných prostor? A pak si ještě položte otázku zcela jednoduchou: Co vám naopak vyhovuje a na co jste zvyklí.

Nechte si vypracovat projekt

Nechte si vypracovat fundovaný návrh. Celkový projekt je jenom zlomkem v rozpočtu ceny realizace příslušné rekonstrukce. Projekční práce se skládají z jednotlivých výkonových fází, ku příkladu architektonická studie je jen jednou z nich.

Projektové fáze dohromady mají hodnotu přibližně deset až dvanáct procent započitatelných nákladů příslušné stavby. A další, dost podstatná rada, nenechte se umluvit na realizaci rekonstrukce bez příslušného projektu.

Byt ušitý na míru

Neočekávejte, že bude něco zdarma. Jakou by to pak mělo hodnotu? A jak víte, že to nezaplatíte u jiné položky? Nenechte se přemluvit na takové řešení, které neodpovídá vašim požadavkům a představám.

Nenajdete dvě stejné domácnosti, proto i váš nový nebo rekonstruovaný byt by měl být ušitý na míru právě a výlučně vám. Někomu vadí moc bílé, někdo nemá rád béžové tóny, to je v pořádku, opravdu nejsme stejní. Zamyslete se, jak chcete bydlet vy sami, inspiraci hledejte co nejdál od zažitého prostředí.

Vyplatí se jen do jisté míry

Stavba svépomocí se vám vyplatí jen do jisté míry. Především pokud jde o finance. Záleží však, kolik byste vydělali za čas, který budete muset věnovat stavbě, její organizaci a kontrole. Zvážit je taky vhodné, jaký výsledek vás uspokojí a jak kriticky jste schopni či ochotni posoudit výsledky své práce. Tuto formu výstavby nelze doporučit začátečníkům.

V případě, že jste manuálně zruční, trpěliví a učenliví, je potřeba striktně postupovat podle projektové dokumentace a během výstavby konzultovat detaily přestavby s příslušným projektantem.

Na odborné práce je však potřeba najmout si vyškolené pracovníky, kteří odvedou perfektní práci, a pro stavbu je nezbytně nutné zajistit stavební dozor, který dohlédne na to, aby případné malé odchylky od vybraného projektu neohrozily celkové vyznění rekonstrukce.

Ing. arch. Lucia Majerová
Děláme to, co nás baví a co umíme nejlíp. A s tím vám taky můžeme pomoci. Hledáme a nacházíme efektivní řešení pro každý prostor a umíme pracovat koncepčně. Máme rádi kvalitní bydlení za odpovídající cenu a klademe důraz na funkčnost interiéru. Studio AREA tvoří samostatně podnikající architekti, projektanti a grafici, kteří působí v Brně a úzce spolupracují v zájmu poskytování kompletních služeb v oblasti navrhování bytových i komerčních interiérů, projekčních a grafických služeb.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám