Hlavní obsah

Koruna krále stromů připomíná svým tvarem ženské ňadro

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za krále všech stromů ve Velké Británii je považován obrovský tis stojící na pozemcích panství Shugborough Hall v hrabství Staffordshire. Má totiž největší korunu. Jedinečný je i svým tvarem, který prý připomíná obří zelený prs.

Foto: Profimedia.cz

Kdo chce, může ve tvaru koruny 350 let starého stromu spatřit ňadro.

Článek

Obvod tohoto 350 let starého giganta činí zhruba 180 metrů. Průměr koruny je okolo 60 metrů. S těmito rozměry by nebylo ani příliš velkým překvapením, kdyby se ukázalo, že staffordshirský tis je stromem s největší korunou nejen v Británii, ale i v celé Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Provozní ředitel panství Shugborough Hall Steve Dodd působí v porovnání se zeleným velikánem jako zahradní trpaslík.

Mnoho větví tisu se při své cestě do stran zanořilo pod zem a tam zakořenily. Některé z nich však pokračovaly v expanzi okolním prostorem dál a nijak jim nevadilo, že několik metrů od mateřského kmenu rostou další stromy. Větve dorazily až k nim se zřejmým úmyslem asimilovat tolik z jejich životního prostoru, kolik jen bude možné.

Je zajímavé, že více než tři staletí starý tis rostl po většinu svého života bez pozornosti majitelů pozemku. Do velikosti, kdy jeho koruna pokrývá zhruba stejnou plochu jako britská koncertní síň Royal Albert Hall, narostl tedy převážně přirozenou cestou, bez velkých zásahů člověka.

Foto: Profimedia.cz

Tis se svou korunou dorostl až k okolním stromům vzdáleným několik desítek metrů.

Zatímco při pohledu ze země na každého diváka zapůsobí svou impozantní velikostí, pohled z výšky si pochvalují zvláště muži. Připomíná jim totiž obří zelený prs.

Jak s typickým britským humorem podotýkají v deníku Dailymail, vzhledem k tomu, že tisy mohou žít i tisíc let, není vyloučeno, že zůstane-li tento jedinec ponechán i nadále bez dozoru, může jednoho dne pokrývat svou korunou celé panství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám