Obývák i kuchyně jsou propojeny v prostorný celek, zároveň si zachovávají svou identitu. Kuchyňský kout zároveň však skýtá docela skryté zázemí pro vaření a další nezbytné činnosti.

To je účelné především pro hospodyňku, která tak nebude odříznuta v kuchyni od veškerého dění, jak tomu bývalo za časů našich maminek.

Zároveň v případě nenadálé návštěvy není nutno v kuchyni práci přerušovat. Zbylý prostor předsíně a ložnice byl využit v dosavadním, ale renovovaném stavu.

Původní stav bytu

Byt je situován v panelovém bytovém domě v pražském Edenu. Dům byl postaven v osmdesátých letech minulého století a od té doby neprodělal žádnou stavební úpravu, vyjma zateplení obvodového pláště a výměny původních dřevěných oken za okna plastová. Byt nebyl příliš opotřebovaný, ale veškeré technické zařízení včetně rozvodu vody kanalizace a elektroinstalace bylo již v nevyhovujícím stavu.

Podlahy vykazovaly značné nerovnosti a defekty v nášlapných vrstvách. Stěny rovněž vykazovaly značné nerovnosti, a proto je bylo třeba eliminovat. Pouze etážové rozvody topení a samotná topná tělesa byly funkční a v použitelném stavu. Investoři se nakonec rozhodli provést i výměnu topných těles.

Rada nad zlato

Posouzení možností a návrhy dispozičních změn v bytě by měly být úkolem projekční firmy či architekta. Některé společnosti se postarají zcela o vše – vypracují návrh, vyřídí veškeré formality na úřadech, provedou stavební úpravy, navrhnou vybavení bytu.

Tento postup je vždy výhodnější. Jednáte pouze s jednou společností a nemusíte se obávat situací, kdy jedna parta řemeslníků svaluje nedostatky na předcházející.

Hledání firmy

Investoři žádnou zkušenost s rekonstrukcí neměli, proto hledali na internetových portálech, inspiraci chtěli načerpat také v časopisech o bydlení, vyptávali se známých, kteří už měli rekonstrukci vlastního bydlení za sebou.

Po dlouhých úvahách se nakonec rozhodli oslovit renomovanou stavební společnost Nabastav s příslibem serióznosti, profesionality a kvality.

Se zástupcem firmy konzultovali stavební zásah do bytu a nechali si od této firmy zpracovat projekt i nabídku na realizaci díla. Projektant ing. arch. Jakub Acsay v rámci přípravy zakázky na základě návrhu a výběru konkrétních obkladů a zařízení vypracoval jednoduchý projekt stavby, včetně detailních barevných návrhů koupelny a WC, které zákazníci odsouhlasili. Poté se rekonstrukce rozjela přesně podle vypracovaného projektu.

Projektant stavební společnosti prováděl i během realizace dozor a kontrolu stavby. Byt je dnes po rekonstrukci proti původnímu stavu dispozičně užitečnější. Při realizaci byl kladen důraz na detail a estetickou úroveň. Byt se prosvětlil a stal se vizuálně "prostornějším".

Vyvarovat se kompromisů

"V některých případech je možné prostor ještě dále otevřít a více provázat s předsíní. Uzavřena zůstávají pouze privátní místa – WC a koupelna, ložnice a případně dětský pokoj. Řešení by ale mělo vždy respektovat zvyklosti a potřeby uživatelů bytu,” říká Acsay.

Jak se architekti shodují, optimální je, když v rámci rekonstrukce můžeme interiér také nově zařídit. Současně varují před kompromisy – starší vybavení, které má již viditelně leccos za sebou, vedle několika nových prvků ještě více vynikne a může docela pokazit hezký dojem z nového moderního interiéru.

Nová dispozice bytu

Byt se nachází v pátém nadzemním podlaží panelového domu. Původní dispozice bytu byla částečně pozměněna. Interiérové příčky bytu jsou ze siporexových panelů. Koupelna a WC tvoří samostatné jádro dispozice a to je spolu s kuchyní přímo napojeno na průběžnou instalační šachtu domu.

Ze samostatné kuchyně vznikl kuchyňský kout navazující na obývací pokoj, který v sobě zahrnuje i jídelní kout. Obývák byl zpřístupněn širšími dveřmi, které se zasouvají do zazděného dveřního pouzdra.

Ložnice zůstává ve své dispozici nezměněna. V předsíni jsou vybudovány nové prostorné vestavěné skříně.

Koupelnové variace

Obyvatelé se rozhodli pro spojení WC s koupelnou. V koupelně je umístěna vana se sprchovou zástěnou, ke které přiléhá umyvadlo se skříňkou. Toaleta je nově závěsná se zabudovaným splachovacím systémem v přizdívce, na které vznikla odkládací plocha. Pračka je umístěna v kuchyňské lince.

Barevné řešení

Zákazníci si vybrali obklady převážně ve vděčné hnědobéžové barevné kombinaci formátu 25x40 cm. Dlažba je navržena béžová formátu 41x41 cm. Barevné plochy obkladů jsou komponovány tak, aby byla zvýrazněna hmotová rozmanitost prostoru.

Například komín instalační šachty či přizdívka s pilířem ve sprše jsou zvýrazněny kontrastní barvou a podtrženy navíc dekoračním pásem s prořezem. Zvolená barevná kombinace vytváří příjemný dojem teplého prostoru. Dlažba je jednolitá a svou světlou barvou umocňuje prostorný dojem z koupelny. Pod dlažbou je instalováno elektrické podlahové topení.

Obložkové laminátové dveře

V koupelně, na toaletě a v předsíni byly provedeny sádrokartonové podhledy s bodovými světly, které propůjčují prostoru svěží a moderní design a poskytují příjemné rozptýlené světlo. Podhledy byly využity rovněž k vedení elektroinstalace.

Podlahy v bytě jsou řešeny jako plovoucí laminátové lamely se zámky klik v dekoru světlého exotického dřeva.

V celém bytě bylo potřeba zbrousit a vyrovnat podkladní vrstvy tak, aby podlaha probíhala v jedné úrovni. V celém bytě byly osazeny obložkové laminátové dveře v dekoru světlého dřeva, které barevně odpovídá podlahovému vzoru. Celý prostor tak velice zútulňují.

Průběh stavby

"Byt před rekonstrukcí nebyl dlouhodobě obýván. Bylo tak možné udělat důkladný stavební průzkum, což velice pomohlo k poměrně přesnému určení rozsahu rekonstrukčních prací, a tedy i ceny. Veškeré rozvody vody, kanalizace a elektroinstalace byly nahrazeny současnými moderními prvky. Podlahy a stěny vykazovaly značné nerovnosti. Všechny tyto okolnosti byly řešeny již v projektu, proto i následná rekonstrukce, především její rozpočet, dopředu s těmito problémy a jejich řešením již počítal," poznamenává Acsay.

Nevhodné zateplení

Také bylo nutno odstranit staré nátěry, obklady a místy omítky, vyrovnat veškeré nerovnosti a provést kompletní štuky v celém bytě včetně stropů. Byt byl původním majitelem dodatečn, a velmi nevhodně zateplen na severní obvodové stěně.

Zateplení bylo provedeno zevnitř bytu. Po odstranění této konstrukce byla odhalena rozlehlá ohniska plísní a vlhkosti. Bylo nutno ze všeho nejdříve sanovat právě tato místa.

Předání hotového díla

Vzhledem k detailní přípravě, včasnému objednání veškerých materiálů, přítomnosti dozoru i koordinaci jednotlivých profesí byl průběh stavby bez komplikací. Prostory domu byly dostatečně zabezpečeny a utěsněny proti prachu a nečistotám.

Díky opatrnosti a ohleduplnosti pracovníků firmy se předešlo zbytečnému poškození povrchů ve společných prostorách domu při provádění prací. V domě byl zajištěn průběžný úklid společných prostor domu.

"Byla opravdu radost dívat se, jak řemeslníci plní jednotlivé úkoly, jak mají radost, že další část rekonstrukce dospěla do finále. V průběhu stavby byl veden stavební deník a byly prováděny kontroly prací stavebním dozorem, jak již bylo řečeno, a také námi jako investory. Což velmi pomohlo hladkému předání hotového díla," doplňují spokojení novomanželé.