Hlavní obsah

Proměna půdního prostoru v dokonalou garsonku, kde nic nechybí

Bez ohledu na to, zda máme byt v paneláku, v nové výstavbě, či ve starším zděném domě, jedním z nejčastějších problémů, s kterými se v menších bytech neustále potýkáme, je nedostatek místa. Nedostatek prostoru nás ve většině typů bydlení provází na každém kroku.

Foto: Ivo Prokel a časopis PANEL PLUS (8x)

Článek

Podívejme se na nedostatek místa v našich bytech podrobněji. V první řadě se týká našeho životního prostoru, který potřebujeme mít kolem sebe pro naše domácí činnosti.

Doma bychom se měli cítit v pohodě a pohodlně, proto bychom se měli pokusit byt vyřešit tak, aby nám v rámci možností poskytoval maximum místa. Druhým úkolem, který musíme v rámci účelného bydlení vyřešit, je dostatek úložných prostor.

Vaše vysněné bydlení?

Všechno je relativní. Třeba pojem velké a malé poměřujeme především podle našich zvyklostí. Mnozí z nás si určitě stěžují na málo prostoru. Dnes budeme mít možnost společně navštívit jednu garsonku, která vznikla v půdním prostoru.

Právě tak by mohlo vypadat vaše vysněné bydlení. Ano, je malá. Pojďte se ale přesvědčit, že v tomto případě na velikosti opravdu nezáleží.

Dobrá dostupnost do centra

Půdní prostory nejsou jednoduché na přestavbu. Interiéroví designéři se musí vypořádat s mnoha záludnostmi. Pojďte se podívat na jednu proměnu podkrovního bytu od designéra Ivo Prokela. V Praze jsou dnes velmi žádané půdní prostory, které se dají zrekonstruovat a vytvořit tak velmi kvalitní bydlení v celku dobré dostupnosti do centra metropole.

Stejně tak tomu je i v tomto případě – nádherný půdní prostor v Praze 6 zrekonstruovala stavební společnost, která se touto specifickou činností zabývá již léta. Je to jen jeden z dlouhé řady půdních bytů, které tato společnost v šestém pražském obvodu postupně přetváří.

Specifické možnosti rekonstrukce půdních prostor

Developer se rozhodl tento byt zařídit jako vzorový. Jde tedy o půdní garsonku, která sice neoplývá příliš velkým prostorem, co se týče podlahové plochy, ale dokonale si na jejím příkladu můžeme demonstrovat další možnosti při specifické rekonstrukci půdních vestaveb.

Řešení interiéru

Architekt dostal za úkol vyřešit interiér, který navazoval na již vytvořený stavební projekt. Cílovou skupinou pro tyto garsonky je single žijící člověk, nebo mladý pár.

Hlavní obytný prostor tak musí nabídnout řešení kuchyně, jídelního místa, místa pro odpočinek, prostoru pro spánek, hygienickou očistu a zajistit také dostatek možností pro vytvoření úložných prostor, kterých, jak známo, není nikdy dost.

Prostorná vana v koupelně

Za vstupními dveřmi je prostorné zádveří s jednoduchým, ale vtipným věšákem na kabáty. Odtud se vstupuje do koupelny s toaletou osvětlenou jednoduchým střešním oknem. Ta je také prostorná a vešla se sem i poměrně velká vana.

Japonská stěna v obývacím prostoru

Další dveře z předsíně vedou do hlavního obývacího prostoru. Zde jsou jednotlivé sekce od sebe nenápadně odděleny. Pod oknem je například velké dvoulůžko, které je od pracovního koutu odděleno japonskou stěnou. Obývací část vymezuje komoda se sedačkou.

Jídelní stůl nahrazuje barový pult

Jídelní stůl zde nahrazuje vysoký barový pult pro dvě osoby, které sedí na barových židličkách. Vestavěná bílá kuchyňská linka prakticky splývá s okolní stěnou, protože nad překladem a vzduchotechnikou je vestavěná skříň, která je přístupna pomocí posuvného žebříku. Tím se vtipně využije místo v podkroví a získá se víc místa pro spokojené bydlení.

Barevné řešení

Velmi příjemným prvkem je také barevná kombinace bílé, šedé a černé. Ta se prolíná celým bytem v celcích (výmalba nebo obklady v koupelně), v zařizovacích předmětech i v jednotlivých detailech. Většina lidí se bohužel domnívá, že pořízením drahých designových prvků do interiéru nemohou udělat chybu a výsledkem bude stejně krásný a vkusný interiér.

Atraktivita jednotlivých interiérových prvků nezaručuje, že celý interiér bude nakonec působit harmonicky. Nejdůležitější je, jak spolu jednotlivé části interiéru ladí barevně, materiálem a stylem jako celek. Pokud jsou tyto v disharmonii, interiéru designové doplňky nepomohou, spíš ještě více uškodí. V tomto případě působí půdní prostor opravdu elegantně a harmonicky.

Půdní přestavba

Jedná se o kompletní přestavbu půdního prostoru v bytovou jednotku, v městské části Praha 6. Úkolem architekta bylo vyřešit pouze interiér, stavební část projektu řešila stavební společnost. Rozpočet pro daný interiér byl 500 000 Kč, což architekt dodržel. 

Reklama

Výběr článků

Načítám