Hlavní obsah

Pelety jako oblíbený druh paliva

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytápění peletami nabízí stejný komfort jako plynem, elektřinou nebo topným olejem. A na rozdíl od vytápění kusovým dřevem nemusíme přikládat, provoz kotle je automatický.

Foto: Attack

Kotle Attack Pellet 30 Automatic Plus jsou určené k vytápění rodinných domů, jako palivo se používají dřevné pelety, resp. biomasa podle typu použitého hořáku.

Článek

I když je peleta lokální surovina, spotřebuje se u nás jen třetina produkce - asi 50 000 tun. Ve srovnání s Německem či Rakouskem je česká peleta zatím nejlevnější.

Foto: HORNBACH

Kamna na pelety pracují tak, že se tepelná energie uvolňuje spalováním pelet ve spalovací komoře kamen, která je vzduchotěsně uzavřena prosklenými dvířky.

Domácí spotřebu dřevěných pelet letos pozvedly tzv. kotlíkové dotace, které podporují výměnu starých, neefektivních kotlů za nové, automatické.

Kdo si pořídil kvalitní kotel ve 4. emisní třídě, mohl dostat příspěvek až 60 000 Kč. Právě výška počáteční investice bývá pro mnohé hlavní překážkou.

Co jsou pelety?

Jsou to granuláty z materiálů rostlinného původu, tzv. biomasy (odpad vznikající zpracováním rostlinných produktů nebo přímo kultur pěstovaných kvůli dalšímu zpracování pro energii. Do první skupiny patří např. sláma, plevy, natě, dřevní odpad aj., do druhé skupiny mj. šťovík, rychle rostoucí dřeviny).

Granulace biomasy probíhá za vysokého tlaku bez dalších přídavných směsí, pojiv nebo lepidel.

Foto: ČESKÁ PELETA

Celosezónní zásobníky se plní volně loženými peletami cisternou nebo autem s dopravníkem. Dimenzují se podle tepelných ztrát objektu tak, aby pelety vystačily na celou zimu.

Pelety patří do kategorie obnovitelných zdrojů energie šetrných k životnímu prostředí. Výhřevnost pelet je závislá na kvalitě, kterou určuje procento příměsi. Příměsí bývá kůra ze zpracovaných kulatin. Kvalitu poznáme i podle barvy pelety - čím světlejší je granule, tím je kvalitnější.

Pelety nakupujeme především na jaře, kdy jsou ceny i poptávka nejnižší. Letos se pohybovaly lehce pod 6000 Kč za tunu včetně daní a dopravy.

Foto: ČESKÁ PELETA

Dobrý kotel na pelety má mít účinnost nad 90 %, regulovatelný výkon, terciární spalování, automatické čištění výměníku, automatické zapalování, automatické odpopelnění - většinou je za příplatek, ekvitermní regulaci i pojistku proti zpětnému prohoření.

Dřevěné pelety jsou sice oproti alternativním peletám dražší, ale poskytují největší komfort mezi tuhými palivy. Mají vyšší výhřevnost, mnohem méně popela a nespékají se.

Dřevěnými peletami se topí v automatických kotlích, kamnech na pelety (od 45 000 Kč) i krbových vložkách na pelety (od 42 000 Kč).

Náklady na vytápění

Při srovnání ceny dřevěných pelet z domácích zdrojů oproti jiným palivům bereme v úvahu účinnost různých druhů kotlů. Zatímco automatické kotle na pelety mají 90% účinnost, klasický kotel na uhlí kolem 60 % a zplynovací kotel na dřevo 86 %.

Foto: DAKON

Automatický kotel FB2 25 Automat (64 800 Kč) je určen ke spalování hnědého uhlí, černého uhlí a pelet. Zaručuje dlouhou životnost a tím i minimální náklady na jeho dlouholetý provoz.

Za 1 kg pelet zaplatíme cca 5,40 Kč, za stejné množství hnědého uhlí o dvě koruny méně, avšak roční náklady na vytápění peletami v automatickém kotli jsou nižší než v klasickém kotli na hnědé uhlí. Roční náklady na topení budou nižší při vytápění tepelným čerpadlem a nejnižší při vytápění dřevem ve zplynovacím kotli.

Tip

Při nákupu pelet hledáme kulaté logo ENplus - je to mezinárodní certifikát potvrzující nejen vysokou kvalitu paliva, ale i odpovídající skladování a dodávku distribuční firmou.

Foto: HORNBACH

Výhodou topení dřevními peletami v kamnech je čisté životní prostředí, vysoká účinnost přes 80 % a vysoký obsah energie (až 5 kW/1 kg).

Podle certifikace ENplus se dělí pelety do tří tříd: ENplus A1, ENplus A2, EN B - liší se svými vlastnostmi a také typem dřeva, z něhož byly vyrobeny.

Pelety ENplus A1, doporučené pro domácí používání, mají tyto vlastnosti: vysokou výhřevnost nad 16,5 MJ/kg, nízkou vlhkost do 10 %, nízký obsah popela do 0,7 %, nízký podíl jemných částic do 1 %.

Reklama

Výběr článků

Načítám