Hlavní obsah

Panelákový byt 3+1 dostane oddělenou koupelnu a moderní pokoj pro školačku

Řada lidí se obrací na redakce novin, časopisů a internetových portálů, aby tam našli podporu svých úvah o rekonstrukci bytu. Další oslovují bytové architekty, prostě všichni chtějí vynaložené finanční prostředky využít co nejefektivněji, aby jejich nově upravený byt byl nejen zajímavý, ale také účelně zařízený.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

Myslíte si, že konečně nastal čas na změnu vašeho původního, zastaralého a nepraktického bydlení? Řešení je mnoho, ale v každém případě vás čeká více či méně náročná rekonstrukce, která se, obrazně řečeno, mnohdy podívá až na dno vaší peněženky.

Na adresu naší redakce dochází stále více dopisů a e-mailů s žádostí o pomoc při rekonstrukci bytu. A tak znovu přinášíme další rady a možná řešení z dílny bytové návrhářky Kateřiny Mlejnkové. Tentokrát plníme přání Pavlíny z Pardubického kraje.

Dopis od paní Pavlíny
Dobrý den, v příloze vám posílám amatérský nákres našeho bytu a fotky. Doufám, že to prozatím bude stačit. Museli bychom to asi pak ještě podrobněji rozkreslit. Ty fotky jsou z doby, kdy jsme ten byt koupili, nyní už je to všechno vystěhováno, byt je prázdný, bytové jádro je vybourané a jsou tam jen holé stěny.
Naše požadavky – určitě bychom chtěli záchod oddělený (ne v koupelně) nebo to nějak chytře vyřešit, může být přístup z koupelny, ale aby se na záchodě dalo zavřít a bylo tam "soukromí". Nevíme, jaké jsou možnosti. Líbí se nám luxfery, pokud by to bylo možné, tak bychom je chtěli umístit v koupelně a na záchodě. Jiné konkrétní požadavky zatím nemáme.
Ještě mne napadlo, že vás musím upozornit na to, že podél celého bytu je nosná zeď. Líbí se nám světlé barvy, bílá s hnědou. A příští rok budeme mít školačku, tak by bylo potřebné zakomponovat do projektu nějaký menší stůl pro naši ratolest.
Zdraví Pavlína

Shrnutí požadavků:

  • Návrh na rekonstrukci panelového bytu 3+1
  • Podél celého bytu je nosná zeď
  • Barvy – líbí se nám bílá s hnědou
  • Luxfery (koupelna a WC)
  • Pro dítě – pracovní stůl
  • Koupelna a WC odděleně

Do kuchyně se vstupuje z obývacího pokoje

Dispozici bytu jsem v zásadě ponechala, došlo ke zrušení původního jádra (koupelna + WC) a na jeho místě byly vytvořeny nové prostory – WC zůstalo na stejném místě, koupelna rovněž, ale ta byla zvětšena o uličku, která původně vedla do kuchyně. Do kuchyně se nyní vstupuje z obývacího pokoje.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V předsíni jsem také zrušila stávající komoru a nahradila ji prostorem, který je o něco málo větší a měl by sloužit jako prostor pro uložení úklidových prostředků, eventuálně jako botník a šatník. Otočila jsem také otevírání vchodových dveří do bytu a hned ke vstupu jsem umístila úložný prostor pro šaty a boty.

Použití tapet a barev

Na podlahu jsem použila dekor průmyslové mozaiky ve světlejším provedení, dveře jsou bílé, prosklené, aby byly co nejméně výrazné a netloukly se se skleněnými posuvnými dveřmi do šatny, obývacího prostoru a kuchyně.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Návrh

Převážná většina stěn je bílá, pouze v některých vybraných místech jsem použila tapetu nebo barvu. Celý prostor je vybaven jednoduchým nevýrazným nábytkem, aby nekazil dominantní dekory na stěnách a podlaze …

Netypický mozaikový dekor

V koupelně a na WC jsem použila netypický mozaikový dekor nepravidelně tvarovaných modrých kamenů, ke kterým jsem umístila sestavu kruhových zrcadel a stejně tak jednoduchý bílý nábytek, který není výrazný, pouze plně funkční.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Netypický tvar mají i umyvadlo a baterie. V koupelně je umístěna pračka a samozřejmě vana, i když by byl praktičtější velký sprchový kout.

Výrazný dekor na stěnu

V kuchyni jsem volila podobně jako v koupelně výrazný dekor na stěnu, který se netluče s bílými jemnými skříňkami, kde jsem také použila hodně prosklených dvířek v kovovém rámečku. Linka je ve tvaru U a nechybějí všechny vestavěné spotřebiče včetně velké myčky nádobí. Po pravé straně vstupu do kuchyně je sestava vysokých prosklených skříněk, které mají menší hloubku než linka a slouží nejen pro uložení nádobí, ale i potravin.

Nábytek je bílý, jednoduchý

Obývací prostor je určen zcela pro relaxaci. Není zde prostor pro ukládání předmětů. Velká rohová pohovka je pohodlná pro celou rodinu včetně návštěvy, samozřejmě nechybí nezbytný odkládací stolek a TV s komodou. U okna je jídelní stůl se židlemi.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Opět je všechen nábytek bílý, jednoduchý, také je zde použito více skla a kovu. Do rohového prostoru za pohovku jsem navrhla spodní a horní sádrokartonové bloky, které ve spodní části za pohovkou umožňují odkládání předmětů a v horní části dokreslují celek s tím, že v horním bloku mohou být umístěna bodová světla. Uprostřed je pak police, která rovněž slouží k odkládání předmětů a dekorace.

V ložnici je sestava šatních skříní

V celém obývacím prostoru není místo pro odkládání věcí, které zde nemají co dělat. V pokoji, do kterého se vchází z obývacího prostoru, jsem umístila ložnici rodičů.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Vzhledem k její slušné výměře jsem navrhla sestavu šatních skříní, jejichž úložný prostor může být využit i jinak. Je zde tedy velký úložný prostor a pak samozřejmě dvoulůžková postel a za ní jsem opakovala spodní sádrokartonový sokl jako v obývacím prostoru, který tak tvoří za postelí odkládací prostor.

Tapeta s dekorem velkoměsta

Dále jsem použila tapetu s dekorem schématu velkoměsta, které stylově propojuje tento prostor se zbytkem bytu. Vedle dveří jsou pak prádelníky a zrcadlo. Nábytek v ložnici jsem volila v dekoru světlého dřeva barevně blízkém podlaze.

Ve studentském duchu

Pokoj pro malou školačku jsem navrhla už více ve studentském duchu. Vstup je samozřejmě takticky z předsíně a nábytek je v neutrální bílé s výraznými barevnými akcenty jako zelená na knihovně nebo desce stolu, výrazný koberec, křeslo u toaletního stolku a samozřejmě i tapeta, která je vhodná i do klasičtějšího interiéru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Pokud se bude představa dívky měnit a bude si pokoj barevně upravovat podle nálady, tapeta bude moci zůstat. Mobilní je i nábytek, postel a pracovní stůl, takže pokud bude mít malá slečna potřebu, může umístění nábytku měnit podle nálady.

Barevnost je možné měnit

Zařízení celého bytu je výraznější a netypické, pokud bude ale zachováno navržené nábytkové vybavení i dispozice, mohou se klidně změnit barvy a dekory obkladů a podlahové krytiny do nadčasovějších zemitých hnědých a béžových odstínů a interiér neztratí na svém kouzlu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám