Hlavní obsah

Vánoční dekorace v truhlíku ozdobí parapet i sváteční stůl

Právo, Adéla Taitlová

Také vám balkónový truhlík leží bez využití v komoře? A není to škoda? Se správnými rostlinami a příkrasami ozdobí nejen parapet, ale i svátečně prostřený stůl. Jak a čím ho osázet?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Článek

Plastové truhlíky jsou sice praktické, ale ke slavnostní výzdobě se moc nehodí. Pokud jiný nemáme, přestříkáme ho barevným sprejem nebo alespoň zabalíme do jutového pytle a převážeme stuhou.

Ten na obrázku je z kovu v červené barvě, která patří k tradičním adventním barvám, takže už další úpravu nevyžaduje.

Na rostlinách záleží

I když jde o skupinovou výsadbu do jednoho truhlíku, nemusíme si lámat hlavu s tím, jestli rostlinám vyhovují společné životní podmínky. Pohromadě zůstanou jen krátce, navíc stojí v samostatných obalech. Hezká úprava vznikne kombinací zelených a kvetoucích druhů, které několikrát zopakujeme. Chceme-li truhlík postavit ven, dáme do něj jen mrazuvzdorné rostliny!

Potřebujeme: truhlík dlouhý asi 60 cm, štěrk nebo keramzit, šišky, bílou nátěrovou barvu, štětec, 3x miniaturní jalovec, 2x červenou vánoční hvězdu, 2x keříček krásnohlávku, 1x bílý brambořík, 1x bílou zakrslou růži, suché výhony perovskie

1) Na dno truhlíku nasypeme asi 5cm vrstvu štěrku či keramzitu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

1

2) Jako první do truhlíku umístíme v pravidelných odstupech stálezelené miniaturní jalovce, které jsou tu ústředními a zároveň nejtrvanlivějšími rostlinami. Koupit můžeme ty, které na sobě mají umělou námrazu ze spreje.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

2

3) Po obou stranách jalovce stojícího v samém středu usadíme květináčky s vánoční hvězdou alias poinsettií, jejíž listy dokonale kopírují rudou barvu truhlíku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

3

4) Z jednoho konce truhlíku vložíme zakrslou růži, z druhého brambořík. Různé druhy doprovodných rostlin nabízejí z každé strany trochu jiný obrázek. Zbývající hluchá místa vyplníme keříčky krásnohlávku neboli drátovce s kuriózními větvičkami v příhodné zimní stříbrošedé barvě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

4

5) Sezónní dekorace nesmějí v aranžmá chybět. Slavnostní atmosféru navodí ozdoby ve tvaru sněhové vločky a velké borové šišky. Aby vypadaly jako zasněžené, přetřeme vrcholky dřevnatých šupin bílou barvou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

5

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám