Hlavní obsah

Úprava panelákového bytu má přinést rodině komfort i soukromí

Řešení bytu, tak jak vyhovuje jednomu uživateli, nemusí vyhovovat druhému. Za touto obecnou úvahou se skrývají desítky a desítky rekonstrukcí bytů v panelácích, provázených hledáním nejvhodnějších řešení.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

V dalším pokračování seriálu Proměna bytu přinášíme návrhy a možná řešení bytové návrhářky Kateřiny Mlejnkové, která se tentokrát zabývala celkovou rekonstrukcí staršího panelového bytu. Věříme, že i tentokrát v jejích návrzích najdete inspiraci pro rekonstrukci třeba právě toho vašeho obydlí.

Dopis od Petra
Dobrý den, pokud jde o dispozici našeho bytu, je vcelku vyhovující a jediný, kdo by byl ochoten v tuto chvíli změnit 4+1 na 4+kk, což by znamenalo přestěhovat dceru z jejího pokoje, jsem já. Takže se obávám, že to neprojde. V úvahu by pak připadaly drobné posuny mezi koupelnou, kuchyní a předsíní, pokud by náklady přinesly odpovídající výsledek.
Je mi 51 let, jsem zaměstnán na manažerské pozici a často pracuji doma. Ať už přes den, nebo večer. Potřeboval bych nějaký pracovní kout, který mi v současnosti chybí. Nyní to řeším tak, že buď pracuji v kuchyni, nebo v obývacím pokoji u konferenčního stolku.
Moje žena Dana je o sedm let mladší a pracuje jako mediátorka a také občas pracuje z domova. V současné době dokončuje magisterská studia. Předpokládám, že v době realizace projektu už to bude minulostí. Šestnáctiletá dcera Marie studuje prvním rokem gymnázium a předpokládám, že bude pokračovat ve studiu na vysoké škole. Dvanáctiletý syn Jan chodí do 5. třídy ZŠ. Jak to bude s jeho dalším studiem, se teprve uvidí.
Osobně považuji za největší problém "ranní špičku". Sice odcházíme z domova postupně, ale přeci jenom existuje určitý překryv a pak vznikají tlačenice v koupelně, která je spojena s WC. Máme sice i druhé WC, ale to je bez umyvadla a bereme ho jako doplňkové. Technologicky jsou problémem rozvody elektřiny, které jsou vzhledem k době kolaudace (přelom 1989/90) ještě v hliníku. Ten bych rád vyměnil za měď.
Ženě jsem slíbil, až bude byt v našem vlastnictví, zrekonstruujeme kuchyň. Privatizaci dokončujeme právě nyní. Rádi bychom sjednotili podlahovou krytinu, která je v současné době tvořena plovoucími podlahami (kuchyně, chodba, obývák), PVC (ložnice a dětské pokoje) a dlažbou (koupelna + WC).
Úložné prostory jsou, asi jako ve většině bytů v panelových domech, také bolestivé místo. Osazení nových radiátorů je otevřená otázka. Obecně se tomu nebráním, pokud to bude mít nějaký rozumný přínos. Ty současné jsou litinové. Materiály a barvy - to bude zajímavá otázka. Já jsem vzděláním, zaměřením i povahou technik a "konzerva", takže klidně vše bílé. Holky jsou spíš na přírodní materiály a teplé pastelové tóny (teda snad se nepletu). No a syn je "mladý akční hrdina", takže tohle moc neřeší, ale snad dospěje.
S pozdravem Petr V.

Jaké úpravy zvolit

Čtenář se svojí rodinou obývá byt 4+1 v panelovém domě. Nyní dokončují privatizaci, ale byt s ohledem na stáří potřebuje radikální úpravy.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Rozvržení bytu

Nastávající investice tedy budou mít smysl a bude potřeba zvážit, do jak velké rekonstrukce se čtenář bude chtít pustit. Byt je vcelku prostorný, a tak již nyní umožňuje samostatný pokoj pro každé dítě i dvě toalety a samostatné umístění pračky v komoře.

Zatím minimální změny v dispozici

Po konzultaci s majitelem jsme dospěli k těmto závěrům – přejí si takovou rekonstrukci, která bude vyžadovat minimální změny v dispozici, ale jako zásadní bod je nutné vyřešit koupelnu a WC tak, aby byly pro rodinu maximálně komfortní. Bude samozřejmě potřeba vytvořit v celém bytě nové podlahové krytiny.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Návrh

Požadavky pro komfort bydlení

Navrhla jsem upravenou dispozici bytu tak, abych splnila především praktický požadavek pro komfort bydlení všech členů rodiny.

Ponechala jsem oba dětské pokoje na svých původních místech a prostor, který se mezi nimi nyní nachází (WC s pračkou a komora), jsem spojila a vytvořila tak malou koupelnu, speciálně pro děti.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Je to sice malý prostor, ale velmi funkční. Je zde sprchový kout, umyvadlo, zrcadlo, otopný žebřík, malé úložné prostory a samozřejmě závěsná toaleta. Vstup do této koupelny je z obou pokojů, takže je zachována i jistá intimita a soukromí.

K této úpravě bylo nutné ještě prostor obou pokojů trochu zvětšit, a to směrem do chodby.

Pračka a sušička v kuchyni

Díky této úpravě je druhá koupelna v bytě zcela k dispozici rodičům, eventuálně návštěvám. S ohledem na to, že jsem do kuchyňské linky umístila kombinaci pračky a sušičky (stojící na sobě), je i tato koupelna prostorná.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Je v ní rovněž umístěn sprchový kout, umyvadlo s úložným prostorem a toaleta. Tato koupelna je jen o málo větší, než ta původní, vznikla spojením původního WC a koupelny.

Změna funkcí zbývajících místností

Na základě výše uvedených změn bylo nutné změnit funkci zbývajících místností. V původním obývacím pokoji (velký pokoj s balkónem) je nyní prostorná ložnice s pracovnou.

Kuchyň zůstala na totožném místě, ale došlo k propojení s obývacím pokojem, který se nyní nachází v pokoji, kde byla dříve ložnice. Vstup do této obývací kuchyně je nový, navrhla jsem dvoukřídlé prosklené dveře vedoucí z předsíně.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Zásadní bude právě propojení kuchyně a obýváku. Protože se pravděpodobně jedná o nosnou zeď, navrhla jsem jeden vstup na místě původních dveří do ložnice a druhý jsem vytvořila nově hned u okna, oba jsou otevřené bez dveří.

K vytvoření druhého průchodu bude potřeba schválení statika a navýšení rozpočtu (cca o 10 000 Kč až 15 000 Kč).

Navazuje na kuchyňskou linku

Zároveň zde vzniká taková „malá ulička“, jde o prostor, kterým se jde od dveří do kuchyně, prostor za výklenkem pro TV. Ten není pochopitelně nevyužitý, ale je v něm umístěno několik vestavěných skříní, pro uložení nádobí a potravin. Tento nábytek plynule navazuje na kuchyňskou linku.

Další možnosti

Pokud by z nějakého důvodu nebylo možno toto propojení realizovat, nebo by čtenář změnil názor, je možné ponechat obývací pokoj tak, jak jsem jej navrhla, ale byl by zcela oddělen a byly by ponechány původní dveře. Ulička z předsíně by pak směrovala do kuchyně a nebyly by již potřeba dvoukřídlé dveře mezi předsíní a kuchyní.

Také je možné, pokud by čtenář chtěl, rozdělit rodičovskou koupelnu na samostatné WC a koupelnu anebo místo sprchy umístit vanu. I když z praktického hlediska je lepší a pohodlnější provádění hygieny ve sprše než ve vaně.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

To se bude majitelům bytu s přibývajícími léty určitě hodit. Zkrátka doporučuji raději velkou sprchu než malou vanu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nezbytné úpravy

V každém případě by se měl majitel připravit na rekonstrukci tak, že byt zcela opustí, aby se mohly provést nezbytné úpravy. Nové rozvody elektřiny a také nutné úpravy rozvodů s ohledem na novou kuchyňskou linku s pračkou a sušičkou a vybavení obou koupelen.

Kompletně nové výmalby včetně odstranění těch původních a následné malé stavební úpravy v rámci nové dispozice. Položení podlah v celém bytě, výměna dveří tak, aby byly sjednocené. Kompletní nové obložení koupelnových prostor a jejich vybavení.

V teplých barvách

V celém bytě jsem použila středně hnědý odstín odkazující na dubové dřevo v souvislosti s podlahovou krytinou. Vše v kombinaci s bílou barvou - bílá lakovaná dvířka, bílé dveře a podobně.

Všechny stěny jsou vymalovány velmi světlou krémovou barvou a na výklenek pro TV v obýváku jsem použila jemnou tapetu s vertikálními pruhy.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dekorativní tapetu a fototapetu jsem ještě umístila v dětských pokojích. V celém bytě jsem se také snažila vytvořit maximum úložných prostor. Proto je i ložnice v tak velké místnosti, aby tam bylo možno uložit všechny svršky.

Rovněž tak jsou v obou dětských pokojích vestavěné skříně a v kuchyni velká skříň na potraviny.

Zasklít lodžii?

Co se týče umístění pracovního koutu do ložnice, může to být diskutabilní, ale každému vyhovuje něco jiného. Takto není narušen společenský prostor a ten, kdo pracuje, má klid v odděleném prostoru.

Kdyby rodina nechala lodžii zasklít, bylo by možné i zde vytvořit „domácí pracovnu“ pro rodiče. Jinak je v ložnici přiměřeně velká postel s velkým čalouněným čelem, vedle dveří prádelník, již zmíněné šatní skříně a vedle nich nábytková sestava s dalšími úložnými prostory a TV.

Fototapety v dětských pokojích

Spousta úložných prostor vznikla i v pokojíčcích, kde mají děti jak velké šatní skříně, tak nábytkovou sestavu s policemi, zásuvkami a skříňkami. Nechybí samozřejmě pracovní stůl.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Pro malého akčního hrdinu jsem použila fototapety s motivem Spidermana a pro slečnu decentnější geometrický motiv v pastelových barvách. Zcela záměrně jsem nikde v bytě nepoužila koberce. Na oknech jsou římské rolety, v ložnici závěs bez záclon.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám