Hlavní obsah

Limitovaný rozpočet nebyl pro rekonstrukci garsonky překážkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dospěli jste už k názoru, že konečně nastal čas na změnu vašeho původního, zastaralého a nepraktického bydlení? Řešení je mnoho, ale v každém případě vás čeká více či méně náročná rekonstrukce, která se, obrazně řečeno, mnohdy může podívat až na dno vaší peněženky. Ale nemusí to být pravidlem. Existují již renomované firmy, které daný a schválený rozpočet striktně dodržují.

Foto: Kouba Interier a časopis Panel Plus (10x)

Článek

Lidé, kteří si chtějí vylepšit své bydlení, se obracejí na redakce novin a časopisů nebo internetových portálů, aby se přesvědčili, že jejich úvahy o možné rekonstrukci bytu jsou správné. Také bytoví architekti mají plné ruce práce. I když odměna za jejich snahu nepatří k nejlevnějším, je možné konstatovat, že se určitě vyplatí.

Na každém kroku

Co nás v našich bytech trápí nejvíce? Bez ohledu na to, zda máte byt v paneláku, v nové výstavbě, či ve starším zděném domě, jedním z nejčastějších problémů, s kterými se v menších bytech neustále potýkáme, je nedostatek místa, který nás ve většině bytů provází na každém kroku.

Člověk potřebuje prostor

Podívejme se na nedostatek místa podrobněji. V první řadě se týká našeho životního prostoru, který potřebujeme mít kolem sebe pro naše domácí činnosti.

Doma bychom se měli cítit v pohodě a pohodlně, proto bychom se měli pokusit byt vyřešit tak, aby nám v rámci možností poskytoval maximum místa. Druhým úkolem, který musíme v rámci účelného bydlení vyřešit, je dostatek úložných prostor.

Jasné zadání

Rekonstrukce garsonky pro mladou dámu na pražských Vinohradech měla jasné zadání.

Původní stav

„Tím nejpřísnějším kritériem byl rozpočet, který měla majitelka přesně stanovený. Dispozice bytu je jasně rozvržená, o změně majitelka neuvažovala a ani by v tomto případě nebyla moc reálná. Z úzké vstupní chodbičky se vchází do koupelny a WC, následně pak do obytné místnosti. V obytné místnosti je kuchyňský kout a spací část,“ poznamenává ing. Alena Koubová ze společnosti Kouba Interier, která rekonstrukci prováděla.

Nový stav

Spolupráce s klientem

„Náš způsob práce je založen na intenzivním a úzkém kontaktu s klientem,“ poznamenává ing. Tomáš Zima a dodává: „A také na snaze nalézt řešení odpovídající jeho požadavkům a možnostem. Je pro nás proto důležité nalézt maximálně funkční řešení s přidanou trvalou estetickou hodnotou, a zároveň se vyhnout pomíjivému módnímu trendu.

Abychom mohli dosáhnout zmíněných kvalit projektu, je důležité názorové porozumění s klientem, intenzívní spolupráce s ním na všech fázích projektu. Jedině takovýmto přístupem a kontaktem architekta s klientem může vzniknout kvalitní projekt, který zároveň ušetří náklady i starosti při realizaci.“

Nové řešení

„Základním požadavkem majitelky byl dostatek úložného prostoru. Snažili jsme se proto využít maximálně daný prostor včetně vysokých stropů. Zároveň jsme nechtěli, aby byt působil stísněně. Mělčí předsíňová stěna je proto v chodbě. Nad vstupními dveřmi je velký úložný prostor na objemnější věci. Bílou barvu jsme volili záměrně proto, aby skříně co nejvíce splývaly se zdí a nepůsobily dominantně. Pro oživení prostoru jsme osadili barevnou desku komody,“ konstatuje Koubová.

Co požadujeme od koupelny

Řešení koupelny je často rozhodnutím na řadu let, v některých případech na celý život. Zatímco styl ložnice nebo obývacího pokoje můžete změnit v několika hodinách, změna image koupelny se neobejde bez poměrně pracných stavebních zásahů.

Dříve, než se pustíte do bourání a následně do výběru nových zařizovacích prvků, je třeba si dobře promyslet, co vlastně od své koupelny požadujete. Při výběru nebo umisťování nábytku, sprchového koutu nebo umyvadla je dobré si uvědomit, zda vana, případně jiný zařizovací prvek koupelny vám i po čase budou plně vyhovovat.

Při zařizování koupelny by tedy neměly hrát roli jen módní trendy. V tomto případě je v koupelně po rekonstrukci malý sprchový kout. Našlo se místo pro pračku a bojler a v prostoru bylo umístěno umyvadlo se skříňkou.

Kuchyňská linka původní

V obytné místnosti zůstalo zachováno základní rozvržení, kde je v jednom rohu kuchyňská linka, která zůstala původní – nepořizovala se nová. Na ni navazuje pohodlné sezení a TV. Protější stěnu zaplnily skříně, v nichž jsou schovány lednice a rozkládací lůžko.

Barvy a materiály

Dominantou bytu, jak je patrné z fotografií, je výrazná podlaha v dekoru dřeva.

„Zvolili jsme vděčnou vinylovou krytinu, která je odolná, cenově dostupná a nabízí pěkné dekory,“ doplnila Koubová.

„K tomu pak nábytek i koupelnové obklady v bílé barvě. Oživením je barevná deska koupelnové skříňky a komody, sedačka a dekorace obývacího pokoje. Bílý obklad v koupelně má jemnou strukturu. Majitelka bytu se zajímá o design, veškeré doplňky a dekorace vybrala velmi zdařile sama. Zajímavá jsou zejména žárovková svítidla a kulaté zrcadlo v koupelně,“ dodala na závěr.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám