Původní stav

Kuchyňská linka byla ve velmi špatném stavu. Nedostatečný počet zásuvek, dispozičně umístěna jen při jedné stěně. Zbytečně nevyužitý prostor místnosti, tím pádem samozřejmě nedostatek pracovní plochy.

Lednice stála volně mimo kuchyňskou linku a zabírala prostor v jídelně. Spíž vymezená polopříčkami byl opravdu přežitek.

FOTO: Kamila Douděrová, časopis PANEL PLUS

Architektky navrhly lednici vestavěnou, která bude součástí kuchyňské linky. Namísto té dřívější navrhly pracovní pultík s úložnými prostory z kuchyně i s policemi z obývací části, stejně tak spíž zakomponovaly do nové kuchyňské linky v podobě spižní skříně.

Nejednotná podlaha

V kuchyni bylo původně lino, které v jídelně zakrýval koberec. Bylo navrženo podlahu sjednotit. Protože koberec do jídelny funkčně nepatří, byla zvolena laminátová podlaha s dekorem.

FOTO: Kamila Douděrová, časopis PANEL PLUS

Jídelna není obývák

“Za každou cenu zachovat funkci jak jídelny, tak obývacího pokoje nebylo možné. A řešení stávajícího prostoru to ani neumožňovalo. Jídelní stůl byl posunut více do středu místnosti, stala se z něj hlavní dominanta, stávající sedačka byla odstraněna pletacím zákoutím s křeslem. Každý z členů rodiny má své zázemí ve svém pokoji, není tedy třeba vytvářet obývací pokoj pro všechny,” poznamenává na závěr architektka Kamila Douděrová.

FOTO: Kamila Douděrová, časopis PANEL PLUS

Architektky Kamila Douděrová a Ivanka Ludvíková navrhly prostředí, které by mělo vyhovovat všem generacím. Proto vybraly jak tradičnější prvky dřeva, tak jednoduché linie kuchyňské linky s motivem stylizovaného klubka vlny. Paní domu je totiž vášnivá pletařka.

FOTO: Kamila Douděrová, časopis PANEL PLUS

Motiv stylizovaného klubka

Návrh kuchyně je tvořen, jak již bylo řečeno, pro starší manželský pár, jejich syna a tři vnoučata.

“Navrhujeme tedy prostředí, ve kterém se budou cítit dobře všechny generace. Nalezneme zde jak tradičnější prvky dřeva, tak jednoduché linie kuchyňské linky a veselý a pestrý motiv stylizovaného klubka vlny na kuchyňských dvířkách. Jídelna je jediná místnost v bytě, kde se scházejí všichni pohromadě, proto jídelní stůl a židle jsou v návrhu barevně i kompozičně vyzdviženy,” poznamenává Kamila Douděrová.

FOTO: Kamila Douděrová, časopis PANEL PLUS

Designové osvětlení

Architektky tedy vyšly z informace, že paní domu je vášnivá pletařka. Jako inspiraci a průvodní motiv zvolily klubko vlny, které se objevuje ve stylizované podobě na kuchyňských dvířkách i čelu barového pultíku.

Speciálně pro paní domu navrhly pletací zákoutí s křesílkem. Klubka vlny v použitých barvách interiéru se objevují jak na poličkách, tak jako designové osvětlení, které připomíná zašmodrchanou vlnu.

FOTO: Kamila Douděrová, časopis PANEL PLUS

Nově do tvaru L

“Půdorys místnosti je poměrně členitý vlivem komínu a různých přizdívek, které však nejsou nijak využity. Vzniklé niky jsme při konečné realizaci využily na poličky, kde je také uplatněn dominantní výtvarný motiv. Původní polopříčky, které oddělovaly kuchyni, postrádaly smysl. Jednu jsme zbouraly a druhou dostavěly na hloubku kuchyňské linky, dispozičně nově do tvaru L,” dodává Ivana Ludvíková.

Reflektory pro nasvícení jídelny

Kuchyňská linka byla rozšířena o pracovní pultík, který má úložný prostor jak z kuchyně, tak police z obývací části. Celý kuchyňský kout je vymezen sníženým sádrokartonovým podhledem s bodovým osvětlením. Na hraně podhledu jsou umístěny směrové reflektory pro nasvícení jídelny.

FOTO: Kamila Douděrová, časopis PANEL PLUS

Úložný prostor v jídelně byl navržen ve formě samostatných zavěšených dílů, čímž byl uvolněn půdorys od stávajících těžce působících komod, místnost nyní působí odlehčeně. Televize je umístěna na přizdívku komína, na mobilním otáčivém rameni, aby bylo, dle potřeby, vidět z kuchyně, od jídelního stolu i z pletacího křesla.

Barvy a materiály

Barevný koncept vychází z toho, aby byl svým způsobem neutrální, ale zajímavý pro každého člena rodiny. Světlá lesklá dvířka kuchyně jsou potisknuta metodou "overface" motivem různobarevných klubíček. Základní barva výmalby je v odstínu bílé kávy, čímž byla vytvořena příjemná atmosféra. Útulný pocit také navozuje i použitím dekoru dřeva na podlaze, u spodních skříněk kuchyně nebo na roletách.

FOTO: Kamila Douděrová, časopis PANEL PLUS

Neutrální odstíny šedé, hnědé, krémové jsou vyváženě doplněny oranžovou, červenou a vínovou. I jídelní židle jsou pojaty ve třech různých odstínech. Interiér působí veselým, ale přesto důstojným a moderním dojmem.

Ivana Ludvíková
Pochází původem z Ostravy, ale po studiích na Fakultě architektury ČVUT zůstala kvůli pracovním příležitostem v Praze. Zkušenosti z oboru získala i během zahraniční stáže ve Francii na École d´architecture de Nantes. V současné době pracuje v architektonickém studiu a příležitostně se věnuje interiérovému designu. Věnuje se jak tvorbě architektonické (od urbanistických studií až po návrhy interiérů), tak činnosti grafické a fotografii. Nejraději ale má, když se všechny výše zmíněné činnosti v práci prolínají. Jejím motem je: „Tvořím design pro život, žiju pro design.“
Kamila Douděrová
Je absolventkou Fakulty architektury na pražském ČVUT, kde se soustředila především na navrhování sociálních staveb, jako jsou například: Integrační centrum a chráněné bydlení ve Vejprtech nebo denní stacionář pro Olivovu nadaci. Zajímavé zkušenosti získala i během zahraniční stáže ve Francii na École d´architecture de Nantes. Tento pobyt ovlivnil i její osobitý styl ve sladění funkčnosti, nápaditých barev a originality. V současné době se Kamila věnuje jak architektonickým návrhům rodinných domů, grafickým návrhům, tak interiérovému designu.