Od sousedů slyšíte každý krok na schodech, dispozice vznikající v době, kdy prioritou byla rychlost výstavby, neoplývají velkou variabilitou, preciznost a kvalita staveb také pokulhávala.

Není potřeba se zbytečně svazovat

Pokud si pořídíte starší řadový dům, stejně jako manželé Kubů z Jihlavy, musíte počítat s tím, že při rekonstrukci narazíte na podobné problémy jako při rekonstrukci bytu.

Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

FOTO: Marcela Kubů (2x)

Rozvody odpadů a vody stejně jako nosné zdi vám obvykle nedovolí velké dispoziční změny. Tento příklad je ale ukázkou, že není potřeba se zbytečně svazovat, a pokud máte jasný plán, lze uspořádání místností změnit i navzdory nosným zdím.

První nadzemní podlaží

Řadový dům byl postavený v 80. letech minulého století, v době, kdy i skupinová výstavba rodinných domů byla stále poznamenána typizačními pravidly i prefabrikací.

Dům manželů Kubů má dvě obytná podlaží a jedno technické. Největší rekonstrukcí prošlo první nadzemní podlaží, kde se nachází tzv. pobytový prostor.

Po rekonstrukci

Po rekonstrukci

Ideální čas na modernizaci

Původní dispozice majitelům domu nevyhovovala z důvodu nedostatku světla v jídelním prostoru, který byl uprostřed dispozice, kam přirozené světlo téměř vůbec nedopadalo.

Z bytu byl špatný přístup na terasu, který vedl skrze komoru. Nevýhodou byla i zbytečně rozlehlá chodba a nevhodně umístěné úložné prostory. Po třiceti letech užívání dosluhovaly rozvody a podstatě všechno vybavení bytu. Přišel tak ideální čas na modernizaci.

Změna systému vytápění

Rekonstrukcí chtěli majitelé domu s novými rozvody vyřešit i změnu systému vytápění a ohřevu teplé vody.

Původní zůstala i část schodiště, což pomohlo udržet náklady na rekonstrukci v rozumné výši.

Původní zůstala část schodiště, což pomohlo udržet náklady na rekonstrukci v rozumné výši.

Přáli si odhlučnit stěny od sousedů a požadovali velký jídelní prostor spojený s kuchyní, kde se budou moci nejen o Vánocích setkávat s přáteli a rodinou, propojený s venkovní terasou.

Odvaha se vyplatila

Majitelka domu je zároveň architektkou, proto návrh nové dispozice probíhal bez obtíží. Smělý návrh na zbourání velké části nosné středové zdi musel projít statickým posouzením a návrhem řešení, ale odvaha se v tomto případě vyplatila.

Pohodlná prosvětlená kuchyně s jídelnou, kam se pohodlně vejde i rozkládací stůl pro 12 lidí.

Pohodlná prosvětlená kuchyně s jídelnou, kam se pohodlně vejde i rozkládací stůl pro 12 lidí.

Díky tomuto kroku majitelé získali pohodlnou prosvětlenou kuchyni s jídelnou, kam se pohodlně vejde rozkládací stůl pro 12 lidí. Z kuchyně mají přímý přístup na terasu a odtud na zahradu.

Hluk od sousedů tlumí akustické sádrokartonové předstěny s izolací. Doprostřed dispozice se pak posunula technická místnost a menší koupelna. Obývací pokoj zůstal na svém místě.

V interiéru převládají mužské neutrální tóny jako je bílá, černá a šedá. Ty jsou místy doplněné sytějšími barvami.

V interiéru převládají mužské neutrální tóny, jako je bílá, černá a šedá. Ty jsou místy doplněné sytějšími barvami.

Variabilita kuchyňského nábytku

Nábytek v kuchyni a jídelně byl pořízený na míru, naopak v obývacím pokoji se podařilo část nábytku zachovat a doplnit jej levnějšími sektorovými díly.

V obývacím pokoji se podařilo část nábytku zachovat a doplnit jej levnějšími, sektorovými díly. Původní zůstala i dřevěná podlaha.

V obývacím pokoji se podařilo část nábytku zachovat a doplnit jej levnějšími, sektorovými díly. Původní zůstala i dřevěná podlaha.

Původní zůstala i dřevěná podlaha v obývacím pokoji a část schodiště, což pomohlo udržet náklady na rekonstrukci v rozumné výši.

Výhodou kuchyňského nábytku je jeho variabilita. Část, která je standardně umístěná pod televizí, slouží jako lavice v případě, že se sejde celá rodina.

Oproti původní dispozici se koupelna s WC přesunula na opačnou stranu domu, je zde umyvadlo a prosklený sprchový kout.

Proti původní dispozici se koupelna s WC přesunula na opačnou stranu domu, je zde umyvadlo a prosklený sprchový kout.

Barevná proměna

V interiéru převládají mužské neutrální tóny, jako je bílá, černá a šedá. Ty jsou místy doplněny sytějšími barvami. Tato kombinace umožňuje snadnou barevnou proměnu interiéru a zároveň nemusí působit chladným dojmem.

Ing. arch. Marcela Kubů (*1986)
Vystudovala architekturu a stavitelství na ČVUT. Pracuje v Asociaci výrobců minerální izolace. Architektura a design zůstaly jejím velkým koníčkem.
Napište nám
Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.