Asi na prstech jedné ruky bychom dokázali spočítat, v kolika procentech případů se nám naše představy zcela a bezezbytku naplní. Většinou jsme postaveni před jasnou otázku: Vezmeme zavděk kompromisem a zvykneme si, nebo začneme situaci řešit, abychom opravdu bydleli tak, jak chceme.

Chyby se odstraňují jen těžko

Pro mnohé z nás je plánovaná přestavba, či změna vybavení interiéru důvodem ke dlouhému zvažování. Ostatně, i my v našich článcích nabádáme, vše si pečlivě rozmyslet, protože chyby se pak jen obtížně, či se zbytečnými výdaji odstraňují.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Mladý manželský pár z Prahy se rozhodl zrekonstruovat svůj dosavadní byt. Starou podobu bydlení si chtěli konečně upravit podle svých představ a požadavků.

Nákres bytu

Nákres bytu

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

S bytem 4+kk, který má 90 m2, si ale neuměli sami poradit. Proto na doporučení oslovili architektku Zuzanu Strouhalovou, kterou znali i z pořadu Jak se staví sen.

Plány a představy

Budoucí rozložení pokojů mělo zůstat plus mínus stejné, a to obývací pokoj s kuchyní, ložnice, pracovna a dětský pokoj. Koupelna a WC jsou samostatné. Před několika lety v bytě již jedna menší rekonstrukce proběhla a měnilo se staré elektrické vedení. Také starou podlahu nahradila nová, dřevěná.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Přimíchat trochu industriálního stylu

Požadavkem manželů bylo navrhnout bydlení v přírodních tónech – hnědá, béžová, okrová v kombinaci s dřevem a bílou. A do toho všeho přimíchat trochu industriálního stylu.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Největším problémem bylo, jak dispozičně vyřešit rozmístění nábytku v obývacím pokoji spojeném s kuchyní. Prostor byl sice veliký s celoprosklenou fasádní stěnou, která krásně prosvětlovala místnost, ale právě snižovala možnosti umístění vybavení.

Rozdělení místnosti do dvou zón

Architektka pomyslně rozdělila místnost do dvou zón – kuchyně s jídelnou a obývací části. Na kuchyňskou linku ve tvaru „L“ navazuje barový pultík, k němuž je z druhé strany přisazen jídelní stůl.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Kuchyňský kout uzavírá stěna, která z opačné strany slouží jako TV stěna obývací části. Tam je klasicky umístěna sedačka s konferenčním stolkem a knihovnou.

Světla v černobílé kombinaci

Barevnost místnosti je základně laděna do okrové výmalby na stěnách. Kuchyně, TV stěna a doplňky jsou navrženy v bílé barvě a doplněny kontrastně tmavým dřevem – jako například deska za kuchyňskou linkou.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Ze stejného materiálu je pak navržen i jídelní stůl a knihovna. Celkový design je doplněn o techničtější světla v černobílé kombinaci. Černobílá je i velkoformátová fotografie Brooklynského mostu, která je na zadní straně TV stěny.

Okrová výmalba byla použita také v ložnici manželů, stejně tak i tmavší dřevo, ze kterého se vyrobila postel a noční stolky na míru. Dominantou místnosti, která zde vytváří celkovou atmosféru, je velkoformátová fotografie pobřeží, jejíž autorkou je sama Zuzana Strouhalová.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Koupelně dominuje bílý lesklý obklad

V koupelně si manželé přáli mít každý své umyvadlo. To jim také architektka splnila a i na malém prostoru zde má každý své umyvadlo se zrcadlem a skříňkou. Koupelně i toaletě dominuje bílý lesklý obklad oživený šedočernou matnou mozaikou.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Pracovna zatím slouží jako šatna

Pracovna je zařízena jednoduše a zatím slouží také jako šatna. Dětský pokojík čeká na úplné zařízení, až přijde potomek do rodiny. Vstupní část a hala je prostorná a světlá, dokonce se zde našlo i šikovné místo na umístění pračky.

Vizitka
Ing. arch. Zuzana Strouhalová
Studovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze, rok studovala architekturu na Kansas State University v USA a rok na Ecole d’erchitecture de Grenoble ve Francii. Pracovala v ateliéru Mimolimit, v ateliéru de.fakto a od roku 2010 pracuje samostatně pod značkou deZu. Je autorkou mnoha soukromých i komerčních interiérů, spolupracovala na návrhu luxusního viladomu Vila Verde. Vytváří též autorské šperky. Podílela se také na televizním cyklu Jak se staví sen.