V rámci rekonstrukce bytu zpravidla získáváme větší koupelnu. Mezi časté úpravy v řadě typů dříve postavených bytů patří také vybourání příčky mezi obývacím pokojem a jídelním koutem.

Výsledkem je až překvapivé zvětšení prostoru a podstatně snazší komunikace v této části bytu.

Vyvarovat se kompromisů

Jak se architekti shodují, optimální je, když v rámci rekonstrukce můžeme interiér také nově zařídit. Současně varují před kompromisy – starší vybavení, které má již viditelně leccos za sebou, vedle několika nových prvků ještě více vynikne a může docela pokazit hezký dojem z nového moderního interiéru.

Společně vybrali řešení

Jana, majitelka bytu, se rozhodla investovat životní úspory do rekonstrukce svého obydlí, kde by chtěla spokojeně strávit život v důchodu. Byt je v kategorii 2+1, zadání jeho přestavby nebylo zcela jednoznačné.

Spolu s investorkou rekonstrukce zde žije i její dospělá dcera Petra a v budoucnu by byt mohl dobře fungovat i pro začínající rodinu.

Původní stav

Původní stav

Bylo tedy nutné zajistit komfortní soukromí oběma obyvatelkám, čemuž by odpovídalo dvouložnicové uspořádání dispozice, a zároveň byt připravit na situaci, kdy ho případně bude obývat pár s dítětem.

Nový stav

Nový stav

"Nakonec jsme společně vybrali řešení, kdy obývák slouží jednak jako hlavní obytný prostor bytu a za druhé jako samostatný pokoj pro dceru. Prostorná ložnice pak poskytuje komfortní zázemí majitelce bytu," poznamenává architekt.

Stav bytu před rekonstrukcí

Byt je situován v cihlovém bytovém domě na Kubánském náměstí v Praze Vršovicích.

Dům byl postaven v padesátých letech minulého století a od té doby neprodělal žádnou podstatnou stavební úpravu.

I byt byl tedy dost opotřebovaný a veškeré stávající technické zařízení včetně rozvodu vody, kanalizace a elektroinstalace bylo již v nevyhovujícím a často i v nepříliš funkčním stavu.

Podlahy vykazovaly značné nerovnosti a defekty v nášlapných vrstvách. Stěny rovněž vykazovaly značné nerovnosti, jež bylo potřeba eliminovat. Pouze etážové rozvody topení a samotná topná tělesa byla funkční a v použitelném stavu.

Projekt a příprava rekonstrukce

Investorka se rozhodla provést, až na okna a topení, kompletní rekonstrukci bytu, včetně dveří a podlah. Žádnou zkušenost s rekonstrukcí neměla, rozhodla se tedy oslovit renomovanou stavební společnost, která už v tomto bytovém komplexu jednu rekonstrukci prováděla.

Se zástupcem firmy konzultovala stavební zásah do bytu a nechala si od této firmy zpracovat nabídku na realizaci díla. Chtěla, aby rekonstrukce bytu, kde žije od svých dvanácti let, odpovídala jejím představám.

"Projektant ing. arch. Jakub Acsay v rámci přípravy zakázky a na základě návrhu a výběru konkrétních obkladů a zařízení vypracoval jednoduchý projekt stavby, včetně detailních barevných návrhů koupelny a WC, které jsem odsouhlasila. Poté se rekonstrukce rozjela přesně podle vypracovaného projektu. Projektant stavební společnosti prováděl i během realizace dozor a kontrolu stavby," poznamenává paní Jana.

Dispozice bytu částečně pozměněna

Byt se nachází v prvním patře cihlového domu. Původní dispozice bytu byla částečně pozměněna.

Byt je situován v domě s kombinovaným konstrukčním systémem, hlavní nosné a obvodové stěny jsou z cihel, stropy a příčky pak z betonových panelů. Koupelna a WC tvoří samostatné jádro dispozice a spolu s kuchyní je vše přímo napojeno na průběžnou instalační šachtu domu.

"Byt je dnes po rekonstrukci oproti původnímu stavu dispozičně užitečnější, jak je patrné z plánků. Při realizaci byl kladen důraz na detail a estetickou úroveň, a i přes řemeslné nedostatky tehdejších profesí, které snižovaly komfort bydlení v původním stavu bytu, se povedlo byt komplexně sjednotit a ‚očistit‘ od nedostatků," konstatuje Jakub Acsay.

Prostorná komora se šatnou

Ze samostatné kuchyně vznikl kuchyňský kout, ve kterém byla vybourána spížní skříň a odstraněna původní linka. Její místo pak zaujímá nová linka vyrobená na zakázku. Na kuchyňský kout navazuje obývací pokoj.

Obývák byl rozšířen posunutím příčky mezi ním a kuchyní o část koridoru do kuchyně. Naproti obýváku byla umístěna původní prostorná ložnice s přístupem na balkón. Ložnice se zkrátila tak, aby byla dostatečně velká pro velkou postel, vestavěné skříně i pracovní kout.

Přepažením ložnice vznikla společná předsíň pro oba pokoje, v jejímž čele vznikla prostorná komora se šatnou sloužící oběma obyvatelkám. Chodba vedoucí k hlavnímu vchodu byla osazena z jedné strany vestavěnými skříněmi s výraznou limetkovou barvou na dveřích.

Dispozice koupelny

Obyvatelky bytu se rozhodly pro spojení WC s koupelnou, která se navíc rozšířila ještě o zbytek původního koridoru do kuchyně. V koupelně byla původní vana nahrazena lehko přístupnou prostornou sprchovou nikou, ke které přiléhá umyvadlo se skříňkou.

Pračka je umístěna ve zbylé mezeře mezi umyvadlem a instalační šachtou. Toaleta je nově závěsná se splachovacím systémem zabudovaným v přizdívce, na které vznikla potřebná odkládací plocha.

Barevná kombinace

Zákaznice si vybrala obklady převážně ve vděčné hnědobéžové barevné kombinaci formátu 20 x 50 cm. Dlažba je navržena hnědá, formátu 33 x 33 cm. Barevné plochy obkladů jsou komponovány tak, aby byla zvýrazněna hmotová rozmanitost ploch. Například komín instalační šachty či přizdívka s pilířem ve sprše jsou zvýrazněny kontrastní barvou. Zvolená barevná kombinace vytváří příjemný dojem teplého prostoru.

Dlažba je jednolitá a svou hnědou barvou doplňuje celkový výraz koupelny. V koupelně a v předsíni byly instalovány sádrokartonové podhledy s bodovými světly, která propůjčují prostoru svěží a moderní design a poskytují příjemné rozptýlené světlo. Podhledy byly využity rovněž k vedení elektroinstalace a VZT.

Obložkové laminátové dveře

Podlahy v bytě jsou řešeny zčásti jako lepené vinylové lamely v dekoru dřeva. V místě předsíně a kuchyně jsou lepeny na nivelační stěrku, v obýváku pak v jedné úrovni přecházejí na podklad z OSB desek, který je položen na původních parketách, které nebylo vzhledem k jejich stavu a k dispozičním změnám vhodné zachovávat a renovovat.

V ložnici se původní parkety povedlo zachovat a zrenovovat. Z předsíně do ložnice tak vznikl neznatelný přechod. V celém bytě byly osazeny bílé obložkové laminátové dveře, které barevně splývají s celým interiérem a dávají tak vyniknout estetickému dekoru dřeva na vinylové podlaze či parketách.

Rozpočet rekonstrukce

Jak již bylo řečeno, byl byt ještě těsně před rekonstrukcí obýván, na první pohled bylo zřejmé, že je na hranici své životnosti. Veškeré stávající rozvody vody, kanalizace a elektrické rozvody byly původní.

Podlahy a stěny vykazovaly značné nerovnosti. Všechny tyto okolnosti byly řešeny již v projektu, proto i následná rekonstrukce, především její rozpočet, dopředu s těmito problémy a jejich řešením již počítal.

Předání hotového díla

Vzhledem k detailní přípravě, včasnému objednání veškerých materiálů, přítomnosti dozoru a koordinace jednotlivých profesí byl průběh stavby bez komplikací. Prostory domu byly dostatečně zabezpečeny a utěsněny proti prachu a nečistotám. Díky opatrnosti a ohleduplnosti pracovníků firmy se předešlo zbytečnému poškození povrchů ve společných prostorách domu při provádění prací. V domě byl zajištěn průběžný úklid společných prostor domu.

"Byla opravdu radost se dívat, jak řemeslníci plní jednotlivé úkoly, jak mají radost, že další část rekonstrukce dospěla do finále. V průběhu stavby byl veden stavební deník a byly prováděny kontroly prací stavebním dozorem, jak již bylo řečeno, a také mnou jako investorkou. Což velmi pomohlo hladkému předání hotového díla," doplňuje paní Jana.