Hlavní obsah

Úprava koupelny se změnila v rekonstrukci celého bytu

Kompletní přestavba bytu pro nás znamená završení hledání nejlepší podoby bydlení. Než usedneme v novém a dovybavíme byt posledními doplňky, projdeme náročnou cestu stavebních úprav. Změny uspořádání a úpravy velikostí místností bývají jednou z podmínek spokojenosti. Jako v případě mladých manželů, kteří se chtěli původně pustit jen do rekonstrukce koupelny a WC.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS (13x)

Původně měla projít rekonstrukcí jen koupelna a WC. Nakonec se upravoval celý byt.

Článek

Každý z nás má své představy o bydlení, a to vše se musí promítnout do individuální podoby projektu.

Pojmy jako malý či velký můžeme vnímat rozdílně. Jinými slovy – co my budeme považovat za dostatečné, může se jinému, vzhledem k jeho osobním potřebám a zvyklostem, zdát jako malé.

Cesta k lepšímu bydlení

Rekonstrukce koupelny, toalety, případně i kuchyně v panelových bytech patří mezi “důležité akce”, bez kterých se na cestě k lepšímu bydlení většinou neobejdeme. Při rekonstrukci koupelny a toalety bychom měli přemýšlet i o sousedících součástech bytu, zda by přece jenom nebylo nejlepší při jednom nepořádku nezrekonstruovat i další místnosti.

Rekonstrukce bytu může být zaměřena především na zlepšení technického stavu bytu a výměnu již dosluhujících prvků za nové, moderní.

U řady dispozic panelákových bytů ale můžeme současně uplatnit i řadu velmi zajímavých nových řešení a dát prostoru zcela novou tvář.

Rozhodli se pro druhou variantu

Mladí manželé Ladislav a Jana s maličkou Aničkou bydleli ve velmi malém bytě a hledali větší, aby mohli uspokojit své představy o pěkném a účelném bydlení.

Původní stav

Nakonec se jim podařilo získat na jednom menším pražském sídlišti třípokojový byt do osobního vlastnictví. Ten byl v původním stavu, ještě s umakartovým jádrem.

Rozhodovali se, zda nechají zrekonstruovat jenom koupelnu a WC, nebo celou bytovou jednotku. Po dlouhých úvahách se rozhodli pro druhou variantu.

Upravený stav

Výběr zařizovacích předmětů

Cesta za novou koupelnou začala pro mladé manžele nejprve v koupelnových studiích. Rychlý průzkum trhu jim přinesl jak orientaci v nabídce, tak i v cenách.

Původní koupelna

Nejprve si udělali představu, jaké vybavení by v koupelně chtěli mít. Byli si vědomi toho, že novou koupelnu si pořizují na řadu let a nechtěli zbytečně šetřit na nepravém místě. Ale i při prvotních úvahách se snažili zachovat cenovou hladinu v rozumných relacích.

Původní WC

Stejná anabáze následovala i při výběru kuchyňské linky. Nakonec si nevybrali a linku si nechali zhotovit na zakázku.

Na realizační firmě velmi záleží

Aby byl výsledek rekonstrukce podle představ klienta, musí být dobrý návrh nového řešení korunován profesionálně odvedenou prací. I když by to měla být samozřejmost, stále ještě najdeme na trhu firmy, které ostatním kazí dobré jméno.

Průběh rekonstrukce

"Právě proto jsme hledali společnost, o které nebude problém získat podrobné informace," vysvětluje majitel bytu a pokračuje:

"Vybírali jsme i podle toho, zda je firma schopna nabídnout cenovou kalkulaci podle jednotlivých položek. Při konečném výběru jsme se soustředili na tři firmy. Na internetu jsme si prohlíželi jejich prezentace, s těmi jsme se také spojili telefonicky, konzultovali jsme i se známými, kteří anabázi rekonstrukce už podstoupili," poznamenává Ladislav.

I na základě doporučení spolupracovnice tchána nakonec vybrali společnost Nabastav. Její nabídka nebyla ani nejlevnější, ani nejdražší, ale v součtu všech informací, včetně způsobu jednání při osobním kontaktu, na oba manžele zapůsobila nejlépe.

"Vybrali jsme, podle našeho názoru, správně a byli jsme opravdu spokojeni – jak s kvalitou práce, tak i se vším ostatním,” doplňuje paní Jana.

Objednávky materiálů v dostatečném předstihu

“V případě této rekonstrukce se při konzultacích jednalo o ideální průběh. První schůzka se uskutečnila přímo na místě realizace, kde proběhlo seznámení s přáním a představou klientů. Oni naopak dostali detailní informace o možném průběhu rekonstrukce od zaměření až k předání hotového díla,” konstatuje zástupce firmy Martin Klíma.

“Zhruba za týden proběhla druhá schůzka, na které jsme už Janě a Ladislavovi předávali projekt a kalkulaci, kde již byly zahrnuty předvybrané materiály a vybavení. To jsme si rovnou doladili a dohodli skladbu obkladu a rozmístění jednotlivých zařizovacích předmětů. Nic už tedy nebránilo určení přesného termínu a sepsání smlouvy.

Poté jsme započali práce na přípravě stavby, provedli detailní půdorysy, spárořezy. Následovaly v dostatečném předstihu objednávky, abychom zajistili včasné dodání a hladký průběh realizace. V den zahájení bylo vše jasné a připravené a přestavbu nic nezdržovalo,” podotýká Klíma.

A pak to začalo

Pracovníci firmy museli nejprve odstranit původní obložení, podlahy. A pak také zárubně, malby a provést likvidaci stávající kuchyně. Při této rekonstrukci bylo podstatné to, že v bytě nikdo nebydlel, a tak řemeslníci měli volné pole působnosti.

Ne vždy je možné osadit nové bezpečnostní dveře do původní ocelové zárubně. Zda tomu tak je, se zjistí při jejím zaměření. A pokud přesáhne "kroutivost" nebo laicky řečeno "vrtule" zárubně limitní mez, je nutné ji odstranit a osadit novou, což se při této rekonstrukci rovněž potvrdilo.

Majitelé bytu požadovali vstupní dveře ve 3. bezpečnostní třídě a na jejich zvláštní přání byly tyto dveře také opatřeny zvýšenou protihlukovou úpravou, jejíž hodnota je Rw - 38 dB.

Vnitřní dveře jsou CPL laminát v dekoru ořech, dveře do koupelny a WC jsou posuvné do stavebních pouzder ECLISSE. Dodávku podlah si majitelé bytu zajišťovali sami – jednalo se o plovoucí vinylovou podlahu se zámkovým spojem.

Stránky z deníku

Stavební práce začaly přesně v termínu a na stavbu chodili stále stejní pracovníci. „Překvapil mne i pořádek, který při práci velmi důsledně udržovali. Opravdu jsem jim neměla co vytknout,“ pochvaluje si paní Jana.

„Každý den jsme dostávali k podpisu stavební deník, což je věc, jak jsme se dozvěděli od známých, při běžných rekonstrukcích v bytech vskutku nevídaná.”

Volný průchod mezi kuchyní, chodbou a obývákem využívá hlavně Anička, která si nové bydlení také pochvaluje. Stejně jako její rodiče, kterým se splnil sen o pěkném a pohodlném bydlení.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám