Hlavní obsah

Dvougenerační panelákový byt se proměnil v pohodový domov pro mladý pár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byty v panelových domech si jsou v mnoha případech podobné doslova jako vejce vejci. O to zajímavější bývá sledovat jejich rekonstrukce, kdy doznávají zásadních změn a navzdory okolní uniformitě získají svou osobitou tvář. Některé realizace pak ještě dokážou překročit hranice našich představ, co by tak asi bylo všechno v rámci takové modernizace možné.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Článek

Mladý pár zakoupil byt na pražském sídlišti Stodůlky. Vyhovovalo jim dvougenerační řešení bytu, které je pro tuto oblast typické. Méně spokojeni však byli s příliš velkou chodbou, malou koupelnou a nedostatkem úložných prostor, jde tedy o klasické panelákové zádrhely.

Výběr rekonstrukční firmy

Podle svých požadavků vybírali majitelé bytu stavební firmu, které přestavbu svěří. Zdrojem informací byl internet, měřítkem výběru byla velikost firmy, její solidnost a schopnost vlastními silami zabezpečit co nejvíce profesí. Vše nasvědčovalo tomu, že výběr nebude až tak velký problém.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Původní stav

„Kontakt s vybranou firmou ale už tak ideální nebyl a ani po třítýdenním termínu mi nebyli schopni nabídnout alespoň hrubý rozpočet, o návrzích nového řešení ani nemluvě," konstatuje suše Alena.

Návrat k původní myšlence

Spolumajitelka bytu se proto vrátila k myšlence zadat kompletní realizaci architektovi.

„Vycházela jsem přitom z úvahy, že určitě bude mít zkušenosti i s některou ověřenou stavební firmou, která také bude schopna jeho návrhy do detailů realizovat. Za ideální jsem považovala stav, pokud by se architektonická společnost o modernizaci postarala komplexně, od návrhu, přes projekt, realizaci, až po kolaudaci.“ Realizace byla zadána společnosti Kouba Interier.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

„Majitelům jsme připravili tři možné varianty řešení a jako obvykle zvítězil nakonec jejich průnik, čtvrtá varianta,“ poznamenává ing. Tomáš Zima.

První varianta s dvěma koupelnami

V první variantě jsou navrženy dvě koupelny. Jedna s vanou, umyvadlem a vestavěnou skříní na pračku a špinavé prádlo. Druhá koupelna je čistě rodičovská, vchází se do ní přes šatnu, kudy se vstupuje i do ložnice. V druhé koupelně je jen sprchový kout a umyvadlo. V bytě je ještě samostatné WC, vedle něj pak vestavěná skříň.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Varianta 1

Kuchyň je dle požadavků majitelů spojena s obývacím pokojem. Linka je ve dvou částech proti sobě, jídelní stůl u okna. Sedací souprava je od kuchyně oddělena nízkou příčkou, naproti je pak sestava pro TV. Pokoje zůstaly beze změn.

Druhá varianta s přesunem předsíně

Hlavním prvkem druhé varianty je přesun předsíně a vstupu do společné chodby domu.

„Toto řešení je třeba projednat a schválit s ostatními vlastníky a přesunout hydrant, který v těchto místech obvykle bývá. Technicky to není problematické řešení a změna velmi prospěje celkové dispozici bytu,“ vysvětluje Tomáš Zima. Zádveří je tedy v této variantě před bytem, u pokojů je koupelna s velkou vanou a umyvadlem. Vedle ní pak komora s pračkou a vestavěná skříň. U druhé instalační šachty je samostatné WC.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Varianta 2

Do ložnice se vchází nově vytvořeným otvorem v nosném panelu. Kuchyňská linka je tentokrát do U, s vařením v prostoru. Jídelní stůl je u okna, stejně tak jako sedací souprava. Vedle vstupu do obývacího pokoje je místo pro skříně či komodu.

Třetí varianta bez zásahu do nosné konstrukce

Tato varianta je stejně jako první bez nutného zásahu do nosné konstrukce. Opět je zde komora na pračku a ukládání věcí, kolem ní se vchází do ložnice. Koupelna je v této variantě jedna, s vanou, umyvadlem a úložným prostorem. Samostatné WC má umývátko. Kuchyň je obdobná jako v předchozích variantách.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Varianta 3

Realizovaná čtvrtá varianta

V této variantě byl kladen důraz na úložný prostor, v bytě je proto komora, která může sloužit též jako technická místnost pro pračku a sušičku. Před ní je prostorná vestavěná skříň, samostatné WC má umývátko. Koupelna je s velkým sprchovým koutem, druhým WC a umyvadlem. Kuchyňská linka je opět ve dvou liniích proti sobě, navazuje spíž. Do ložnice se vstupuje z obývacího pokoje.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Varianta 4

Výsledné řešení počítalo se zásahem do nosné konstrukce domu. Statik nakonec požadoval posunutí otvoru s ohledem na rozmístění stěnových panelů.

"Nakonec se však tento požadavek podařilo do finálního řešení zakomponovat tak, že to nevadilo," vysvětluje Tomáš Zima. Majitelům se naštěstí celkem snadno podařilo získat souhlas ostatních v domě a stavební úřad úpravu následně povolil.

Průběh stavebních prací

Po demontáži umakartových jader a příček tvořících obývací pokoj, přišel na řadu otvor v nosné zdi. Díky posunu WC dál od instalační šachty bylo nutné vést odpad v soklíku, který je skrytý ve spíži. V kuchyni zaujme snížený SDK podhled, který opticky vymezuje kuchyň a zároveň umožnil její osvětlení bodovkami.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Květinový dekor v koupelně

Na podlahu byl zvolen vinyl, což je odolná krytina vhodná do panelových bytů. Jednotný dekor prochází do všech místností, byt je tak příjemně opticky sjednocen.

Do koupelny majitelé nakonec zvolili obklady od české firmy Rako, majitelce se líbil květinový dekor, který koupelně dominuje. Velký sprchový kout je vyzděný a obložený stejnou dlažbou jako podlaha. V nice, která slouží pro odkládání šamponů, je proužkový dekor. Ve sprše je velký hlavový talíř.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

V koupelně je druhé WC, což bylo též požadavkem majitelů a pro budoucí užívání bytu je to velmi příjemné. Pračka má své místo v komoře, takže koupelnu nijak nehyzdí. Na prostorné WC se pak vešlo umývátko s malou skříňkou. Majitelé pak chodbu oživili tapetami.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Trampoty s kuchyní

Guliverovou cestou se stalo hledání nové kuchyně. „Právě u kuchyně jsem si myslela, že výběr nebude žádný problém. Prostě navštívím některé z českých kuchyňských studií a zvolím tu, která mi bude nejlépe vyhovovat. Nebylo to ale zdaleka tak jednoduché.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Ráda vařím a určitě jsem nechtěla mít malou kuchyň, která se bude krčit někde v koutě. Na druhou stranu se mi cena některých kuchyňských sestav zdála zbytečně vysoká. Nakonec kuchyňskou linku dodal rodinný známý. Vždycky jsem byla přesvědčená o tom, že si v životě nepořídím bílou kuchyň. Ne nadarmo se říká, nikdy neříkej nikdy,“ směje se slečna Alena.

Vizitka
Ing. Tomáš Zima (*1982)
Absolvent oboru Pozemní stavby, Stavební fakulty ČVUT v Praze, pracoval v architektonickém atelieru Cigler Marani Architects, kde se podílel na tvorbě řady významných administrativních, multifunkčních a bytových projektů. Následně spolupracoval s atelierem C.A.I.S. architekti, který navrhuje převážně bytové domy s vyšším standardem. Své zkušenosti zúročuje v rodinné firmě Kouba Interier od roku 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám