Hlavní obsah

Mladý kamnář je čtvrtý v Evropě

Právo, cie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Student dvouleté nástavby, kterou nabízí Střední odborná škola stavební a zahradnická v Praze na Jarově, Michal Podsedník obsadil na mistrovství Evropy kamnářů v rakouském Welsu 4. místo. Devatenáctiletý mladík se utkal s osmi soupeři.

Foto: Střední škola Jarov

Michal Podsedník (vlevo) se zúčastnil šampionátu kamnářů.

Článek

„Upřímně řečeno, zpočátku jsem byl ze 4. místa trochu zklamaný, protože jsem mohl dopadnout lépe. Měl jsem trochu problémy s časem, poslední čtyři hodiny jsem už musel jet úplně naplno, abych to stihl. Nakonec jsem ale docela spokojený, byla to pro mě obrovská zkušenost,“ líčil Michal, kterého velmi potěšila atmosféra v kolektivu soutěžících.

„Spíše než že bychom proti sobě bojovali, tak jsme si vzájemně pomáhali, půjčovali nářadí a radili,“ prozradil. Soutěž trvala tři dny. První den soutěžící připravovali materiál, rýsovali půdorys a stavěli sokl.

Druhý den opracovávali a osazovali kachle, navrhovali a řezali vyzdívky topeniště a tahového systému a třetí den věnovali dokončovacím pracím. Porota hodnotila nejen řemeslnou zručnost a milimetrovou přesnost, ale například i pořádek na pracovišti.

Podsedníkovi se v Rakousku podařilo napodobit svého předchůdce Jana Kouteckého, který skončil v minulém klání o jednu příčku výše. Šampionát pro mladé talenty do 25 let se koná jako olympijské hry jednou za čtyři roky.

„Zdá se, že se pomalu dostáváme z doby temna. Vždyť komunisté obor kamnářství zrušili jako zbytečný, a tím přerušili bohatou řemeslnou tradici,“ poznamenal prezident Cechu kamnářů ČR Pavel Rynda, který odborné kamnářské předměty na pražské škole učí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám