Řešený byt se nachází v činžovním domě z třicátých let minulého století v klidné části pražského Nového Města, poblíž Vltavy. Cílem architektů bylo zachovat původního ducha doby, ze které dům pochází, a maximalizovat využitelnost pokojů.

Původní stav

Původní stav

Původní stav

Původní stav

Dispozice byla nevyhovující

Původní dispozice nevyhovovala nárokům majitelky, proto se 4A architekti rozhodli k zásadním dispozičním změnám. Novou kuchyňskou linku přesunuli do chodby a koupelnu umístili do malého pokoje směrem do dvora domu. Tím získali místnost po původní kuchyni, kde vznikla nová ložnice, která má orientaci do klidného dvora.

Původní stav

Původní stav

Dvě největší propojené místnosti, které mají okna do ulice, mohou být využívány jako obývací pokoj, jídelna a pracovna, popřípadě do budoucna jako další ložnice. Nová koupelna je od chodby oddělena příčkou a dveřmi z matného skla, díky tomu je chodba více prosvětlená.

Původní stav

Původní stav

Jednoduchý a funkční design

Při rekonstrukci se architekti snažili zachovat co nejvíce původních prvků – originální dveře, špaletová okna, podlahu. Okna směrem do dvora byla v minulosti vyměněna za jiná, nevzhledná.

Architekti je proto nahradili replikami původních špaletových. Podlaha byla opravena a zachována také původní. Cílem bylo obnovit starší prvky bytu a vytvořit neutrální prostředí, které by se dalo lehce zabydlet.

Při navrhování se snažili o jednoduchý a funkční design s použitím světlých barev. Využívali pouze kombinaci dřeva s bílou barvou. Byt je po přestavbě rozdělen na soukromou část s ložnicí a zázemím a část veřejnou s obývacím pokojem, pracovnou a kuchyní.

Prvky světlého dřeva

Obslužné prostory v bytě – koupelna, toaleta a kuchyň – propojují prvky světlého dřeva, které se objevují ve všech těchto místnostech na odkládacích plochách. Nová moderní kuchyňská linka je bílá, s velkým množstvím úložných prostorů. V ložnici a chodbě jsou instalovány vestavěné skříně.

Obývací pokoj a pracovna jsou vzájemně propojeny dvoukřídlými původními dveřmi. Tvoří nejsvětlejší část bytu, v těchto místnostech byla zachována okna, dveře i podlaha.

Výměna instalací

Všechny instalace a rozvody byly v bytě vyměněny. Nový kotel pro vytápění bytu a ohřev vody byl zabudován do výklenku s původními dveřmi, není tedy na první pohled patrný. Na přání investorky byly zlepšeny akustické vlastnosti všech stěn.

Návrat původní atmosféry

Při rekonstrukci bytu byly odstraněny nánosy minulých přestaveb bytu a byla mu navrácena původní atmosféra – s moderním vybavením. Interiér působí svěže a jednoduše, dispozice je funkční a chytře propojuje jednotlivé prostory se zachováním velké dávky soukromí pro nové majitele.