Hlavní obsah

Některé nepoužívané pařížské stanice metra se mohou změnit v bazény a bary

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pařížská kandidátka na starostu Nathalie Kosciusková - Morizetová přišla s návrhy, jak by mohly být využity nepoužívané pařížské stanice metra. Proměnit by se mohly v bary, diskotéky, galerie, bazény či zahrady.

Foto: Profimedia.cz

Stanice by se mohla stát prostorným a dlouhým bazénem.

Článek

Paříž má po druhé světové válce celkem šestnáct stanic, které nebyly nikdy pro veřejnost otevřeny a jen chátrají. Většina z nich byla uzavřena v letech 1930 až 1970.

Některé nebyly otevřeny vůbec. Jsou ale hodně prostorné a mají okouzlující atmosféru. Plány navrhla na žádost kandidátky Kosciuskové francouzská architektonická studia Oxo Architectes a Laisné Associés.

Foto: Profimedia.cz

Stanice by se mohly proměnit i v disco klub.

Vzorovou proměnou by měla projít stanice Arsenal nedaleko Bastille. Zastávka je již řadu let nefunkční a podle architektů přímo vybízí k rekonstrukci. Proměněná stanice by mohla kompenzovat nedostatek sportovních a rekreačních zařízení v některých oblastech.

Foto: Profimedia.cz

Díky prosklení stropu by bylo možné v interiéru stanice pěstovat i bohatou zeleň.

Nevyužité stanice byly dřív používány jen pro příležitostné natáčení reklamních kampaní a filmů.

Prostor by mohl sloužit i pro vybudování podzemního parkoviště nebo koncertního sálu.

Foto: Profimedia.cz

V úvahu připadá i proměna na luxusní restauraci.

Velkolepé plány jsou ale kritizovány pro související obrovské náklady a nedořešené bezpečnostní otázky. Pokud ale Morizetová vyhraje volby, plánuje nápady na využití stávajících opuštěných stanic dál rozvíjet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám