Hlavní obsah

Nářadí, bez kterého se při péči o zahradu neobejdeme

Právo, Sylva Svobodová

S kvalitním nářadím nám jde práce rychleji od ruky, nestojí nás tolik námahy a na výsledku je to vidět. Zahrada potřebuje pravidelnou péči, dobré nůžky a pilky ocení každý zahradník.

Foto: AL-KO (3x)

Elektrické nůžky na živý plot AL-KO HT 550 Safety Cut mají držák na odlehčení kabelu a ochranu proti jeho náhodnému přestřižení. V těle nůžek je integrovaná vodováha.

Článek

Mezi drobné nářadí a náčiní, bez kterých se neobejdeme, patří různé motyčky, lopaty, vidle na kompost, hrábě, sekyra a zejména zahradnické nůžky a pilky. Těch je podle druhu využití nespočet, nezbytné jsou na keře, silnější větve, růže, ale i na plevel a trávník.

Při jejich nákupu sledujeme hlavně pevnost spojů, zajímáme se o použitý materiál, vyzkoušíme si, zda nám vyhovuje ergonomické provedení a hmotnost.

Péče o zahradní náčiní

Aby zahradnické nářadí a náčiní dlouho vydrželo, musíme se o něj dobře starat. Je chyba, když zůstane pohozené v trávě, stát na cestě nebo u záhonu. Začne padat rosa a kovové části pomalu rezaví. Po každém používání nářadí proto pečlivě očistíme od hlíny a odneseme ho na suché zastřešené místo.

Foto: Al-Ko

Křovinořez

Zahradnické nůžky se vyplatí otřít hadříkem napuštěným olejem a zvláště pečovat o samotné ostří. To nesmí být tupé: špatně se s ním pracuje a navíc může poškodit i stříhanou rostlinu.

Pro lepší přehlednost náčiní i nářadí uložte na speciální držáky umístěné na stěně.

Vytrhávač plevele

Kdo by měl plevel rád? Zlikvidovat ho je náročné. A tak si pomůžeme s vytrhávačem, který si poradí i se vzdorujícími pampeliškami, aniž bychom museli ohnout záda.

Foto: GARDENA

Vytrhávač plevele

Vytrhávač je vybaven dvěma speciálními čepelemi, snadno pronikne do země. Vyhazovací mechanismus pro snadné odstraňování vytaženého plevele je velmi praktický, protože se při něm neušpiníme. Cena 810 Kč.

Práce s ním je snadná

Ruční prořezávač větví APS 2010 Li váží jen 0,96 kg, akumulátor vydrží 30 minut a pracuje na jedno nabití. Malý řezný kotouč, který zajistí rychlý a přesný řez, přeřízne větve až do tloušťky 3 cm.

Foto: MOUNTFILED

Ruční prořezávač větví

Tráva si ani neškrtne

Okraje trávníků často přerůstá tráva a sekačka nic nezmůže, akumulátorové nůžky ClassicCut ale ano! Mají ergonomicky tvarovanou rukojeť a vysoký výkon stříhání. Výměnné nože jsou přesně broušené a mají nepřilnavou povrchovou úpravu.

Foto: GARDENA

Akumulátorové nůžky jsou vybaveny nabíječkou baterií a chráničem nožů pro bezpečné skladování. Kdo se nechce ohýbat, může si nůžky dovybavit teleskopickou násadou. Cena 1890 Kč.

Foto: Al-Ko

Multicutter

Nůžky na květiny

Zahradní nůžky na prostřihávání květin či menších keříků se hodí všem nadšeným zahradníkům. Mají vysoký řezný výkon, jsou ergonomicky tvarované, délka cca 19 cm, cena 259 Kč.

Foto: BAUHAUS

Nůžky na květiny

S nimi nepotřebujeme svaly

Pákové nůžky RR 750 mají převodový mechanismus, který umožňuje stříhat s vynaložením třikrát menší síly než u nůžek s klasickým mechanismem. Precizně broušené břity z pevné oceli jsou potaženy nepřilnavou vrstvou. Stříhají větve až do průměru 45 mm.

Foto: MOUNTFIELD

Pákové nůžky

Dosáhnou do koruny

Na vysoké větve ovocných stromů dosáhnou bezpečně nůžky Bypass se speciálním střihacím nožem. Jsou z hliníku, tudíž lehké, hodí se pro ostříhání dřeva až do průměru 28 mm, možná je pracovní výška 320 až 340 cm, cena 990 Kč.

Foto: BAUHAUS

Přemůže i silnou větev

Nůžky SmartCut Comfort umí díky čtyřstupňovému ráčnovému mechanismu přestřihnout i silné větve o průměru 45 mm (takto provedené nůžky zvyšují sílu až o 250 %).

Broušený vrchní nůž má antiadhezivní povlak, který minimalizuje ulpívání rostlinných zbytků.

Foto: GARDENA

Kovadlinka, do které nůž zapadá, a oválná ramena nůžek jsou z hliníku, proto mají nůžky nízkou hmotnost a velkou stabilitu. Ergonomicky tvarovaná rukojeť má měkké prvky a bezpečné držení. Nůžky měří 59 cm, cena 2100 Kč.

Pilka do kapsy

Zahradní sklápěcí pilka Gardena 135 P má celkovou délku 135 mm a hodí se na prořezávání tenčích větví. Pilový list má ozubení s trojitým výbrusem, což ulehčuje práci.

Také oceníme praktické tlačítko na blokování, takže pilku lze nastavit do tří různých pozic, a pokud ji právě nepotřebujeme, jednoduše ji složíme a schováme do kapsy. Cena 690 Kč.

Foto: GARDENA

Pilka do kapsy

Pila nebo křovinořez…

Odvětvovací a prořezávací pila/křovinořez má 2taktní benzinový motor, výkon 1 kW, 30 cm3, dosah až 4 m, délka lišty je 20 cm, síla střihu 18 cm, délka přístroje 2-2,7 m, hmotnost 6,9 kg. Cena 5890 Kč.

Foto: BAUHAUS

Prořezávací pila/křovinořez

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám