Hlavní obsah

Domy nominované na cenu Miese van der Rohe okouzlují svou moderností

Novinky, tnk

Česká komora architektů a někteří experti se stejně jako v předchozích letech podílejí na nominaci nejlepších současných českých staveb do prestižní mezinárodní soutěže Mies van der Rohe Award 2015. I letos na ocenění nominovali zhruba desítku architektonických děl a mezi nimi i pozoruhodně vkusné rodinné a víkendové domy.

Foto: ČKA, Benedikt Markel

Rodinný dům Chameleon v Lipencích od Petr Hájek Architekti je netradiční moderní stavbou.

Článek

V rámci bienále soutěžní přehlídky staveb aktuálně mezinárodní odborná porota vybírá finalisty ze stovek nominací. Zhruba třicítka nejlepších evropských staveb pak bude představena v katalogu a na putovní výstavě.

Porota také určí jednu stavbu, která získá Cenu Evropské unie za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award, a jednu stavbu, které udělí Zvláštní cenu pro začínající architekty.

Českou komorou architektů a dalšími experty (Osamu Okamura, Jana Tichá a Igor Kovačević) byly nominovány na prestižní Mies van der Rohe Award 2015 i české stavby.

Foto: ČKA, David Maštálka

Stavba s názvem A1house od ateliéru A1 Architects je domem, který neurazí milovníky tradičních staveb, ale ani milovníky moderny.

Jedinou stavbou, na které se nezávisle na sobě shodli všichni nominující, je Krkonošské centrum environmentální výchovy ve Vrchlabí od architekta Petra Hájka  z ateliéru Hájek architekti. Druhou nominovanou stavbou tohoto ateliéru je Rodinný dům Chameleon v Lipencích. [celá zpráva]

Po dvou nominacích má i AP Atelier Josefa Pleskota. Ten je nominován za Vilu v Podolí a za Svět techniky v Ostravě. Josef Pleskot byl ostatně letos vyhlášen Architektem roku. [celá zpráva]

Foto: ĆKA, Tomáš Souček

Vila v pražském Podolí od AP Atelieru.

Kromě dalších osvědčených jmen (např. Martina Rajniše a Davida Kubíka nominovaných za Maják a muzeum Járy Cimrmana) se letos u českých architektů a teoretiků architektury prosadili také mladí architekti. Zaujal například ateliér ov-a, Jiří Opočenský a Štěpán Valouch. Ty porota nominuje za revitalizaci Spolkového domu ve Slavonicích.

Architektonické studio Ellement pak nominující nadchlo promyšlenou obnovou zeleného prostranství Gahurova prospektu ve Zlíně.

Foto: ČKA, Benedikt Markel

Krkonošské centrum environmentální výchovy ve Vrchlabí od Petra Hájka (ateliéru Hájek architekti) na první pohled není v přírodním okolí skoro vidět.

Dalšími mladými tvůrci, kteří budou Českou republiku na této prestižní akci reprezentovat, jsou A1 Architects a Prokš Přikryl Architekti - autoři Martin Prokš a Marek Přikryl byli nominováni za Zázemí biotopu v Honěticích u Kroměříže.

Foto: ČKA, Tomáš Balej

Chata u Máchova jezera od FAM Architekti je vzdušnou a jednoduchou stavbou.

Cílem soutěže je vyzdvihnout přínos evropských architektů, sledovat, jak uplatňují nové trendy a technologie v praxi, a porovnat kvalitu architektury v jednotlivých evropských státech.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Cena zároveň propaguje současnou architekturu. Výsledky by měly být známy během dubna 2015, k předání cen pak dojde v červnu 2015.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám